Hoppa till innehåll

Publicerad 2022-06-08

Hemester - Nya smultronställen

Upptäck våra närbelägna naturreservat.

I Sverige finns det över 5000 naturreservat och 30 nationalparker. Vänersborgs kommun har i dagsläget 18 naturreservat. Två av dessa ligger i direkt anslutning till centrala Vänersborg.

Det ena är Nygårdsängens naturreservat. En naturskön promenad som sträcker sig cirka en kilometer längs Vassbottens östra sida. Grillplats och södra sträckan fram till utsiktsplatsen är tillgänglighetsanpassade.

Det andra är Dalbobergen med dess vackra utsikt. Cirka fyra kilometer stig sträcker sig längs Vänerns västra bergskant. Från parkeringen vid Bastungens fyr ner till grillplatsen är stigen tillgänglighetsanpassad.

Längs stigarna i de båda naturreservaten finns bänkar att vila på och möjlighet att beundra den härliga naturen med ett rikt djur- och fågelliv.

Genom att vi alla hjälps åt att skydda naturen så kan vår värdefulla natur upplevas av dig och andra, både nu och i framtiden. Glöm inte att det du tar med ut i naturen ska du ta med och hem eller slänga i papperskorgar.

  • Olika områden har olika regler. Det kan finnas speciella bestämmelser om till exempel eldning, tältning, hundar och cykling, så kolla upp området innan.
  • Kanske är det många besökare just nu och du behöver välja en annan dag eller tid för att undvika trängsel?
  • Upptäck nya områden. Finns det fler naturområden nära dig?
  • Kan du cykla eller promenera till ett område istället för att ta bilen?

KONTAKT

Vänersborgs kommun
Gatuenheten
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Nygatan 76

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
robin.appelgren@vanersborg.se

MER information

På vår kommunkarta kan du se andra uteaktiviteter och promenadstigar.
Vänersborgs kommunkarta Länk till annan webbplats.

Naturreservat i Vänersborgs kommun