Hoppa till innehåll

Publicerad 2017-12-01

Polstjärneprisets tävlingsledare har fått Kungliga Musikaliska Akademiens främsta utmärkelse!

Vänersborgs kommun har ambitionen att vara en kommun där musiken är tydligt förankrad som konstform.
Det tar sig många olika uttryck – allt från breda satsningar i skolan till unika verksamheter där Vänersborg sticker ut nationellt och internationellt.

Polstjärnepriset är ett av kommunens mest prestigefyllda projekt och vi blir både glada och stolta varje gång det uppmärksammas på olika sätt. Denna vecka har vi all anledning att vara just glada och stolta tack vare att vår tävlingsledare Ulrich Kaatz igår, måndag 27 november, tilldelades Kungliga Musikaliska Akademiens främsta utmärkelse, Medaljen för Tonkonstens Främjande.

Denna medalj har delats ut till ”högt förtjänta personer för betydande insatser i svenskt musikliv” sedan år 1945. Medaljen är av 9:e storleken, oval, i svart band med blå kanter.

Ulrich kaatz

Utmärkelsen med medalj och diplom lämnades över med följande motivering:

”Ulrich Kaatz (f. 1955) tilldelas Medaljen för Tonkonstens Främjande för sina insatser som verksamhetsledare vid Vänersborgs musikakademi. Han har där lett uppbyggnaden av den nationella och internationella talangutveckling som resulterat i Polstjärnepriset och Polstjärnekursen för ungdomar mellan 14-18 år samt stråk-och blåskurser. Ulrich Kaatz är bördig från Hamburg och har verkat som professor i orkester- och ensembleledning vid Musikhögskolan i Stuttgart.”

– Att ta emot medalj ur Hans Majestät Konungens hand var mycket högtidligt och fint, säger nyblivne medaljören Ulrich Kaatz.

När de ringde och meddelade mig tänkte jag först att nu skojar någon med mig, säger han vidare. Jag visste ju att många av landets mest namnkunniga musiker och tonsättare hade fått utmärkelsen tidigare. Men sedan blev jag glad och stolt över att andra ser betydelsen av mitt och Vänersborgs arbete med unga talanger inom västerländsk konstmusik. En viktig framgångsfaktor är det stora stöd jag har i arbetet med Polstjärnepriset, som är det enskilt största projekt jag arbetar med. Tack vare det genuina engagemanget från alla samarbetsparter och den trygghet som den kompetenta projektgruppen skapar kan jag ägna mig helt åt att planera och leda musikverksamheten.

Projektgruppen

Foto: Olle Gustafsson