Hoppa till innehåll

Publicerad 2018-08-15

Dags för Polstjärneprisets vinnare att tävla i Edinburgh

Johanna Ander Ljung, Polstjärneprisets vinnare 2018

Nu är det dags att hålla tummarna för Sveriges tävlande i Eurovision Young Musicians 2018, harpisten Johanna Ander Ljung.

Hon har kvalificerat sig som Sveriges representant i tävlingen genom att vinna Vänersborgs solisttävling Polstjärnepriset i januari. 

I år tävlar 18 unga, talangfulla musiker. BBC Scotland och Edinburgh står som värd för tävlingen, som inleds med sex delfinaler. Johanna kommer att spela i den sjätte och avslutande delfinalen, söndagen den 19 augusti kl. 18.00.

Sex musiker kommer att kvalificera sig vidare till finalen, som går av stapeln den 23 augusti. De tävlande kommer då att framföra varsitt verk ackompanjerade av BBC Scottish Symphony Orchestra. Finalen direktsänds av BBC och flera miljoner förväntas bänka sig framför skärmarna. Sveriges Television kommer att eftersända finalen i Kulturstudion SVT2, lördagen den 25 augusti kl. 19.00. SVT kommer i samma program också visa en dokumentär om Polstjärneprisets vinnare. 

I den svenska delegationen finns två representanter från Vänersborgs kommun. Polstjärneprisets tävlingsledare Ulrich Kaatz ser fram emot tävlingen och att få möta unga musiker och kollegor på framstående musikskolor i Europa. Dessutom sätter vi Vänersborg på kartan.

- Genom Polstjärnepriset har Vänersborg flera gånger tidigare kunnat öka vårt internationella nätverk. Med särskilt stor glädje ser jag nu framemot att besöka brittisk mark för att knyta kontakter med ännu en musikalisk stormakt och med företrädare för de deltagande nationerna, säger Kaatz.

Vi önskar Johanna stort lycka till!

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se