Hoppa till innehåll

Publicerad 2018-08-20

Johanna Ander Ljung spelade för Europa

Johanna Ander Ljung vid semifinalen. Foto: Aly Wight, Edinburgh International Festival

Harpisten Johanna Ander Ljung gjorde en fantastisk tävlingsinsats under söndagskvällens delfinal i Eurovision Young Musicians.

Hon framförde tre verk och visade både den stora spännvidden och skönheten i musiken som har skrivits för instrumentet. Hennes framträdande fångade inte bara publiken i den fullsatta salen, den direktsändes även av BBC och andra internationella TV- och radiostationer i bland andra Ryssland, Estland och Spanien.

En namnkunnig jury bedömde och poängsatte de 18 tävlande.

- Det måste ha varit en rejäl utmaning för juryn, säger Ulrich Kaatz Polstjärneprisets tävlingsledare, som har följt semifinalerna på plats i Edinburgh. Det är så många av de tävlande som håller en förbryllande hög nivå – och Johanna är definitivt en av dem.

Johanna var nöjd över sin insats, även om hon inte togs ut till final.

- Det har varit en stor upplevelse och en rolig erfarenhet, säger Johanna om sin medverkan i tävlingen.

Tillställningen i Edinburgh är en stor upplevelse för de unga musikerna. Det är inte enbart tävlingsmomentet som har varit av vikt. För Johanna har det också inneburit nätverkande med andra musiker, arbete med tv-bolag så som BBC och SVT, medverka i ett teveporträtt och andra erfarenheter, som hon kan dra nytta av i sitt yrkesamma musikerliv.

- Johanna spelade väldigt fint. Vi kan vara stolta över att vi i Sverige har så fantastiska duktiga unga musiker på de klassiska instrumenten. Det är också glädjande att konstatera vilket fint jobb som görs av alla fina pedagoger inom olika delar av landets musikutbildningar. Jag hoppas att beslutsfattare i framtiden är beredda att satsa ännu mer resurser på kulturen – det finns oändligt många talanger att vårda runt om i hela vårt land, säger Stefan Forsberg, VD vid Kungliga Filharmonikerna tillika Polstjärneprisets juryordförande 2018.

Av semifinalerna att döma blir finalen en riktig nagelbitare. Sex musiker från Tyskland, Ryssland, Norge, Tjeckien, Ungern och Slovenien gör upp om vinsten den 23 augusti och får äran att spela tillsammans med BBC Scottish Symphony Orchestra under Thomas Dausgaard.

Finalen direktsänds av BBC. Sveriges Television kommer att eftersända finalen i Kulturstudion, SVT2 på lördag, den 25 augusti kl. 19.00. De kommer i samma program också visa ett porträtt om Johanna.

Vi är mycket stolta över Johanna och henne för hennes tävlande och fantastiska sätt att representera Sverige!

Semifinalisterna samlade efter tillkännagivandet av årets finalister. Bild från YouTube

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se