Hoppa till innehåll

Publicerad 2018-11-04

Polstjärnepriset 2019 är igång

Polstjärnepriset – mer än en tävling. Ja att det är mer än en tävling märktes verkligen när 75 unga musiktalanger från hela landet i helgen var med om första delen av årets Polstjärnepris.

Förutom det dryga dussin ungdomar som deltar i själva tävlingen lockar Polstjärnekursen ett 60-tal unga musikanter som förutom att få lektioner på sitt instrument också får spela kammarmusik och orkester. Dessa höstdagar är bara ena halvan av Polstjärnepriset. I januari börjar själva tävlingen och då är det ovärderligt att ha fått coachning av de professionella instruktörer som nu kommit till Vänersborg för att träffa ungdomarna.

Håkan Björkman, som är stämledare i trombonsektionen i Sveriges Radios Symfoniorkester, var en av de instruktörer som delade med sig av sin kunskap och erfarenheter.
- Det var så roligt. Eleven tog till sig min instruktion och kunde tillämpa det direkt. Det är ovanligt.

Bland instruktörerna fanns även Marja Inkinen och Nils Edin, som båda spelar i Göteborgssymfonikerna. De ser fram emot finalen 6 januari då ungdomarna i Polstjärneorkestern kommer att spela tillsammans med symfonikerna under själva finalkonserten.
- Det är fantastiskt att få vara med och inspirera och forma framtidens musiker, säger Nils. Marja håller med och inflikar samtidigt att hon tycker att hela upplägget med tävling och kurs tillsammans är ett väldigt bra koncept.

Boka redan nu in fredagen den 4 januari då det är delfinal i Polstjärnepriset i Festsalen i Folkets Hus i Vänersborg. Vi kan lova en upplevelse utöver det vanliga.

Text: Gunilla Wretemark
Foto: Olle Gustafsson

Håkan Björkman

Håkan Björkman undervisar under Polsjtärnedagarna

Marja Inkinen

Marja Inkinen med violinelev

Dirigent andreas P. Hansson

Andreas P. Hansson dirigerar Polstjärneprisets orkester vid Polstjärnedagarna 1-4 nov i Vänersborg

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se