Hoppa till innehåll

Publicerad 2019-01-06

Polstjärnepriset 2019 har fått en vinnare

Ture Herrgårdh tar emot första pris i Polstjärneprisets 2019 av juryns ordförande Sten Cranner. Foto: Olle Gustafsson

Våra fyra finalister bjöd på en spännande och fantastisk final. 

Med ackompanjemang av Göteborgs Symfoniker blev tävlingsmomentet en verklig upplevelse för såväl de tävlande som för den stora publiken. Rumon Gamba dirigerade.

- Det har varit fantastiskt kul och inspirerande att få lyssna på så mycket talang. Ni är alla vinnare, sa juryns ordförande Sten Cranner från scenen.
Juryn hade sedan den svåra uppgiften att rangordna de tävlande, men efter noggrant övervägande presenterades utslaget av juryordförande.

Vinnaren av Polstjärnepriset 2019 är:
Ture Herrgårdh, 18 år, Mjölby, trumpet
Han framförde H Tomasi, Trumpetkonsert sats 1

Det var första gången som en trumpetare kammade hem vinsten i Polstjärnepriset och Ture möttes av stående ovationer när han förkunnades som årets vinnare. Det var en ganska tagen och förvånad Ture som lyckades kamma hem segern, i den första musiktävlingen han någonsin ställt upp i.  

Juryns motivering lyder:
”En mycket vacker ton och högt utvecklad teknisk nivå på sitt instrument. Han visar ett moget och reflekterat musicerande med en imponerande, fokuserad scennärvaro. En mycket värdig vinnare.” 

Ture Herrgårdh, Polstjärneprisets vinnare 2019. Foto: Olle Gustafsson

Andra pris gick till:
Astrid Hillerud, 18 år, Färentuna, cello
Han framförde A Dvořak, Cellokonsert h-moll sats 3

Tredje pris gick till:
Josef Wijk, 18 år, Örebro, oboe
Han framförde R Strauss, Oboekonsert D-dur sats 1

Fjärde pris gick till:
Harald Edin, 15 år, Styrsö, kontrabas
S Koussevitzky, Kontrabaskonsert e-moll sats 2 och 3

Utöver själva tävlingsmomentet bjöd konserten på ett framförande av förra årets vinnare, harpisten Johanna Ander Ljung, som inledde kvällen med att spela Cloches sous la neige ur Suite d'images nr 4 av M Tournier. 
Efter paus spelade Polstjärneprisets Symfoniorkester Strata, version för solister och orkester av R Davidson. Solister: Mira Foron, violin, Noah Hofvander, sopransaxofon, Kristin Pas, viola, Amalie Thing Helseth, cello, Jonas Olsson, piano.
Jupiter ur Planeterna av G Holst framfördes därefter gemensamt med Göteborgs Symfoniker under ledning av Polstjärneprisets unga dirigent Andreas P Hansson. 

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se