Hoppa till innehåll

Publicerad 2019-10-29

Nu kör vi igång – Polstjärnedagarna

Vi välkomnar årets tävlings- och kursdeltagare till Vänersborg. I år är vi rekordmånga!

Drygt 100 ungdomar från hela landet och från våra nordiska grannländer kommer hit för att fördjupa sig i den klassiska musiken. De kommer att fokusera på individuell undervisning, ensemble- och orkesterspel samt master classes. Våra tävlingsdeltagare får chans att förbereda sig lite extra inför kommande tävlingsmoment i januari. Schemat är fullspäckat för deltagarna. Vi har långt över 400 lektioner inplanerade under Polstjärneprisets första fyra dagar, 31 oktober – 3 november.

Konkurrensen må vara hård i Polstjärnepriset, men det finns en mycket varm och inspirerande stämning bland våra unga deltagare.

En av årets tävlingsdeltagare är vänersborgaren Alexander Warvne, klarinett. Till vardags studerar han andra året på spetsprogrammet Musikerutbildningen vid Birger Sjöberggymnasiet. Han flyttade till Vänersborg för att kunna studera musik här och har siktet inställt på att bli musiker.

- Det känns väldigt kul att få vara med och tävla men samtidigt nervöst eftersom det här är första gången jag gör något sådant här i mitt liv. Jag vet att konkurrensen är extremt hög, säger Alexander, som redan har lyckats ta sig igenom första gallringen genom att ta en av nitton tävlingsplatser. - Mina förväntningar är att jag ska ha jättekul och lära mig så mycket som möjligt, säger Alexander inför Polstjärnedagarna.

Vi erbjuder även en nätverksdag för skolledare och musiklärare, torsdag 31 oktober. Framstående pedagoger och forskare inom fältet musiktalanger finns på plats i Vänersborg för att fördjupa tankar kring bredd och spets och vad som krävs för att bli musiker.

Vi avslutar våra gemensamma dagar med en Vinnarkonsert. 2019 års vinnare, trumpetaren Ture Herrgårdh spelar. Under konserten får vi även höra andra stjärnor från Polstjärnepriset, inte minst våra vänner från Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo som alla bidrar till en imponerande solist-, kammarmusik- och orkesterkavalkad. Söndag 3 november kl. 15.00 i Festsalen, Folkets hus. Konserten arrangeras i samarbete med Vänersborgs Musikförening.

Länk till Facebook-evenemangetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se