Hoppa till innehåll

Publicerad 2020-08-03

Polstjärnepriset
storsatsar på tävlingen och Polstjärnekursen

Polstjärnepriset ger dig som tävlar och dig som går Polstjärnekursen stora utvecklingsmöjligheter med en offensiv och flexibel strategi i coronatider*.

Så satsar NCM på tävlingen, konserterna och nya Polstjärnefestivalen

Polstjärnelev med cello i korridoren
 • Tävlingen genomförs in real life (IRL) eller online – når du delfinalen/finalen så streamar vi och spelar in ditt bidrag.
 • Konsertdagarna i Vänersborg och i Stockholm utvecklas till Polstjärnefestivalen med flera konserter dagligen. Beroende på coronasituationen kan hela festivalen flyttas till nätet och Polstjärnekonserter anordnas i Norge och Danmark för att kopplas till festivalen.
 • Samtliga tävlingsdeltagare och ett antal kursdeltagare får spela solo på någon av våra konserter. Om konserter genomförs IRL finns ackompanjatörer tillgängliga.
 • Inslag från Polstjärnefestivalen och tävlingens alla kringarrangemang streamas och spelas in. Många av deltagarna kommer därmed att kunna ses och höras i något bidrag live och/eller online.

Så satsar NCM på din undervisning under hela höstterminen

Polstjärnelev med cello i korridoren
 • Fler lärare än någonsin står redo att undervisa IRL och/eller online.
 • Beroende på coronasituationen kommer du till Vänersborg och Sverige vecka 44 och vecka 1 och/eller får undervisning online - bor du i Norge och Danmark undervisas du möjligen IRL där.
 • Du som tävlar har förtur till NCM-kurser under hösten, IRL eller online. Om du är antagen till Polstjärnekursen har du samma förtur. Om du söker senast den 10 augusti kan du bjudas in redan till kursen 22-23 augusti.
 • Du som tävlar får inspelningar av ackompanjemanget till din tävlingsrepertoar.
 

Så satsar NCM på Polstjärneprisets ensembler och orkestrar

Polstjärnelev med cello i korridoren
 • Mycket av Polstjärneprisets repertoar för stor symfoni-, stråk- och blåsorkester* kan övas och framföras lika bra i mindre sättningar. Det ger flexibilitet och omväxling för övningar och konserter. Delar av repertoaren kan vid behov framföras på konserter i Danmark och Norge med respektive lands deltagare.
  * Vi spelar troligen ur: Mahler 4 Symfoni, Bartok Konsert för orkester, Sjostakovitj Kammarsymfoni opus 110a (motsvarar stråkkvartett nr 8), Bruch opus 97 för stråkorkester (motsvarar stråkoktetten), Whitacre: Equus för symfoniorkester (kan spelas med Symphonic Band)
 • Kammarmusik- och ensemblerepertoar förbereds online på vår inspelningsplattform och under höstens NCM-kurser.

*Självklart bevakar och följer NCM Sveriges samt övriga involverade länders anvisningar avseende Coronasmittan ytterst noggrant för att skydda deltagare, pedagoger och publik.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se