Hoppa till innehåll

Publicerad 2022-01-05

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Trombonisten Lukas Flink vann Polstjärnepriset 2022

Lukas Flink. Vinnare av Polstjärnepriset 2022. Foto: Polstjärnepriset/Olle Gustafsson

– Att sätta fingret på hur det känns är svårt. Jag blir rörd. Kanske lite chockad. Det säger trombonisten Lukas Flink från Malmö strax efter att han korats till årets vinnare av Polstjärnepriset, Sveriges främsta musiktävling för unga klassiska musiker.

Finalen avgjordes som vanligt i Göteborgs Konserthus. Alla de fyra finalisterna fick spela sina tävlingsstycken med Göteborgs Symfoniker.
– En helt magisk upplevelse, tycker 18-årige Lukas.
Detta var andra gången som han ställde upp i Polstjärnepriset. Förra året nådde han delfinalen.
– I år siktade jag på att komma till final, så jag hade faktiskt nått mitt mål redan när jag stod på scenen idag.

Juryns motivering lyder:
”Polstjärnepriset 2022 tilldelas trombonisten Lukas Flink för sitt uttrycksfulla och berörande konstnärskap samt sin suveräna behärskning av instrumentet.”

Pressmeddelande. , 99 kB, öppnas i nytt fönster.

Pressbild. Öppnas i nytt fönster.

Lukas är uppväxt i en musikfamilj i Malmö. Han säger att det bara var en tidsfråga innan han skulle börja spela något instrument. När han var sex år föll valet på trombon och den har följt med honom hela tiden.
– För fyra år sedan var jag för första gången med på Polstjärnekursen i Vänersborg och jag har kommit tillbaka varje år. På det viset fick jag också chans att följa Polstjärnepristävlingen innan jag själv anmälde mig.
– Polstjärnekursen är ett ställe där jag har träffat många av mina kompisar i branschen. Där möter jag folk som verkligen är bra på att spela. Att möta unga musiker från hela landet ger massor av inspiration att jobba för att bli bättre och bättre.
För Lukas väntar nu sista halvåret på gymnasiet. Sedan vill han studera vidare på en musikhögskola.
– Det finns inget annat. Jag vill leva med musiken på heltid på något sätt och jag håller många dörrar öppna för att se vad som dyker upp.
Som förstapristagare fick Lukas Flink bland annat 50 000 kronor. Andra pris och 10 000 kronor gick till kontrabasisten Harald Edin från Styrsö. Tredjepriset 5 000 kronor vanns av violinisten Harry Dai Liang
från Göteborg och cellisten Selma Sköld från Enskede fick fjärdepriset, också det 5 000 kronor.
– Nivån bland ungdomarna i årets upplaga av Polstjärnepriset har verkligen varit jättefin, säger Stefan Forsberg som är Polstjärneprisets juryordförande och vd för Kungliga Filharmonikerna.
– Tävlingsjuryn är väldigt erfaren, men vi hade ändå svåra uppgifter att utse vilka som skulle gå vidare i de olika finalstegen och att slutligen utse en vinnare.
– Vi som arbetar i och med de symfoniska orkestrarna i Sverige känner en otrolig glädje och tacksamhet över Polstjärnepriset och Nationellt centrum för musiktalanger, understryker Stefan Forsberg.
Han liknar satsningen på unga musiktalanger vid vad som görs inom exempelvis idrotten. Unga begåvningar får redan tidigt i livet möjligheter att ta sitt kunnande vidare till mycket höga nivåer. Genom nationellt centrum för musiktalanger får de regelbundet träffa och sporras av andra unga musiker. Vid sidan av sin ordinarie utbildning får de dessutom möta och träna med instruktörer och musiker i absolut världsklass.
– Polstjärnepriset och satsningen på talangutveckling fyller igen en lucka. Nu finns ett målmedvetet arbete för att hitta och utveckla de unga klassiska musiktalangerna. Det ger hopp för framtiden om en stark återväxt inom det svenska musiklivet.
– En del av de här ungdomarna är morgondagens musiker i de svenska symfoniorkestrarna och några av dem är framtida solister.

För kompletterande uppgifter med anledning av pressinformationen, kontakta: Ingrid Lindkvist, ingrid.lindkvist@inproject.se, +46-739 80 51 11

Kort om Polstjärnepriset
Med mottot ”Mer än en tävling” är Polstjärnepriset en unik satsning och en nationell mötesplats för unga talanger inom klassisk musik. Det är ett forum där unga musiker får möta likasinnade, testa sina
tekniska och sceniska färdigheter i tävlingsmomentet och inte minst få möjlighet att undervisas av en mycket namnkunnig samling instruktörer. Parallellt med tävlingen arrangeras en kurs som är öppen för
unga musiker upp till 20 år. Totalt är cirka 70 ungdomar involverade i Polstjärnepriset varje år. Genom individuell undervisning, master classes, samt spel i kammar- och orkestersättningar erbjuds ett upplägg där varje tävlings- och kursdeltagare utvecklas som musiker såväl individuellt som i grupp. Först träffas alla under fyra dagar på höstlovet för att lära känna varandra, få undervisning och repetera tillsammans. Nästa gång alla samlas är första veckan i januari. Då är det fokus på tävlingsmomentet, som består av tre steg, och förberedelser inför konserterna där höjdpunkten är finalkonserten i Göteborgs Konserthus.
Vinnaren får 50 000 kronor.

2022 arrangeras Polstjärneprisets tävling för 15:e gången och utvecklingen har gått spikrakt uppåt.
Tävlingen har sitt säte i Vänersborg. Detta har utökats med kurser för unga talanger och långsiktiga