Hoppa till innehåll

Publicerad 2023-01-04

Polstjärnepriset 2023 Nordic editions fyra finalister är utsedda

Polstjärneprisets finalister 2023 fr.v. Valdermar Wenzel Most, Danmark, Piano, , Inez Karlsson, Sverige, Cello, Clara Yuna Friedsensburg, Norge, Cello, Pekko Aakko, Finland, Fagott

Det blir unga klassiska musiker från Sverige, Norge, Danmark och Finland som gör upp i Polstjärneprisets final 2023.

Detta är första gången som tävlingen har deltagare från alla de nordiska länderna. Finalen med de fyra musikerna avgörs i Göteborgs Konserthus på torsdag den 5 januari. I tisdagskvällens semifinal i Vänersborg återstod åtta av de 21 ungdomar som hade kvalificerat sig till tävlingen.
– Redan i den första omgången var nivån bland de tävlande extremt hög. Alla, utan undantag, spelade mycket, mycket vackert och det var underbart att se och höra, säger den världsberömda isländska violinisten Judith Ingolfsson. Utöver sin globala artistkarriär undervisar hon violin bland annat på universitetsnivå i Baltimore i USA. För Polstjärnepriset är Judith både jurymedlem och instruktör.
– Att utse finalisterna var en svår uppgift, men vi var tvungna att klara den, säger hon. Judith möter många ungdomar som spelar violin i internationella tävlingar och hon konstaterar att deltagarna i Polstjärnepriset absolut är på samma höga internationella nivå.
– Trots att de är unga och har mycket kvar att lära, spelar en del av dem redan med skicklighet som jag möter hos universitetsstudenter. På torsdag eftermiddag återstår det för juryn att fälla ett slutligt avgörande och en vinnare ska utses.

Detta är de fyra finalisterna som får framföra sina tävlingsbidrag tillsammans med Göteborgs Symfoniker i Göteborgs Konserthus:

  • Valdermar Wenzel Most, Danmark, Piano
  • Clara Yuna Friedsensburg, Norge, Cello
  • Pekko Aakko, Finland, Fagott
  • Inez Karlsson, Sverige, Cello

Vinnaren av Polstjärnepriset Nordic Edition 2023 får 50 000 kronor. Andrapristagaren från 10 000 kronor medan tredje och fjärde pristagarna får 5 000 kronor vardera. Eventuellt kvarvarande biljetter till finalen kan bokas på Göteborgs Symfonikers webbplats
www.gso.se. Det går också att se hela finalen i streamad direktsändning på www.gso.se/gsoplay/klipp/polstjarneprisets-final2023/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För kompletterande uppgifter med anledning av pressinformationen, kontakta:
Ulrich Kaatz, tävlingsledare Polstjärnepriset, ulrich.kaatz@vanersborg.se
0521-722 191

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se