Hoppa till innehåll

Publicerad 2023-01-05

Cellisten Inez Karlsson vann Polstjärnepriset 2023

Inez Karlsson. Fotograf: Olle Gustafsson

– Jag är överväldigad. Detta är en fantastisk upplevelse! Det säger cellisten Inez Karlsson som är den första vinnaren någonsin av den nordiska upplagan av Polstjärnepriset – en högt rankad tävling med deltagande unga klassiska musiker från alla de fem nordiska länderna.

Det är många starka upplevelser som 15-åriga Inez har med sig ut från tävlingen i Göteborgs Konserthus.

– Mest spännande och oerhört kul var att få spela tillsammans med en symfoniorkester i en så stor och fin konserthall. Det har varit en av mina drömmar att få göra det. Ljudet på scenen var helt fantastiskt.

– Att ha fått vara med genom de olika stegen i tävlingen och att få möta många unga musiker från andra länder har också varit mycket spännande.

Dessutom vann hon tävlingen som för första gången avgjordes med deltagare från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige.

– Jag kunde nästan inte tro att det hände. Att jag har fått den här fina möjligheten är jag mycket tacksam för.

Juryns motivering lyder:

”En elegant musiker med ett extremt fokus och en underbar klang, med en stark och självklar närvaro som berör publiken. En ung musiker som kan komma varthelst hon vill med sin talang.”

Inez Karlsson är svensk medborgare, men hon är född i England och bor i Surrey söder om London. Pappa är svensk och familjen har många kontakter med Sverige. Även Inez cellolärare har gott om svenska kontakter och det var han som uppmuntrade sin elev att ställa upp och tävla i Polstjärnepriset.

I familjen finns ytterligare en duktig musiker. Inez storasyster spelar violin och har varit med i internationella musiktävlingar.

– Hon är faktiskt mycket duktigare än jag.

Närmast i Inez planer när hon kommer hem till Surrey är att delta i några lokala tävlingar och musikfestivaler.

– Sedan ska jag komma tillbaka till Sverige och bland annat spela konserter. Det ser jag mycket fram emot.

Som vinnare får Inez Karlsson 50 000 kronor.

Andrapristagaren Pekko Aakko från Finland som spelar fagott vinner 10 000 kronor.

5 000 kronor vardera går till tredjeprisvinnaren, den danske pianisten Valdemar Wenzel Most, och till fjärdepristagaren norska Clara Yuna Friedensburg som spelar cello.

Alla de fyra finalisterna fick traditionsenligt framföra sina tävlingsbidrag tillsammans med Göteborgs Symfoniker inför publik i Göteborgs Konserthus.

För kompletterande uppgifter med anledning av pressinformationen, kontakta:

Ulrich Kaatz, tävlingsledare Polstjärnepriset, ulrich.kaatz@vanersborg.se, 070-2731713

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se