Hoppa till innehåll

Polstjärnepriset - mer än en tävling

2019 års finalister tillsammans med jury, tävlingsledare och prissponsor. Foto: Olle Gustafsson

Polstjärnepriset är en i sitt slag unik tävling. Med mottot ”mer än en tävling” vill Polstjärnepriset vara en nationell mötesplats för unga talanger (14-18 år) inom klassisk musik – ett forum där unga musiker får möta likasinnade, testa sina tekniska och sceniska färdigheter i tävlingsmomentet och inte minst få möjlighet att undervisas av en mycket namnkunnig samling instruktörer.

Genom individuell undervisning, master classes, samt spel i kammar- och orkestersättningar erbjuds ett varierande upplägg där varje deltagare utvecklas som musiker såväl individuellt som i grupp.
Samtidigt som upplägget ger deltagarna en föraning om vad en eventuell karriär som professionell musiker innebär är Polsjtärnepriset också ett omhändertagande sammanhang där första delen (Polstjärnedagarna) inte innehåller några tävlingsmoment och där den andra delen (tävlingsdagarna) visserligen innehåller en gallring, men där de som inte går vidare ändå får delta i konserter och spela med orkestern under finalen på Göteborgs Konserthus.

För de ungdomar som inte känner sig redo att tävla finns Polstjärnekursen där deltagarna får ta del av exakt samma upplägg, men med ett viktigt undantag – att de inte genomgår tävlingsmomenten.
Tävlingen startades redan 2007 och vid det här laget känner vi oss trygga i förvissningen att konceptet håller och att ungdomarna, som tenderar att återkomma år från år, verkligen både uppskattar Polstjärnepriset och utvecklas i det!

Göteborgs Symfoniker

Göteborgs Symfoniker har en gedigen barn- och ungdomsverksamhet. Med siktet inställt på framtiden vill vi här och nu tillgängliggöra konsten för barn och unga. De unga är vår framtida publik och de medborgare som ska bygga vårt samhälle. Genom att satsa på bredd hoppas vi att många får chansen att upptäcka den symfoniska musiken och genom den utvecklas som individer. De unga är även våra framtida musiker. Samarbetet med Polstjärnepriset ger oss en fantastisk möjlighet att stödja och inspirera de talanger som vill nå toppen, de som är villiga att satsa det som krävs för att bli morgondagens professionella musiker.
Sten Cranner, VD och konstnärlig chef

Sveriges Radios Symfoniorkester

Vi är från Berwaldhallens sida mycket glada över samarbetet kring Polstjärnepriset. Sveriges Radios Symfoniorkester får här en möjlighet att ge unga musiker en skjuts i karriären, vilket vi ser som en viktig investering för framtiden. Berwaldhallen med Radiosymfonikerna har idag en omfattande barn- och ungdomsverksamhet, där vi möter unga som publik, musikanter och sociala varelser. Vi vet vilket hårt arbete som krävs för att bli professionell musiker och hoppas att vi får möjlighet att lyssna på några av de tävlande i Radiosymfonikerna i framtiden.
Helena Wessman, konserthuschef, SR Berwaldhallen

Kungliga Filharmonikerna

Ett av de viktigaste uppdragen för Kungliga Filharmonikerna är att introducera och inspirera barn och ungdomar att upptäcka den klassiska musiken. Vi vet att när lusten att spela ett instrument väl är väckt så tänds en låga som kommer att brinna livet ut. Genom breda och återkommande satsningar mot barn och ungdomar kommer det alltid kliva fram en grupp med särskilt stor begåvning för att spela ett instrument. Vi ser därför allt arbete mot barn och ungdomar som en angelägen investering i framtiden för den klassiska musiken. Det är därför med stor glädje Kungliga Filharmonikerna ser fram emot det inspirerande arbetet kring Polstjärnepriset.
Stefan Forsberg, VD och konserthuschef