Hoppa till innehåll

 

Om tävlingen

Bildcollage på finalister

Polstjärneprisets finalister 2021. Foto: Olle Gustafsson

Polstjärnepriset är en i sitt slag unik tävling. Med mottot ”mer än en tävling” vill Polstjärnepriset vara en nationell mötesplats för unga talanger (14-18 år) inom klassisk musik – ett forum där unga musiker får möta likasinnade, testa sina tekniska och sceniska färdigheter i tävlingsmomentet och inte minst få möjlighet att undervisas av en mycket namnkunnig samling instruktörer.

Genom individuell undervisning, master classes, samt spel i kammar- och orkestersättningar erbjuds ett varierande upplägg där varje deltagare utvecklas som musiker såväl individuellt som i grupp.
Samtidigt som upplägget ger deltagarna en föraning om vad en eventuell karriär som professionell musiker innebär är Polstjärnepriset också ett omhändertagande sammanhang där första delen (Polstjärnedagarna) inte innehåller några tävlingsmoment och där den andra delen (tävlingsdagarna) visserligen innehåller en gallring, men där de som inte går vidare ändå får delta i konserter och spela med orkestern under finalen på Göteborgs Konserthus.

För de ungdomar som inte känner sig redo att tävla finns Polstjärnekursen där deltagarna får ta del av exakt samma upplägg, men med ett viktigt undantag – att de inte genomgår tävlingsmomenten.
Tävlingen startades redan 2007 och vid det här laget känner vi oss trygga i förvissningen att konceptet håller och att ungdomarna, som tenderar att återkomma år från år, verkligen både uppskattar Polstjärnepriset och utvecklas i det!

KONTAKT

Direktör och konstnärlig pedagogisk ledare:
Ulrich Kaatz,
ulrich.kaatz@vanersborg.se
070-273 17 13

Verksamhet:
Sandra Björkstrand, administration
sandra.bjorkstrand@vanersborg.se

0521-72 24 61

Styrelsen:
Staffan Rydén, ordförande
staffan.ryden@outlook.com