Hoppa till innehåll

 

Instruktörer 2022

Polstjärneprisets instruktörer är artister och pedagoger med omfattande internationell erfarenhet. De ger lektioner, master classes samt leder kammarmusik-, stäm- och orkesterrepetitioner. Fler instruktörer, bl a från Old Ox, kommer att komplettera lärarlaget.

Bild Andreas P Hansson

Andreas P Hansson, dirigent
Andreas P Hansson är Musikerutbildning Vänersborgs och Polstjärneprisets “egen produkt”. 2012-2015 studerade han för Ulrich Kaatz i Vänersborg. Andreas har vidare avlagt masterexamen vid National Master of Orchestral Conducting vid konservatorierna i Amsterdam och Haag, samt kandidatexamen i orkesterdirigering vid Norges Musikkhøgskole. Han var även deltagare i Opptakt, Norges elitsatsning för unga dirigenttalanger. Under sina studier har Andreas dirigerat de flesta professionella symfoniorkestrarna både i Norge och Nederländerna, och även Göteborgs Symfoniker vid flera tillfällen. Efter avslutade studier vann Andreas Neeme Järvi-priset 2021 i Gstaad Menuhin Festival, och är nu verksam som dirigent internationellt.

Bild på Alf Richard Kraggerud

Alf Richard Kraggerud, violin
Alf Richard Kraggerud är en av Europas mest omtalade talangutvecklare. Han är verksam som violinpedagog och prorektor vid Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo, som utbildar unga talanger från grundskoleåldern hela vägen till solistframträdanden på världens mest etablerade konsertscener.

Bild Barnabás Kelemen

Barnabás Kelemen, violin
Barnabás Kelemen är en ungersk violinist som vunnit en rad prestigefyllda tävlingar. Han studerade vid Lisztakademin i Budapest och Isaac Stern har varit en mycket viktig inspirationskälla. Kelemen har gjort många skivinspelningar varav särskilt Bartóks kompletta verk för violin fått internationellt erkännande. Barnabás Kelemen är även dirigent samt grundare och konstnärlig ledare för Budapest Chamber Music Festival.

Bild Brusk Zaganeh

Brusk Zaganeh, violin
Brusk Zanganeh är en svensk violinist av kurdisk härkomst. Efter studier vid Högskolan för scen och musik i Göteborg, Edsberg och Zürcher Hochschule der Künste har han konserterat flitigt över hela världen både som solist och kammarmusiker och han har även ett gediget intresse för kurdisk musiktradition. Brusk spelar bl a med Camerata Nordica och Zanganeh Quartet och undervisar vid Musikhögskolan i Piteå.

Bild Eszter Haffner

Eszter Haffner, violin
Eszter Haffner föddes i Budapest där hon vid 13 års ålder började studera vid Lisztakademin. Hon fortsatte sina studier vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien och har deltagit i mästarklasser för bl a Tibor Varga och Sandor Vegh. Eszter Haffner har vunnit många internationella tävlingar och även erhållit Alban Berg-stipendiet. Förutom att hon ger masterclasses vid seminarier och festivaler världen över undervisar hon vid universitetet i Graz och vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Bild Elisabeth Kropfitsch

Elisabeth Kropfitsch, violin
Redan som 12-åring antogs Elisabeth Kropfisch till Wolfgang Schneiderhans mästarklass vid Musikhochschule i Wien. Hon har framträtt som solist i Europas stora konserthus, men även i USA och Asien. Tillsammans med sina bröder utgör hon trion Jess-Trio-Wien och hon har även haft en egen TV-serie där hon spelar musik av Fritz Kreisler. Elisabeth Kropfitsch undervisar vid Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.

Bild på Frøydis Ree Wekre

Frøydis Ree Wekre, brass
har i decennier verkat som solohornist i Filharmonien Oslo. Från 1991 till 2011 har hon varit professor i valthorn och kammarmusik vid Norges musikhögskola. Ett stort antal av hennes elever spelar i ledande orkestrar. Hon är alltjämnt efterfrågad på masterclasses över hela världen, hedersmedlem i internationella hornsällskapet och har ett större antal kompositioner tillägnats av en rad olika tonsättare.  

Gitte Marcusson

Gitte Marcusson, flöjt
Gitte Marcusson är professor vid Royal College of Music, London och verksamhetsledare för Musikerutbildning Vänersborg. Efter 5 års studier vid The Royal Northern College of Music var hon lärare på Chethams School of Music i 16 år och gästade regelbundet orkestrar som The National Symphony Orchestra och BBC Wales. Hon är en mycket eftertraktad lärare. Många av hennes elever är idag verksamma som solister och stämledare i världsorkestrar som London Symphony Orchestra, BBC Philharmonic och Scottish National Symphony Orchestra.
Gitte har varit gästlärare vid högskolor i London, Manchester, Cologne, Göteborg och Oslo och är vid Wildacres Flute Retreat i North Carolina, USA.

Bild på Hans Pålsson

Hans Pålsson, piano
är professor vid Musikhögskolan i Malmö. Över 60 soloverk och pianokonserter är tillägnade honom. Han har gjort ett stort antal inspelningar för Radio och TV samt spelat in 25 CD-skivor med verk av över 60 tonsättare, varav 25 svenska. Bland hans elever finns vinnare av och pristagare i internationella tävlingar i Europa och USA. Han har jobbat tillsammans med namnkunniga dirigenter som Svetlanov, Ehrling, Salonen, Järvi m fl och gett konserter över hela Europa och på andra håll i världen. Han är ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

Jacob Koranyi

Jakob Koranyi, cello
Koranyi har mottagit en rad internationella priser och utmärkelser och har turnerat som solist och kammarmusiker i Europa, USA och Asien. Han medverkar regelbundet på internationella kammarmusikfestivaler och har tillsammans med pianisten Peter Friis Johansson skapat en egen festival I Sverige – Järna Festival Academy. Sedan några år tillbaka arbetar Jakob med att ställa om sin verksamhet till att bli klimatmässigt hållbar vilket bland annat innebär att han slutat accepterar jobb som kräver resor med flyg.

Bild på Jon Dahlkvist

Jon Dahlkvist, viola
Jon Dahlkvist verkar som kammarmusiker, stråkpedagog och projektledare. Han är grundare av Dahlkvistkvartetten, som år 2018 mottog en Grammis för årets bästa klassiska skiva. Stråkkvartetten har bl.a. gästat europeiska konserthus, varit vinnare av Ung&Lovande och ofta framträtt i SR och SVT. Dahlkvist är lärare i kammarmusik och viola samt kursledare för kandidatprogrammet vid Musikhögskolan Ingesund. Han har studerat vid Musikhögskolan i Stockholm och därefter fem år utomlands i bl.a. Holland och Italien och är sedan 2015 festivalledare för Glafsfjordens musikfestival i Arvika.

Jonathan Jennesjö, trumpet
Jonathan Jennesjö är trumpetare men började som kornettist i Frälsningsarméns musikkår i Lidköping, där han blev undervisad av sin far. På gymnasiet träffade han Bo Nilsson via Polstjärnepriset vilket sedan ledde till en övergång till trumpet och sedan studier för Bo. Efter gymnasiet studerade han på Musikhögskolan i Malmö för Gustav Melander och Håkan Hardenberger. Idag bor Jonathan i Stockholm och är verksam som frilansmusiker. Han har spelat med orkestrar som Nordiska Kammarorkestern, Norrlandsoperan, Marinens Musikkår, Livgardets Dragonmusikkår, Malmö Symfoniorkester, Läcköoperan och c/o chamber orchestra.

Bild Jonas Olsson

Jonas Olsson, pianoackompanjemang/instudering
Jonas Olsson har ackompanjerat Polstjärneprisets tävlande sedan 2010 och är verksam som repetitör vid Norrlandsoperan i Umeå. Han tillhör den unga generationens mångsidiga pianister och är uppskattad för sina insatser som solist, kammarmusiker och ackompanjatör. Jonas, som har studerat för Hans Pålsson och Pierre-Laurent Aimard, är en av Skandinaviens erkända experter på nutida musik och har samarbetat med en lång rad av världens främsta tonsättare.

Foto: Elin Berge

Kristina Winiarski, cello
Kristina Winiarski är en av Sveriges mest intressanta unga cellister idag. Hon syns regelbundet både som solist och kammarmusiker på scener runt om i Sverige och Europa. Hennes professionella solistdebut skedde vid 16-års ålder tillsammans med National Symphony Orchestra i Washington DC. Hon har sedan dess framträtt med en rad orkestrar internationellt, bl a Stuttgart Kammerorchester, Zagrebs Filharmoni, Malmö Symfoniorkester och Sveriges Radios Symfoniorkester. Bland de många utmärkelser hon belönats med kan nämnas Verbier-festivalens Firmenich-pris, Anders Walls Giresta-stipendium, och en vinst i kammarmusiktävlingen Ung&Lovande 2019. Kristina har bl a studerat för Torleif Thedéen på KMH/Edsberg, Gautier Capuçon i Paris och Valter Despalj i Zagreb. 

Bild på Kristoffer Dolatko

Kristoffer Dolatko, violin
Kristoffer Dolatko är en polsk violinist som, efter att ha flyttat till Danmark, blivit känd för sin omfattande och framgångsrika pedagogiska gärning som talangutvecklare av unga violinister och violaster. Han har arbetat både på musikhögskolan i Aarhus och på stadens musikskola. Kristoffer även startat en egen privat musikskola - Auerinstitutet och jobbar numera på Chethams School of Music i Manchester, en internationellt efterfrågat internatskola. Dolatko har ytterligare internationella uppdrag bl a vid Astona sommarakademin, där han är biträdande konstnärlig ledare.

Bild Kerttu Aalto-Setälä

Kerttu Aalto-Setälä, träblås
Kerttu Aalto-Setälä är sedan 2020 soloflöjtist i Sveriges Radios Symfoniorkester. Tidigare var hon bl.a. soloflöjtist i Konzerthausorchester Berlin. Kerttu är uppvuxen i Åbo där hon som 7-åring började spela flöjt. Hon studerade vid Sibelius-Akademin med Petri Alanko som lärare och fortsatte vid Basels musikhögskola och Münchens musik- och teaterhögskola under ledning av Andrea Lieberknecht. Hon har uppträtt som solist med bl.a. Münchens Gärtnerplatz-orkester och vid festivaler som Kuhmo kammarmusikfestival, Crusellveckan och Avantis Sommarmusik.

Bild Peter Jablonski

Peter Jablonski, piano
Jablonski konserterar sedan mer än 30 år tillbaka som pianosolist med hittills över 150 av världens ledande dirigenter och orkestrar. Bland orkestrarna kan nämnas BBC Symphony Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig, Los Angeles Philharmonic, Orchestre Nationale de France m fl. Redan som 17-åring tecknade han ett första skivkontrakt med Decca, andra skivbolag följde. Under karriären har han erhållit en rad betydelsefulla utmärkelser för sitt artisteri och sina inspelningar. Vid sidan om pianorepertoarens kända verk framför Jablonski gärna mer sällan spelade verk och tonsättare vid sina konserter och inspelningar.

Bild Per Nyström

Per Nyström, cello
Per Nyström är solocellist i Uppsala kammarsolister och har tidigare varit
solocellist i Camerata Nordica. Han är medgrundare och konstnärlig rådgivare till Old Ox Festivals, ett av världens största festival & masterclasses koncept inom klassisk musik. Per Nyström var cellist i legendariska Yggdrasil String Quartet, av svensk och internationell press beskriven som en av de ledande kvartetterna under 90-talet. Under fem år var de Quartet in Residence vid universitetet i Aberdeen, där kvartettens medlemmar är HonoraryFellows på livstid. Per Nyström är innehavare av den kungliga medaljen Litteris et Artibus.

Bild Zuzanna Kozendra

Zuzanna Kozendra, viola
Zuzanna är född i Polen där hon redan som barn ägnade sig åt sång och folkmusik. Hon har studerat viola vid universitet i både Warsawa och Graz. Som medlem i European Union Youth Orchestra och Baltic Youth Philharmonic har hon arbetat med bland andra Vladimir Ashkenazy, Maxim Vengerov och Neeme Järvi. Under sju år var hon biträdande ledare för Leopoldinum Chamber Orchestra i Polen och nu är hon stämledare för viola i Jönköpings Sinfonietta.