Hoppa till innehåll

 

Jury 2022

Juryn består bland annat av internationellt verksamma pedagoger och artister samt företrädare för musiklivet. Göteborgs Symfoniker, Kungliga Filharmonikerna och Sveriges Radios Symfoniorkester bidrar till juryn med ordföranden och specialister för olika instrumentgrupper. De har ett stort intresse för musicerande ungdomar helt i Polstjärneprisets anda.

Bild på Stefan Forsberg

Stefan Forsberg, ordförande
Efter en karriär som trumpetare har Forsberg fått allt större uppdrag som ledare med stationerna VD för Blåsarsymfonikerna och länsmusikchef i Stockholm, planeringschef för Berwaldhallen och numera alltså VD och konserthuschef för Kungliga Filharmonikerna. Samtidigt är han Kabinettskammarherre med ansvar för musikaliska arrangemang vid Hovet. Mellan 2012 och 2021 var han även ordförande i branschorganisationen Svensk scenkonst.

Foto: Mats Lundqvist

Bild på Henrik von Sydow

Henrik von Sydow, SVT, vice ordförande
har 20 års erfarenhet av TV och radio, bland annat som presentatör av musik, som berättarröst och som ansvarig för utbildning av nya hallåor. Numera är han ansvarig på SVT för inköp av dokumentärer och scenföreställningar med musiken i centrum. Allt från klassiska konserter till jazz och folkmusik. Som hängiven klarinettist på amatörnivå har han sedan barnsben spelat tillsammans med unga musiker och har stor förståelse för allt som kan hända när man kliver upp på en scen!

Bild på Kristina Winiarski

Kristina Winiarski, stråk
Kristina Winiarski är en av Sveriges mest intressanta unga cellister idag. Hon syns regelbundet både som solist och kammarmusiker på scener runt om i Sverige och Europa. Hennes professionella solistdebut skedde vid 16-års ålder tillsammans med National Symphony Orchestra i Washington DC. Hon har sedan dess framträtt med en rad orkestrar internationellt, bl a Stuttgart Kammerorchester, Zagrebs Filharmoni, Malmö Symfoniorkester och Sveriges Radios Symfoniorkester. Bland de många utmärkelser hon belönats med kan nämnas Verbier-festivalens Firmenich-pris, Anders Walls Giresta-stipendium, och en vinst i kammarmusiktävlingen Ung&Lovande 2019. Kristina har bl a studerat för Torleif Thedéen på KMH/Edsberg, Gautier Capuçon i Paris och Valter Despalj i Zagreb. 

Bild på Hans Pålsson

Hans Pålsson, piano
är professor vid Musikhögskolan i Malmö. Över 60 soloverk och pianokonserter är tillägnade honom. Han har gjort ett stort antal inspelningar för Radio och TV samt spelat in 25 CD-skivor med verk av över 60 tonsättare, varav 25 svenska. Bland hans elever finns vinnare av och pristagare i internationella tävlingar i Europa och USA. Han har jobbat tillsammans med namnkunniga dirigenter som Svetlanov, Ehrling, Salonen, Järvi m fl och gett konserter över hela Europa och på andra håll i världen. Han är ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

Bild på Frøydis Ree Wekre

Frøydis Ree Wekre, brass
har i decennier verkat som solohornist i Filharmonien Oslo. Från 1991 till 2011 har hon varit professor i valthorn och kammarmusik vid Norges musikhögskola. Ett stort antal av hennes elever spelar i ledande orkestrar. Hon är alltjämnt efterfrågad på masterclasses över hela världen, hedersmedlem i internationella hornsällskapet och har ett större antal kompositioner tillägnats av en rad olika tonsättare.  

Bild Kerttu Aalto-Setälä

Kerttu Aalto-Setälä, träblås
Kerttu Aalto-Setälä är sedan 2020 soloflöjtist i Sveriges Radios Symfoniorkester. Tidigare var hon bl.a. soloflöjtist i Konzerthausorchester Berlin. Kerttu är uppvuxen i Åbo där hon som 7-åring började spela flöjt. Hon studerade vid Sibelius-Akademin med Petri Alanko som lärare och fortsatte vid Basels musikhögskola och Münchens musik- och teaterhögskola under ledning av Andrea Lieberknecht. Hon har uppträtt som solist med bl.a. Münchens Gärtnerplatz-orkester och vid festivaler som Kuhmo kammarmusikfestival, Crusellveckan och Avantis Sommarmusik.