Hoppa till innehåll

Instruktörer 2019

Andreas P Hansson

Andreas P Hansson, dirigent
Andreas P Hansson är Musikerutbildning Vänersborgs och Polstjärneprisets egen ”produkt”. 2012 - 2015 studerade han för Ulrich Kaatz i Vänersborg. Numera studerar han vid Norges Musikkhøgskole för Prof. Ole Kristian Ruud och är också en av två dirigenter utvalda till Opptakt, Norges elitsatsning för unga dirigenttalanger. I förbindelse med Opptakt har Andreas dirigerat flera av Norges professionella symfoniorkestrar i både konserter och mästerklasser, bland annat Oslo Filharmonien, Trondheim Symfoniorkester, och Kristiansand Symfoniorkester. Han har också dirigerat Göteborgs Symfoniker vid flera tillfällen, första gången vid 19 års ålder. Andreas har deltagit i ett flertal mästerklasser för många stora namn, inklusive Neeme och Paavo Järvi, Vasily Petrenko, Christian Ehwald, Nicolás Pasquet, Mark Stringer och Atso Almila.

Ulrich Kaatz

Ulrich Kaatz, tävlingsledare och dirigent
Ulrich Kaatz har varit verksam i Vänersborg sedan 1985. Efter fyra år som professor i orkester- och ensembleledning vid Musikhögskolan i Stuttgart återvände han till Sverige för uppbyggnaden av Musikerutbildning Vänersborg och projekt inom nationell talangutveckling, som Polstjärnepriset och Young Strings Academy. För detta arbete erhöll han 2017 Kungliga Musikaliska akademiens främsta utmärkelse, Medaljen för Tonkonstens Främjande.

Emily Beynon

Emily Beynon, flöjt
Emily Beynon är stämledare vid Royal Concertgebouw Orchestra, Amsterdam. Hon studerade bland annat för William Bennett, Royal Academy of Music i London och Alain Marion i Paris. Beynon framträder även som flöjtsolist med orkester och som kammarmusiker. Emily har spelat in elva soloskivor och spelas regelbundet hos olika radiostationer. Hon är en entusiastisk lärare som ger master classes över hela världen.

Gitte Marcusson

Gitte Marcusson, flöjt
Gitte Marcusson är professor vid Royal College of Music, London och verksamhetsledare för Musikerutbildning Vänersborg. Efter 5 års studier vid The Royal Northern College of Music var hon lärare på Chethams School of Music i 16 år och gästade regelbundet orkestrar som The National Symphony Orchestra och BBC Wales. Hon är en mycket eftertraktad lärare. Många av hennes elever är idag verksamma som solister och stämledare i världsorkestrar som London Symphony Orchestra, BBC Philharmonic och Scottish National Symphony Orchestra.
Gitte har varit gästlärare vid högskolor i London, Manchester, Cologne, Göteborg och Oslo och är vid Wildacres Flute Retreat i North Carolina, USA.

Anna Riikonen

Anna Riikonen, flöjt
Anna Riikonen representerar Kungliga Filharmonikerna i juryn. 2004-08 studerade hon vid Sibelius-Akademin för Ilpo Mansnerus. Hon diplomerades 2010 med högsta betyg. Riikonen har utöver det även studerat i Hamburg för Moshe Aron Epstein vid Hochschule für Musik und Theater och i Hannover för Andrea Lieberknecht vid Hochschule für Musik und Theater. Piccolaflöjt har hon studerat för Tapio Laivaara i Helsingfors och Gudrun Hinze-Hönig i Hannover. Hon har också deltagit i ett flertal mästarkurser, bland annat med Robert Dick, Michael Faust och Paul Edmund-Davies.

David Friedemann Strunck

David Friedemann Strunck, oboe
David Friedemann Strunck är solo-oboist i Oslo-Filharmonien och konstnärlig ledare för Oslo Kammarakademi, som han grundade år 2009. Ensemblen är regelbundet värd för prestigefyllda festivaler och har sin egen konsertserie på Den Norske Opera och Ballett. David studerade på musikhögskolorna i Detmold och Stuttgart för Gernot Schmalfuß och Ingo Goritzki. David Friedemann Strunck är lärare vid Barratt Due musikkinstitutt i Oslo där han undervisar i oboe och kammarmusik.

Anna Bornander

Anna Bornander, oboe
har efter sin musikaliska grundutbildning i Vänersborg gått vidare till musikstudier vid New England Conservatory of Music i Boston, som hon avslutade med en Master of Music på oboe. Hon arbetar nu som efterfrågad frilansmusiker samt som omtyckt musikpedagog i Vänersborg, bl a på Musikerutbildning Vänersborg.

Emil Jonason

Emil Jonason, klarinett
Emil Jonason är en eftertraktad solist, kammarmusiker och pedagog som i sin gärning förenar traditionella värden med nytänkande i musicerande och framträdande. Flera tonsättare har tillägnat honom inte sällan spektakulära verk. Som Rising Star har han blivit inbjuden till några av de främsta europeiska scenerna i Wien, Amsterdam, Barcelona, Paris m fl. Han undervisar bland annat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Alessandro Caprotti

Alessandro Caprotti, fagott
Alessandro Caprotti är förste fagottist vid Norska Radions Symfoniorkester. Han är utbildad i Milano samt Lyon och har deltagit i mästarkurser för betydande fagottister som Ole Kristian Dahl, Roberto Giaccaglia, Georg Klütsch och Gilbert Audin. Som gäst har han dessutom spelat i orkestrar runt om i Europa, exempelvis i Lyon, Birmingham och Riga. Han är mycket aktiv som kammarmusiker, bland annat medlem i blåsensemblen Oslo Kammarakademi och hörs på många olika festivaler. Han har även en bakgrund som lärare, bland annat vid Norges Musikhögskola i Oslo och har hållit mästarkurser på olika håll i världen.

Arnulf Naur Nilsen

Arnulf Naur Nilsen, trumpet
har i 39 år varit Oslo Filharmoniens alternerande solotrumpetare. Tidigare var han solotrumpetare hos Bergen filharmoniske orkester. Han var eftertraktad både som solist med orkester samt ensemblemusiker, vilket alla turnéer och inspelningar vittnar om. Han har även gjort betydande insatser som pedagog vid konservatorier och högskolor i Norge och Sverige. Han har även fört studenter till ledande positioner i symfoniorkestrar och inom solistbranschen - trumpetaren Tine Thing Helseth är ett exempel.

Jukka Harju

Jukka Harju, valthorn
Jukka Harju är solohornist i Finlands Radio Symphony Orchestra och lärare vid Sibelius Academy. Hans karriär inkluderar besök som första hornist i orkestrar i Stockholm och Oslo, Radio France, Bamberger Symphoniker, Europas kammarorkester etc. Harju medverkar regelbundet som orkester- och kammarmusiker på olika festivaler och har dessutom masterclasses utomlands, nu senast i Kina.

Håkan Björkman

Håkan Björkman, trombon
Håkan Björkman är sedan 2010 stämledare i Sveriges Radios Symfoniorkester och sedan 1999 även i Chamber Orchestra of Europe. 1995-2010 jobbade han i Kungliga Hovkapellet som stämledare. Håkan undervisar vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Mälardalens Folkhögskola, men också regelbundet på The Royal College of Music i London. Han har genom årens lopp utfört solistuppdrag i USA och stora delar av Europa. 1995 erhöll Håkan diplomexamen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Ingemar Roos

Ingemar Roos, trombon
Ingemar Roos har i nästan fyra decennier varit verksam hos Göteborgs Symfoniker och är en mycket eftertraktad trombonlärare och brassinstruktör. Ingemar har uppdrag på olika håll i världen, t ex vid Musikhögskolan i Berlin, Gustav Mahler Jugendorchester och vid olika universitet i Amerika. Han är professor vid Musikhögskolan i Oslo och lärare vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Filip Draglund

Filip Draglund, trumpet
Filip Draglund studerade för Håkan Hardenberger och dess legendariska lärare Bo Nilsson. 2014 vann han både en av de största tävlingarna för brassmusiker, International Brass Competition i Gdańsk och som första bleckblåsare någonsin Ljunggrenska tävlingen i Göteborg. Han har uppträtt som solist runt om i Sverige, på festivaler i stora delar av Europa och i konserthus som Royal Albert Hall och Birmingham Symphony Hall. Draglund har ett stort intresse för nutida musik och har uruppfört ett flertal verk, bl a Benjamin Staerns "Surprise", som han har framfört tillsammans med både Helsingborgs Symfoniorkester och Sveriges Radios Symfoniorkester.

Hans Pålsson

Hans Pålsson, piano
Hans Pålsson är professor vid Musikhögskolan i Malmö och ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. Över 60 soloverk och pianokonserter är tillägnade honom. Han har gjort ett stort antal inspelningar för Radio och TV samt spelat in 25 CD-skivor med verk av över 60 tonsättare, varav 25 svenska. Bland hans elever finns vinnare av och pristagare i internationella tävlingar i Europa och USA. Han har jobbat tillsammans med namnkunniga dirigenter som Svetlanov, Ehrling, Salonen, Järvi m fl och gett konserter över hela Europa och på andra håll i världen.

Staffan Scheja

Staffan Scheja, piano
Staffan Scheja började studera piano som åttaåring och startade sex år senare sin konsertkarriär tillsammans med Radiosymfonikerna och Stockholms Filharmoniker. Karriären fortsatte med studier vid Kungliga Musikhögskolan, Stockholm och Juilliard School of the Performing Arts, New York. Efter att ha erhållit högsta priset i Busonitävlingen 1975 har Scheja konserterat över hela världen med dirigenter som Sir Simon Rattle David Zinman, Esa-Pekka Salonen, Sixten Ehrling, Jukka-Pekka Saraste och Okko Kamu. Staffan Scheja verkar nu som professor och prorektor vid Kungliga Musikhögskolan och är vice preses i Kungliga Musikaliska Akademien, Stockholm.

Jonas Olsson

Jonas Olsson, pianoackompanjemang/instudering
Jonas Olsson har ackompanjerat Polstjärneprisets tävlande sedan 2010 och är verksam som repetitör vid Norrlandsoperan i Umeå. Han tillhör den unga generationens mångsidiga pianister och är uppskattad för sina insatser som solist, kammarmusiker och ackompanjatör. Jonas, som har studerat för Hans Pålsson och Pierre-Laurent Aimard, är en av Skandinaviens erkända experter på nutida musik och har samarbetat med en lång rad av världens främsta tonsättare.

Niklas Sivelöv

Niklas Sivelöv, piano
Niklas Sivelöv började spela orgel som sexåring och hans första kompositioner följde strax efter. Han spelade på gehör tills han var 14, då han började med traditionella pianolektioner. Niklas är en prisbelönt pianist och kompositör, som har tagit sin karriär till nya internationella höjder med en omfattande katalog av inspelningar för märken som BIS, Caprice, Dacapo, Naxos, Toccata Classics och AMC. Hans konsertkarriär spänner över fyra kontinenter, med arenor som Leipziger Gewandhaus, Barbican, Carnegie Hall, Kennedy Center, Tivoli i Köpenhamn och Atheneum i Bukarest. Niklas är professor vid Kungliga Danska Musikkonservatoriet i Köpenhamn.

Gunnar Flagstad

Gunnar Flagstad, piano,
har utbildat sig på Østlandets Musikkonservatorium och Norges Musikhögskola, NMH, och är även sedan 1997 lärare vid NMH. Flagstad har spelat i många av Europas stora konserthus och är en av de konstnärliga ledarna för konsertserien Resonans på Gjøvik. Han arbetar också sedan många år med Barratt Due musikkinstitutt och Valdres Sommersymfoni.

Manuel Esperilla

Manuel Esperilla, piano
utbildade sig i Spanien på Concervatorio Superior de Musica de Madrid, men har även gått solistklassen på Det Konglige Danske Musikkonservatorium, DKDM. Han har vunnit många tävlingar och vid sidan av sitt eget musicerande arbetar han som ackompanjatör på DKDM. Esperilla är huvudsakligen intresserad av ny musik och spelar regelbundet i flera välrenommerade ensembler.

Barbara Doll

Barbara Doll, violin
Barbara Doll verkar på den internationella musikscenen både som solist och som kammarmusiker. Sedan 2014 är hon violinprofessor vid Musikakademin i Basel, Schweiz efter att har haft en liknande ställning vid konsthögskolan i Bern sedan 2004.
Barbara har gett konserter på platser som Wigmore Hall och Barbican i London, Philharmonien i Berlin, Gasteig i München och Auditorio Nacional i Madrid, som solist t.ex. med den engelska kammerorkestern och Europeiska unionens kammarorkester. Hon är en passionerad kammarmusiker, både som violinist och violist, regelbunden gäst på kammarmusikfestivaler som Schleswig Holsteinfestivalen, Steven Isserlis Kammarmusikfestival Prussia Cove eller Ravinia Festival, USA.

Alf Richard Kraggerud

Alf Richard Kraggerud, violin
Alf Richard Kraggerud är en av Europas mest omtalade talangutvecklare. Han är verksam som violinpedagog och prorektor vid Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo, som utbildar unga talanger från grundskoleåldern hela vägen till solistframträdanden på världens mest etablerade konsertscener.

Paul Roczek

Paul Roczek, violin
Paul Roczek var redan som 17-åring medlem i Wiener Philharmoniker. Efter att ha vunnit priser vid ett antal internationella tävlingar har han som primarie i Österreichisches Streichquartett under 30 år turnerat i hela världen. Han har regelbundet framträtt på festivaler tillsammans med bl a Gitlis, Leister, Rampal och Menuhin. På Mozarteum i Salzburg leder han en violinklass, där bl a Ziyu He, vinnaren av Eurovision Young Musicians 2014 ingår. Han är president för de nationella musiktävlingarna för ungdomar i Österrike.

Kristoffer Dolatko

Kristoffer Dolatko, violin
Kristoffer Dolatko är en polsk violinist som, efter att ha flyttat till Danmark, blivit känd för sin omfattande och framgångsrika pedagogiska gärning som talangutvecklare av unga violinister och violaster. Han har arbetat både på musikhögskolan i Aarhus och på stadens musikskola. Kristoffer även startat en egen privat musikskola - Auerinstitutet och jobbar numera på Chethams School of Music i Manchester, en internationellt efterfrågat internatskola. Dolatko har ytterligare internationella uppdrag bl a vid Astona sommarakademin, där han är biträdande konstnärlig ledare.

Marja Inkinen

Marja Inkinen, violin
Marja Inkinen har sin Master of Music från Sibelius Akademien i Helsingfors och två diplom från Konservatoriet i Utrecht. Hon har utbildats hos professorer som Vegh, Libermann, Taub och Lee. Marja är stämledare för violin 2 hos Göteborgs Symfoniker sedan 1998 och lärare i violin, kammarmusik och orkesterspel vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs Universitet. Som solist och kammarmusiker uppträder hon regelbundet i Sverige och utomlands. Marja är även medlem i Göteborg Baroque.

Soon-Mi Chung Barratt-Due

Soon-Mi Chung Barratt-Due, violin och viola
Soon-Mi Chung Barratt-Due utbildade sig på konservatoriet i Paris samt vid kurser i Gstaad och San Francisco. Hon var soloviolast vid Radiosymfoniorkestern i Norge innan hon blev konsertmästare i samma orkester. Ett antal verk dedicerades till henne, bland andra Thommessens violakonsert.
CD- och TV-inspelningar, festivalframträdanden och solistverksamhet förde henne till USA, Asien och de flesta centraleuropeiska länder. Hon undervisar på Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo, där hon bland andra utbildar Eivind Holtsmark Ringstad, vinnare 2012 av Eurovision Young Musicians.

Göran Fröst

Göran Fröst, viola
Göran Fröst arbetar som violalärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har framträtt som kammarmusiker och solist i Japan och de flesta Europeiska länder och är sedan länge medlem av Kammarensemblen - ensemble för ny musik. Göran är en hängiven uttolkare av den nya repertoaren och har fått ett flertal verk skrivna för sig. Som orkestermusiker är han sedan januari 2016 soloviolist i Svenska kammarorkester och arbetar även regelbundet med Chamber Orchestra of Europe och Mahler Chamber Orchestra. 2011-2014 var han soloviolist i BBC National Orchestra of Wales.
Fröst arbetar även som kompositör och arrangör och har skrivit för orkestrar som Amsterdam Sinfonietta och Kungliga Filharmonikerna.

Jon Dahlkvist

Jon Dahlkvist, viola,
verkar som kammarmusiker, stråkpedagog och projektledare. Han är grundare av Dahlkvistkvartetten, som år 2018 mottog en Grammis för årets bästa klassiska skiva. Stråkkvartetten har bl.a. gästat europeiska konserthus, varit vinnare av Ung&Lovande och ofta framträtt i SR och SVT. Dahlkvist är lärare i kammarmusik och viola samt kursledare för kandidatprogrammet vid Musikhögskolan Ingesund. Han har studerat vid Musikhögskolan i Stockholm och därefter fem år utomlands i bl.a. Holland och Italien och är sedan 2015 festivalledare för Glafsfjordens musikfestival i Arvika.

Jan Alm, kontrabas
Jan Alm är sedan 1986 andre stämledare i Göteborgs Symfoniker och lärare vid Högskolan för scen och musik, Göteborg. Han för stolta bastraditioner vid Musikhögskolan vidare som en gång började med Ferdinand Lipa. Sedan i början av 2000-talet undervisar han också på sommarkurser i England.

Rick Stotijn

Rick Stotijn, kontrabas
Rick Stotijn är solobasist vid Sveriges Radios Symfoniorkester samt professor i Düsseldorf och Amsterdam. Under de första åren av sin karriär vann han ett antal första priser på nationella och internationella tävlingar. Han framträder frekvent som solist med orkester och som kammarmusiker, tillsammans med renommerade musiker som Janine Jansen, Vilde Frang, Julian Rachlin och Mischa Maisky. Flera tonsättare har tillägnat honom verk, vilket stärkt hans roll som utpräglad ambassadör för nutida musik.

Knut Erik Sundquist

Knut Erik Sundquist, kontrabas
Knut Erik Sundquist är en tidigare fotbollsspelare som gav upp sporten för att studera musik. Knut Erik var medlem i Bergen Filharmoniska Orkestern i sju år och spelar nu regelbundet i Norska Kammarorkestern, Norska Barockorkestern, Lucernfestivalens orkester och Mahler Chamber Orchestra. Han spelar också med Ensemble Modern i Frankfurt i Tyskland, en av dem mest betydelsefulla grupper för den samtida musiken. Han hedrades nyligen med jurypriset på Northern Lights Festival, för hans prestationer under hela sin musikaliska karriär.

Nils Edin

Nils Edin, viola
Nils Edin är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg. Efter studierna har han varit verksam som musiker i Malmö Symfoniorkester och sedan 1988 i Göteborgs Symfoniker. Nils är aktiv kammarmusiker och har framträtt med olika konstellationer. Han är initiativtagare till Styrsö Kammarmusikdagar som sedan 2002 årligen genomför en sommarfestival på Styrsö i Göteborgs skärgård. Han är även uppskattat instruktör hos Västra Götalands Ungdomssymfoniker och vid Musikakademi Vänersborg.

Hariolf Schlichtig

Hariolf Schlichtig, viola
Hariolf Schlichtig är en efterfrågad kammarmusiker, som har spelat med musiker som Tabea Zimmermann, Andras Schiff, Heinz Holliger, Alban Berg kvartetten och Leonidas Kavakos. Solistuppdrag förde honom till konserthus i bland annat Köln, München, Bryssel, Basel och New York. Han har ett speciellt förhållande till den nutida musiken av exempelvis Aribert Reimann, Friedrich Cerha, Siegfried Matthus, Gyoergy Kurtag och Heinz Holliger. Schlichtig är professor i München och håller master classes över hela världen.

Erik Groenestein-Hendriks

Erik Groenestein-Hendriks, harpa
Erik Groenestein-Hendriks är stämledare vid Göteborgs Symfoniker. Han har tidigare varit anställd vid filharmoniska orkestern i Santiago och tog sin Master vid konservatoriet i Den Haag. Erik har även spelat i orkestrar som European Youth Orchestra under bl a Bernhard Haitink och Eliot Gardener och World Youth Orchestra. Dessutom ägnar sig Erik åt såväl kammarmusik som solistuppdrag.

Masayo Matsuo

Masayo Matsuo, harpa
Masayo Matsuo var soloharpist hos Göteborgs Symfoniker i över fyrtio år. Efter en färdig utbildning på Tokyo University Of Arts studerade hon vidare i Holland med världsberömde Phia Berghout och därefter började hon sin tjänst i Göteborg.
Masayo har även varit aktiv som lärare vid Högskolan för scen och musik.

Ingemar Brantelid

Ingemar Brantelid, cello,
har varit solocellist i Det Kgl. Kapel sedan 1981. Han har spelat konserter i hela Europa med kammarensemblen Salzburger Solisten. Ingemar arbetar nu som lärare på Musikkonservatoriet i Köpenhamn och spelar i stråkkvartetten Arildkvartetten. Han är dessutom grundare av Ekestads konsertdagar.

Ole Eirik Ree

Ole Eirik Ree, cello
Ole Eirik Ree är vice rektor och docent vid Barratt Due Music Institute. Han har doktorsexamen i musik från Masons Gross School of the Arts, USA, där han studerade för cello-legenden Zara Nelsova och Guarneri Quartet. 2009 släppte Ole en inspelning med kammarmusik av Eugène Ysaÿe, i samarbete med Henning Kraggerud och Lars Anders Tomter. Instrumentet Ole spelar på är en cello av E. Rocca, generöst utlånad av Dextra Musica (Sparbankstiftelsen).

Mats Lidström

Mats Lidström, cello
Mats Lidström är en av Sveriges mest internationellt verksamma artister. Han har varit solist hos framstående orkestrar med dirigenter som Ashkenazy, Previn, Litton och Kamu. Som kammarmusiker har han bland annat spelat med Harrel, von Otter, Kennedy och Pöntinen. Han medverkar frekvent på festivaler, i radio och TV och är professor vid Royal Academy i London. Mats är också knuten till Oxford University, är coach för London Schools Symphony Orchestra samt ger varje sommar en kurs för cellister, Expansion. Hans kompositioner, transkriptioner och skalböcker ges ut på eget musikförlag.

Peter Bruns

Peter Bruns, cello
Peter Bruns är en av Tysklands mest framgångsrika cellister och cellopedagoger. Han har framträtt på scener över hela världen som Carnegie Hall, Wigmore Hall, Semper operan och även medverkat på många musikfestivaler. Peter har bland annat varit konstnärlig ledare för Musikfestivalen i Moritzburg mellan 1993-2000. Han var professor för cello vid Dresdens musikhögskola mellan 1998 och 2005 och är sedan 2005 professor för cello vid musikhögskolan i Leipzig.