Hoppa till innehåll

Instruktörer 2015

Jan Alm

Jan Alm, kontrabas
Jan Alm är sedan 1986 andre stämledare i Göteborgs Symfoniker och lärare vid Högskolan för scen och musik, Göteborg. Han för stolta bastraditioner vid Musikhögskolan vidare som en gång började med Ferdinand Lipa. Sedan i början av 2000-talet undervisar han också på sommarkurser i England.

Stephan Barratt Due

Stephan Barratt Due, violin
har ett stort anseende som utövande violinist och rektor, konstnärlig ledare och professor vid Barratt Due Musikkinstitutt. Institutet har stora framgångar inom talangutveckling och fostrar unga musiker från barnaåldern hela vägen till de stora konsertscenerna, där de verkar som professionella musiker och solister. Stephan har tagit emot stora utmärkelser för sin musikergärning och sina pedagogiska insatser.

Sveinung Bjelland

Sveinung Bjelland, piano
är en mycket uppskattad konsertpianist och pedagog och undervisar på universiteten i Stavanger, Kristiansand samt på Norges musikhögskola. Hans skivinspelningar är uppmärksammade på många håll. Han framträder som solist med orkester, med recitals och som kammarmusiker, inte minst med tenoren Daniel Behle – något som ger honom engagemang i de stora konsertsalarna även på kontinenten. 

Anna Bornander

Anna Bornander, oboe
har efter sin musikaliska grundutbildning i Vänersborg gått vidare till musikstudier vid New England Conservatory of Music i Boston, som hon avslutade med en Master of Music på oboe. Hon arbetar nu som efterfrågad frilansmusiker samt som omtyckt musikpedagog i Vänersborg, bl a på Musikerutbildning Vänersborg.

Andreas Brantelid

Andreas Brantelid, cello
är trots och tack vare sina unga år ett stort föredöme för
Polstjärneprisets tävlande. Han har vunnit ett imponerande antal priser, bl a EBU´s Young Musicians Competition 2006 och Ljunggrenska i Göteborg 2012. Han etablerade sig snabbt på de stora scenerna som Carnegie Hall, Musikverein Wien, Concertgebouw Amsterdam och på ett stort antal musikfestivaler och anlitas som solist med flera av världens stora orkestrar.

Olivier Charlier

Olivier Charlier, violin
började sina studier vid konservatoriet i Paris redan som 10-åring. Han spelade för sin tids största violinister som Boulanger, Menuhin och Szeryng och vann priser vid ett imponerande antal tävlingar. Som solist har han spelat med de största orkestrarna i bl a Frankrike, England, Tyskland, Nord- och Sydamerika, Japan och Australien. Utöver sina solistframträdanden är han mycket aktiv som kammarmusiker t ex på olika festivaler.

Karin Dornbusch

Karin Dornbusch, träblås
har studerat i Berlin och Basel och vunnit Solistpriset 1996. Sedan dess är hon verksam som solist, kammarmusiker och pedagog både i Sverige och på kontinenten. Hon har gjort ett flertal skivor som blev mycket uppmärksammade. Hon är konstnärliga ledare för Båstad Kammarmusikfestival. 

Michael Endres

Michael Endres, piano
är en av Tysklands mest profilerade pianister. Efter studier bl a på Julliard School vann han flera stora priser och är nu en efterfrågad pianist i de stora konsertsalarna och på de stora festivalerna. Hans diskografi omfattar 29 CD´s, varav flera har blivit prisbelönade. Han har varit professor bl a vid Musikhögskolorna i Köln, Berlin och Canterbury (Nya Zeeland).

Anders Engström

Anders Engström, fagott
är stämledare vid Kungliga Hovkapellet i Stockholm efter att under många år haft samma position vid Göteborgs Symfoniker. Han är vidare lärare vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Yehuda Gilad

Yehuda Gilad, klarinett
är en av världens mest eftertraktade och prisbelönta pedagoger. Hans elever vinner betydelsefulla tävlingar och spelar i de mest meriterade orkestrar. Han reser världen runt för att hålla sina uppmärksammade master classes. Stora framgångar har han även som ensemblemusiker och orkesterledare. Han har medverkat i en flera radio- och tv-program.

Erik Groenestein-Hendriks

Erik Groenestein-Hendriks, harpa
Erik Groenstein-Hendriks är stämledare vid Göteborgs Symfoniker. Han har tidigare varit anställd vid filharmoniska orkestern i Santiago och tog sin Master vid konservatoriet i Den Haag. Erik har även spelat i orkestrar som European Youth Orchestra under bl a Bernhard Haitink och Eliot Gardener och World Youth Orchestra. Dessutom ägnar sig Erik åt såväl kammarmusik som solistuppdrag.

Vashti Hunter

Vashti Hunter, cello
gjorde ett uppskattat inhopp som instruktör under Polstjärnepriset 2014 och återvänder nu på mångas begäran. Trots sin ringa ålder har hon redan framträtt på estrader i bl a London, Prag och Wien. Hon är första brittiska pristagare någonsin i den internationella cellotävlingen ”Våren i Prag” och hennes pianotrio Trio Gaspard har nyligen vunnit första pris vid tävlingar i Wien och Weimar.     

Ulrich Kaatz

Ulrich Kaatz, tävlingsledare och dirigent
har varit verksam i Vänersborg sedan 1985. Efter fyra år som professor i orkester- och ensembleledning återvände han till Sverige för uppbyggnaden av Musikerutbildning Vänersborg och projekt för musicerande ungdomar som t ex Polstjärnepriset.   

Ola Karlsson, cello
är Radiosymfonikernas solocellist och professor vid Kungliga Musikhögskolan. I sin roll som musiker har han vid sidan om instrumentets centrala verk även framfört mer sällan spelad musik. Som pedagog har han präglat generationer av namnkunniga svenska cellister, som nu verkar både i vårt land och utomlands.

Ralf Kirshbaum

Ralph Kirshbaum, cello
är en av vår tids största cellister och professorer. Som solist har han spelat med världens stora orkestrar och dirigenter som Blomstedt, Levine, Solti, Masur, Mehta och Rattle. Han är lika efterfrågad som kammarmusikpartner till ledande musiker som spelar på festivaler över hela världen. I 38 år har han undervisad vid RNCM i Manchester och är nu lärare vid ett stort antal masterclasses.

Alf Richard Kraggerud

Alf Richard Kraggerud, violin
är en av Europas mest omtalade talangutvecklare. Han är verksam som violinpedagog och prorektor vid Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo, som utbildar unga talanger från grundskoleåldern hela vägen till solistframträdanden på världens mest etablerade konsertscener.

Mårten Larsson

Mårten Larsson, oboe
är solooboist i Sveriges Nationalorkester, Göteborgs Symfoniker. Han undervisar på Högskolan för scen och musik, Göteborg och är regelbundet solist både med Symfonikerna och en rad svenska orkestrar. Han har även spelat in ett antal CD-skivor.

Gitte Marcusson

Gitte Marcusson, tvärflöjt
har i nästan 20 år verkat på den i hela Europa uppmärksammade musikerutbildningen, Chetham´s School of Music i Manchester. Hon ger Masterclasses på skolor och musikhögskolor i Sverige och utomlands
t ex vid Musikhögskolan i Köln och Royal Academy of Music i London. Hennes elever är nu framstående flöjtister runt om i världen.

Ellen Nisbeth

Ellen Nisbeth, viola
har de senaste åren vunnit både det svenska och det norska solistpriset samt Ljunggrenska tävlingen. Hon har erhållit flera stora stipendier i Sverige och Norge och är nu i färd med en mycket uppmärksammad solistkarriär. Samtidigt har hon börjat undervisa på Norges musikhögskola.  

Bo Nilsson, brass
leder den internationella trumpetklassen vid Musikhögskolan Malmö tillsammans med sin tidigare elev trumpetsolisten Håkan Hardenberger. Bo håller master classes och brass clinics runt om i världen.  
Per Nystrom

Per Nyström, cello
är konstnärlig ledare för Aurora Chamber Music, en bland världens främsta professorer och studenter uppmärksammad och efterfrågad kurs- och festivalverksamhet i Trollhättan/Vänersborg. Per var under åren 1990-2001 cellist i Yggdrasil-kvartetten, Sveriges internationellt mest framgångsrika stråkkvartett och är nu stämledare i Camerata Nordica.

Jonas Olsson

Jonas Olsson, pianoackompanjemang/instudering
har ackompanjerat Polstjärneprisets tävlande sedan 2010. Han tillhör den unga generationens mångsidiga pianister och är uppskattad för sina insatser som solist, kammarmusiker och ackompanjatör. 

Ingemar Roos

Ingemar Roos, trombon
är sedan 1978 verksam hos Göteborgs Symfoniker och en mycket eftertraktad brassinstruktör med uppdrag på olika håll i världen, t ex vid Musikhögskolan i Berlin, Gustav Mahler Jugendorchester och vid olika universitet i Amerika. Han är professor vid Musikhögskolan i Oslo och lärare vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. 

Martin Roscoe

Martin Roscoe, piano
är en av de mest kända pianisterna i England med bland annat 500 radioinspelningar. Lika efterfrågad är hans pianoaftnar och solistframträdanden med orkester i stora konsertsalar även utanför England. Som kammarmusiker spelar han tillsammans med etablerade musiker och ensembler. Han är professor vid Guildhall School of Music i London.

Staffan Scheja

Staffan Scheja, piano
startade sin konsertkarriär med debut som 14-åring tillsammans med Radiosymfonikerna. Efter att ha vunnit förstapriset i Busonitävlingen 1975 har han framträtt i
bl a München, Paris, Tokyo, New York och i de flesta större städerna i Norden. Staffan är professor och huvudlärare för piano vid Kungliga Musikhögskolan och är invald i Kungliga Musikaliska Akademien.

Gerhard Schulz

Gerhard Schulz, violin
har under åren 1978-2008 varit medlem i legendariska Alban Berg-kvartetten, som med eftertryck har präglat den moderna kammarmusiken, inte minst genom kvartettens undervisningsuppdrag vid musikhögskolan i Köln. Numera är Schulz professor vid Musikhögskolan i Wien.

Hermann Stefánsson

Hermann Stefánsson, träblås
är soloklarinettist vid Kungliga Filharmonikerna efter att ha haft samma befattning i Helsingborg. Som solist har han bl a spelat med ett flertal svenska orkestrar. Han har undervisat vid musikhögskolorna i Malmö och Piteå och är nu lärare vid Musikhögskolan i Stockholm och på ett antal masterclasses i Norden och i Nordamerika.

Pål Solbakk

Pål Solbakk, stråk
verkar som frilansmusiker i Norden och är sedan flera år en av alla ungdomar mycket uppskattad ledare för Polstjärneprisets stråkensembler och kammarmusikgrupper. Hans tolkning av Mahlers Adagietto är fortfarande efter flera år ett starkt minne. 

Jean Sulem

Jean Sulem, viola  
avslutade sin studier vid Konservatoriet i Paris för Serge Collot med högsta utmärkelsen. Under 10 år var han förste violast i den av Pierre Boulez grundade Ensemble InterContemporain. Ett större antal nyskrivna verk har dedicerats Sulem. Som solist och kammarmusiker har han uppträtt vid festivaler över hela världen och gjort mer än 30 CD-inspelningar. Han är nu professor vid konservatoriet i Paris, samt i Sion i Schweiz och Cervo i Italien.

Arve Tellefsen

Arve Tellefsen, stråk
är en av Nordens mest eftertraktade och folkkära artister. Han var konsertmästare både i Sveriges Radios Symfoniorkester och i Wiener Philharmoniker och även den förste violinprofessorn vid Norges musikhögskola. Som solist har han spelat med många av de ledande orkestrarna och dirigenterna i världen. Hans skivinspelningar har vunnit ett stort antal utmärkelser.

Frøydis Ree Wekre

Frøydis Ree Wekre, brass
har i decennier verkat som solohornist i Filharmonien Oslo. Från 1991 till 2011 har hon varit professor i valthorn och kammarmusik vid Norges musikhögskola. Ett stort antal av hennes elever spelar i ledande orkestrar. Hon är alltjämnt efterfrågad på masterclasses över hela världen, hedersmedlem i internationella hornsällskapet och har tillägnats ett större antal kompositioner av en rad olika tonsättare.    

Paul Roczek

Paul Roczek, stråk
var redan under sina studieår medlem i Wiener Philharmoniker. Efter att ha vunnit priser vid ett antal internationella tävlingar har han som primarie i Österreichisches Streichquartett under 30 år turnerat i hela världen. Han har regelbundet framträtt på festivaler tillsammans med bl a Gitlis, Leister, Rampal och Menuhin. På Mozarteum i Salzburg leder han en violinklass, där bl a Ziyu He, vinnaren av Eurovision Young Musicians 2014 ingår. Han är president för de nationella musiktävlingarna för ungdomar i Österrike.