Hoppa till innehåll

Instruktörer 2017

Lars-Inge Bjärlestam

Lars-Inge Bjärlestam, cello
är lektor vid Ingesunds Musikhögskola och har vid sidan om en karriär som cellist i flera av Skandinaviens stora orkestrar även etablerat sig som kammarmusiker inte minst tillsammans med sin fru pianisten Ulrika Hebbe och med Nils Erik Sparf. Bjärlestam anlitas gärna som stämledare av flera av dem svenska orkestrar.

Jan Alm

Audun Breen, trombon
är alternerande solotrombonist hos Göteborgs Symfoniker efter ett år som solotrombonist i Kristiansands Symfoniorkester. Tidigare har han vikarierat i flera av Londons största orkestrar. Han har studerat vid Norges Musikhögskola och Guildhall School of Music and Drama i London. Redan som 20-åring fick han titeln som bäste trombonist på den europeiska solisttävlingen i Linz, Österrike efter att har vunnit flera solisttitlar på hemmaplan i Norge.

Peter Bruns, cello
är en av Tysklands mest framgångsrika cellister och cellopedagoger. Peter har framträtt på scener över hela världen som Carnegie Hall, Wigmore Hall, Semper operan och även medverkat på många musikfestivaler. Peter Bruns har bland annat varit konstnärlig ledare för Musikfestivalen i Moritzburg mellan 1993-2000. Han var professor för cello vid Dresdens musikhögskola mellan 1998 och 2005 och är sedan 2005 professor för cello vid musikhögskolan i Leipzig.

Alexander Zemtsov

Alexander Zemtsov, viola
verkar som lärare vid ett stort antal master classes och som professor vid Guildhall School of Music in London och vid Konservatoriet i Wien. Redan vid 19 års åldern blev han anställd som orkestermusiker, senast som stämledare i London Philharmonic Orchestra. Som solist har han vunnit ett antal priser och framträtt med världens stora orkestrar.  

Omar Tomasoni, trumpet
är stämledare för trumpetsektionen vid Royal Concertgebouw Orchestra i Amsterdam sedan 2013. Utbildad vid konservatoriet i Brescia förde hans karriär honom till orkestrarna vid operahuset La Scala i Milano, till Janacekfestivalens orkester och till Florens och Rom. Tomasoni har även spelat med Mozartorkester, med EU-ungdomsorkester och med Mahler Kammarorkester. Han är en eftertraktad kammarmusiker och pedagog.

Omar Tomasoni

Johan Stern, cello
utbildade sig vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Juilliard School of Music i New York. Stern är stämledare för Göteborgs Symfonikers cellosektion och regelbundet solist med GSO och andra orkestrar. Som cellist i Gageego ensemblen ägnar han sig också åt nutida musik. Han undervisar på Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Bild Johan Stern
Staffan Scheja

Staffan Scheja, piano
startade sin konsertkarriär med debut som 14-åring tillsammans med Radiosymfonikerna. Efter att ha vunnit förstapriset i Busonitävlingen 1975 har han framträtt i
bl a München, Paris, Tokyo, New York och i de flesta större städerna i Norden. Staffan är professor och huvudlärare för piano vid Kungliga Musikhögskolan och är invald i Kungliga Musikaliska Akademien.

Bengt Rosengren, oboe
är Sveriges Radios Symfoniorkesters solooboist sedan 1983 och har framfört och spelat in ett antal soloverk både med Radiosymfonikerna och en rad andra orkestrar. Han är även verksam som kammarmusiker, bl a med sin duo-partner Kerstin Nylander och från år 2000 i Amadé-blåskvintetten. Sedan 2001 undervisar han masterstudenter på Kungliga Musikhögskolan.

Bengt Rosengren
Ingemar Roos

Ingemar Roos, trombon 
har i nästan fyra decennier varit verksam hos Göteborgs Symfoniker och är en mycket eftertraktad trombonlärare och brassinstruktör med uppdrag på olika håll i världen, t ex vid Musikhögskolan i Berlin, Gustav Mahler Jugendorchester och vid olika universitet i Amerika. Han är professor vid Musikhögskolan i Oslo och lärare vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Paul Roczek

Paul Roczek, violin
var redan under sina studieår medlem i Wiener Philharmoniker. Efter att ha vunnit priser vid ett antal internationella tävlingar har han som primarie i Österreichisches Streichquartett under 30 år turnerat i hela världen. Han har regelbundet framträtt på festivaler tillsammans med bl a Gitlis, Leister, Rampal och Menuhin. På Mozarteum i Salzburg leder han en violinklass, där bl a Ziyu He, vinnaren av Eurovision Young Musicians 2014 ingår. Han är president för de nationella musiktävlingarna för ungdomar i Österrike.

Venancio Rius, klarinett
är spansk klarinettist och professor i Madrid. Han har tidigare undervisat vid Universitet Southern California hos Yehuda Gilad och på master classes i Europa, Kina, Korea, Argentina, Kanada och USA, exempelvis på National Conservatory of Lisbon, Beijing Central Conservatory, China Conservatory, Shenzhen Arts School, The State College of Music and Dance of Mongolia, the National Conservatory of Buenos Aires, St Thomas University och The Colburn School of Performing Arts i Los Angeles. Han är även en efterfrågad solist och kammarmusiker på alla kontinenter. Han har bland annat genomfört uruppföranden av verk från tonsättare som Aaron Copland, Martín Kutnowski, Manuel Garcia-Morante, Adolfo Villalonga och Juan Pons.

Venancio Rius
Frøydis Ree Wekre

Frøydis Ree Wekre, valthorn
har i decennier verkat som solohornist i Filharmonien Oslo. Från 1991 till 2011 har hon varit professor i valthorn och kammarmusik vid Norges musikhögskola. Ett stort antal av hennes elever spelar i ledande orkestrar. Hon är alltjämnt efterfrågad på master classes över hela världen, hedersmedlem i internationella hornsällskapet och har tillägnats ett större antal kompositioner av en rad olika tonsättare.   

Hermann Stefánsson

Hans Pålsson, piano
är professor vid Musikhögskolan i Malmö. Över 60 soloverk och pianokonserter är tillägnade honom. Han har gjort ett stort antal inspelningar för Radio och TV samt spelat in 25 CD-skivor med verk av över 60 tonsättare, varav 25 svenska. Bland hans elever finns vinnare av och pristagare i internationella tävlingar i Europa och USA. Han har jobbat tillsammans med namnkunniga dirigenter som Svetlanov, Ehrling, Salonen, Järvi m fl och gett konserter över hela Europa och på andra håll i världen. Han är ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

Ola Persson, klarinett
är Göteborg Wind Orchestras (GWO) konsertmästare sedan 25 år. Han anlitas flitigt även av flera av landets symfoniorkestrar som Helsingborg Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker. Han är en uppskattad solist med stor repertoar. Som solist har han medverkat också på ett antal storsäljande skivinspelningar med GWO.

Ola Persson

Frederik Paulsson, violin
vann 1990 tävlingen ”Unga Solister” i Helsingborg och grundade Yggdrasilkvartetten tillsammans med Per Nyström, Aurora Musics konstnärliga ledare. Yggdrasilkvartetten i sin tur vann flera internationella priser, bland annat i London och Melbourne och var en av Sveriges internationellt mest framgångsrika ensembler. Numera är Paulsson frilansande violinist och violast och spelar bland annat i Chamber Orchestra of Europe.

Fredrik Paulsson
Jonas Olsson

Jonas Olsson, pianoackompanjemang/instudering
har ackompanjerat Polstjärneprisets tävlande sedan 2010. Han tillhör den unga generationens mångsidiga pianister och är uppskattad för sina insatser som solist, kammarmusiker och ackompanjatör. 

Per Nystrom

Per Nyström, cello
är konstnärlig ledare för Aurora Chamber Music, en bland världens främsta professorer och studenter uppmärksammad och efterfrågad kurs- och festivalverksamhet i Trollhättan/Vänersborg. Per var under åren 1990-2001 cellist i Yggdrasil-kvartetten, Sveriges internationellt mest framgångsrika stråkkvartett och är nu stämledare i Camerata Nordica.

Ellen Nisbeth

Ellen Nisbeth, viola
har de senaste åren vunnit både det svenska och det norska solistpriset samt Ljunggrenska tävlingen. Hon har erhållit flera stora stipendier i Sverige och Norge och är nu i färd med en mycket uppmärksammad solistkarriär. Samtidigt har hon börjat undervisa på Norges musikhögskola.  

Göran Marcusson, flöjt
är både en nationell och internationellt verksam flöjtist. Han har bl a spelat första flöjt i orkestrar som London Symphony Orchestra och Finska Radions Symfoniorkester, numera är han knuten till
Göteborg Wind Orchestra. Han är återkommande gäst vid internationella festivaler och mästarkurser och har spelat in ett antal CD som flöjtsolist.
Göran arrangerar årligen Nordic Flutes, en internationellt efterfrågad flöjtkurs i Vänersborg.

Mats Lidström

Mats Lidström, cello
är en av Sveriges mest internationellt verksamma artister. Han har varit solist hos framstående orkestrar med dirigenter som Ashkenazy, Previn, Litton och Kamu. Som kammarmusiker har han bland annat spelat med Harrel, von Otter, Kennedy och Pöntinen. Han medverkar frekvent på festivaler, i radio och TV och är professor vid Royal Academy i London.

Mårten Larsson

Mårten Larsson, oboe
är solooboist i Sveriges Nationalorkester, Göteborgs Symfoniker. Han undervisar på Högskolan för scen och musik, Göteborg och är regelbundet solist både med Symfonikerna och en rad svenska orkestrar. Han har även spelat in ett antal CD-skivor.

Alf Richard Kraggerud

Alf Richard Kraggerud, violin
är en av Europas mest omtalade talangutvecklare. Han är verksam som violinpedagog och prorektor vid Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo, som utbildar unga talanger från grundskoleåldern hela vägen till solistframträdanden på världens mest etablerade konsertscener.

Georg Klütsch, fagott
studerade musik i Mainz och Detmold bland annat för Helman Young. Under många år var han solofagottist för Bamberger Symphoniker och i Sabine Meyers blåsensemble. Som professor vid musikhögskolan ”Franz Liszt” i Weimar byggde han snabbt upp en framgångsrik klass. Han är nu professor för fagott och kammarmusik och är högskolans dekan för orkesterinstrumentutbildningen vid musikhögskolan i Köln. Över 50 av hans tidigare studenter har numera fasta tjänster i orkestrar runt om i världen.

Ulrich Kaatz

Ulrich Kaatz, tävlingsledare och dirigent
har varit verksam i Vänersborg sedan 1985. Efter fyra år som professor i orkester- och ensembleledning vid Musikhögskolan i Stuttgart återvände han till Sverige för uppbyggnaden av Musikerutbildning Vänersborg och projekt för musicerande ungdomar som t ex Polstjärnepriset.   

Jan Alm

Marja Inkinen, violin
har sin Master of Music från Sibelius Akademien i Helsingfors och två diplom från Konservatoriet i Utrecht. Hon har utbildats hos professorer som Vegh, Libermann, Taub och Lee. Hon är stämledare för violin 2 hos Göteborgs Symfoniker sedan 1998 och lärare i violin, kammarmusik och orkesterspel vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs Universitet. Som solist och kammarmusiker uppträder hon regelbundet i Sverige och utomlands. Hon är även medlem i Göteborg Baroque.

Christine Hoock*, kontrabas
är en internationellt verksam solist och kammarmusiker. Hon studerade för Günter Klaus och Franco Petracchi i Frankfurt och Genève och gästspelar på musikfestivaler runt om i världen.Christine Hoock är verksam som professor i kontrabas vid Mozarteum University i Salzburg och gästprofessor vid Kina konservatoriet i Beijing. Vid sidan av sin aktiva
konsertverksamhet ger hon master classes och är en eftertraktad jurymedlem vid
musiktävlingar.

Jan Alm

Andreas P Hansson, dirigent
är Musikerutbildning Vänersborgs och Polstjärneprisets egen ”produkt”. 2012-2015 studerade han för Ulrich Kaatz i Vänersborg. Redan som 19 åring dirigerade han Göteborgs Symfoniker och Göteborg Wind Orchestra. Efter framträdandet under Polstjärneprisets final 2015 bjöd Neeme Järvi in honom till Järvi-Akademins master classes i Estland. Han har vidare deltagit i Royal Northern College of Music´s master class i Manchester och studerar nu vid Norges Musikhögskola. Hösten 2016 blev han uttagen till det norska lanseringsprogrammet ”Opptakt” för landets främsta dirigenttalanger som är redo för professionella uppdrag. Under de kommande två åren kommer Hansson att dirigera närapå alla professionella orkestrar i Norge.

Göran Fröst, viola
Göran Fröst arbetar som violalärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har framträtt som kammarmusiker och solist i Japan och de flesta Europeiska länder och är sedan länge medlem av
Kammarensemblen - ensemble för ny musik. Göran är en hängiven uttolkare av den nya repertoaren och har fått ett flertal verk skrivna för sig. Som orkestermusiker är han sedan januari 2016 soloviolist i Svenska kammarorkester och arbetar även regelbundet med Chamber Orchestra of Europe och Mahler Chamber Orchestra. 2011-2014 var han soloviolist i BBC National Orchestra of Wales.
Fröst arbetar även som kompositör och arrangör och har skrivit för orkestrar som Amsterdam Sinfonietta och Kungliga Filharmonikerna.

Göran Fröst

Philip Foster, valthorn
är sedan 2017 anställd som stämledare i Göteborgsoperans orkester. Han kommer ursprungligen från Nya Zeeland, där han också utbildade sig.

Philip Foster
Anders Engström

Anders Engström, fagott
är stämledare vid Kungliga Hovkapellet i Stockholm efter att under många år haft samma position vid Göteborgs Symfoniker. Han är vidare lärare vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Michael Endres

Michael Endres, piano
är en av Tysklands mest profilerade pianister. Efter studier bl a på Julliard School vann han flera stora priser och är nu en efterfrågad pianist i de stora konsertsalarna och på de stora festivalerna. Hans diskografi omfattar 29 CD´s, varav flera har blivit prisbelönade. Han har varit professor vid Musikhögskolorna i Köln, Berlin och Canterbury (Nya Zeeland) och har nu samma befattning vid Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo. 

Peter Donohoe

Peter Donohoe, piano
är en av världens mest eftertraktade pianister. Han gör gärna inspelningar av mindre kända verk för piano vid sidan om den kända repertoaren. En av höjdpunkterna i hans karriär som orkestersolist var framträdandet under Sir Simon Rattle´s första konsert som chefsdirigent vid Berlin Philharmonikerna.  

Kristoffer Dolatko, violin
är polsk violinist som efter att ha flyttat till Danmark blivit känd för sin omfattande och framgångsrika pedagogiska gärning som talangutvecklare av unga violinister och violaster. Han har arbetat både på musikhögskolan i Aarhus och på stadens musikskola. Numera har han även startat en egen privat musikskola – Auerinstitutet. Han jobbar på Chethams School of Music i
Manchester, en internationellt efterfrågat internatskola. Dolatko har ytterligare internationella uppdrag bl a vid Astona sommarakademin, där han är biträdande konstnärlig ledare och sedan hösten 2016 även på Musikakademi Vänersborg.

Kristoffer Dolatko
Michael Endres

Christian Dallmann, valthorn
är sedan 2004 professor vid University of Arts i Berlin efter en tid med samma uppdrag vid musikhögskolan i Detmold. 1978 vann Christian Dallmann första priset i Markneukirchen. Mellan 1978 och 2000 var han solohornist vid Berliner Sinfonieorchester, den största symfoniorkestern i östra Berlin. Christian Dallmann studerade valthorn i Hochschule für Musik “Hanns Eisler” i Berlin för professor Kurt Palm.

Christian Dallmann är en efterfrågad brassinstruktör samt jurymedlem för internationella valthornstävlingar.

Bart Claessens, trombon
studerade för George Wiegel vid Konservatoriet i Rotterdam och i master classes för Joseph Alessi, Michel Becquet, Bart van Lier och Christian Lindberg. Som 20-åring tillträdde han sin första tjänst som trombonist för Royal Concertgebouw Orchestra i Amsterdam, för att 2007 utnämnas till orkesterns förste trombonist. Sedan 2012 undervisar han dels på Konservatoriet i Maastricht dels i master classes på hans konsertresor över hela världen.

Bart Claessens

Soon-Mi Chung, viola
Soon-Mi Chung utbildade sig på konservatoriet i Paris samt vid kurser i Gstaad och San Francisco. Hon var soloviolast vid Radiosymfoniorkestern i Norge innan hon blev konsertmästare i samma orkester. Ett antal verk dedicerades till henne, bland andra Thommessens violakonsert.
CD- och TV-inspelningar, festivalframträdanden och solistverksamhet förde henne till USA, Asien och de flesta centraleuropeiska länder. Hon undervisar på Barratt-Due Musikkinstitutt i Oslo, där hon bland andra utbildar Eivind Holtsmark Ringstad, vinnare 2012 av Eurovision Young Musicians.

Soon-Mi Chung, viola

Levon Chilingirian, violin och ensembleledning
är en av Englands mest meriterade musiker. Uppväxt på Cypern som son till armeniska föräldrar kom han redan som 19-åring till London för studier vid Royal College. Som solist har han framträtt med ett antal namnkunniga orkestrar och som primarie i Chilingirian-kvartetten har han i decennier genomfört turnéer och inspelningar både i Storbritannien och i mer än 50 länder över hela världen. Kvartetten är ”stringquartet in residence” vid inte mindre än tre musikhögskolor i London: Royal Academy of Music, Royal College of Music och Guildhall School of Music and Drama. Chilingirian är även en efterfrågad ensembleledare och har varit konstnärlig ledare bl a för Camerata Nordica.

Levon Chilingirian, violin

Jean-Louis Capezzali, oboe
är flerfaldigt prisbelönad och professor vid konservatorierna i Lyon och Lausanne. Han har en framgångsrik karriär som solooboist och kammarmusiker. Han framträder med ledande orkestrar och ensembler på
musikfestivaler runt om i världen.

Capezzali har uruppfört många samtida verk, däribland den kinesiska kompositören Qigang
Chen ”Extase”, som han har spelat in för Virgin Records.