Hoppa till innehåll

Instruktörer 2018

William Bennet

William Bennet, flöjt
Bennet utbildade sig för Gilbert, Rampal och Moyse. Han har varit soloflöjtist i bl. a. The London Symphony, The Academy of St Martin in the Fields och The English Chamber Orchestra. Han har spelat in mer än 100 soloskivor, därav några t.o.m. med artister som Jimi Hendrix och Wynton Marsalis. Han har undervisat vid Musikhögskolan i Freiburg i Tyskland, vid Royal Academy of Music i London och vid master classes över världen.

Lars-Inge Bjärlestam

Lars-Inge Bjärlestam, cello
är lektor vid Ingesunds Musikhögskola och har vid sidan om en karriär som cellist i flera av Skandinaviens stora orkestrar även etablerat sig som kammarmusiker inte minst tillsammans med sin fru pianisten Ulrika Hebbe och med Nils Erik Sparf. Bjärlestam anlitas gärna som stämledare av flera av dem svenska orkestrar.

Konstantin Bogino

Konstantin Bogino, piano
Han är uppvuxen i en familj, som umgicks med några av dåtidens största pianister: Richter, Gilels, Rubinstein och Michelangeli. Bogini utbildade sig och startade sin pedagogiska gärning i Moskva samtidigt som en världsomfattande karriär som solist och kammarmusiker tog fart. Numera utbildar han studenter i Rom och Helsingfors samt på master classes i hela världen.

Samuel Coles

Samuel Coles, flöjt
Verkar som förste flöjtist vid Philharmonia Orchestra i London och har i samma roll gästat orkestrar som London Symphony Orchestra, the Academy of St Martin in the Fields, BBC Symphony Orchestra, Opera de Paris, Orchestra de Radio France och Bayerska Radions Symphonie Orchester. Han har även framträtt som solist, bland annat med flera av de ovan nämnda orkestrar orkestrar. Han är lärare vid Royal Academy of Music i London. Med Yehudi Menuhin som dirigent har han spelat in Mozarts flöjtkonserter.

Bild Kristoffer Dolatko

Kristoffer Dolatko, violin och viola
är utbildat i Polen. Efter flera år som professionell musiker är han numera stråkpedagog vid Chetham´s School of Music i Manchester och i Aarhus. Sedan många år tillbaka samarbetar han regelbundet med Alf Richard Kraggerud, t ex vid Sommarsymfonin i Valdres och vid Astona International, där han också är biträdande konstnärlig ledare för den internationella sommarakademien. Han driver sin egen Auer String Academy i Danmark, där han även ger nätbaserad undervisning.

Erik Groenestein-Hendriks

Erik Groenestein-Hendriks, harpa
är stämledare vid Göteborgs Symfoniker. Han har tidigare varit anställd vid filharmoniska orkestern i Santiago. Erik tog sin Master vid konservatoriet i Den Haag och har spelat även i orkestrar som European Youth Orchestra under bl a Bernhard Haitink och Eliot Gardener och World Youth Orchestra. Han ägnar sig även åt kammarmusik och solistuppdrag.

Michael Endres

Michael Endres, piano
är en av Tysklands mest profilerade pianister. Efter studier bl a på Julliard School vann han flera stora priser och är nu en efterfrågad pianist i de stora konsertsalarna och på de stora festivalerna. Hans diskografi omfattar 29 CD´s, varav flera har blivit prisbelönade. Han har varit professor vid Musikhögskolorna i Köln, Berlin och Canterbury (Nya Zeeland) och har nu samma befattning vid Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo. 

Anders Engström

Anders Engström, fagott
är stämledare vid Kungliga Hovkapellet i Stockholm efter att under många år haft samma position vid Göteborgs Symfoniker. Han är vidare lärare vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

 

Marco Ylonen

Lisa Ford, valthorn
har sedan 1986 varit stämledare i en rad
amerikanska orkestrar innan hon 1993 fick samma position hos Göteborgs Symfoniker. Hon är lärare vid Högskolan för scen och musik Göteborg och uppträder dessutom som solist och kammarmusiker i Sverige och internationellt.

Yehuda Gilad

Yehuda Gilad, klarinett
är en av världens mest eftertraktade och prisbelönta pedagoger. Hans elever vinner betydelsefulla tävlingar och spelar i de mest meriterade orkestrar. Han reser världen runt för att hålla sina uppmärksammade master classes. Stora framgångar har han även som ensemblemusiker och orkesterledare. Han har medverkat i en flera radio- och tv-program.

Jan Alm

Andreas P Hansson, dirigent
är Musikerutbildning Vänersborgs och Polstjärneprisets egen ”produkt”. 2012-2015 studerade han för Ulrich Kaatz i Vänersborg. Redan som 19 åring dirigerade han Göteborgs Symfoniker och Göteborg Wind Orchestra. Efter framträdandet under Polstjärneprisets final 2015 bjöd Neeme Järvi in honom till Järvi-Akademins master classes i Estland. Han har vidare deltagit i Royal Northern College of Music´s master class i Manchester och studerar nu vid Norges Musikhögskola. Hösten 2016 blev han uttagen till det norska lanseringsprogrammet ”Opptakt” för landets främsta dirigenttalanger som är redo för professionella uppdrag. Under de kommande två åren kommer Hansson att dirigera närapå alla professionella orkestrar i Norge.

Jan Alm

Marja Inkinen, violin
har sin Master of Music från Sibelius Akademien i Helsingfors och två diplom från Konservatoriet i Utrecht. Hon har utbildats hos professorer som Vegh, Libermann, Taub och Lee. Hon är stämledare för violin 2 hos Göteborgs Symfoniker sedan 1998 och lärare i violin, kammarmusik och orkesterspel vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs Universitet. Som solist och kammarmusiker uppträder hon regelbundet i Sverige och utomlands. Hon är även medlem i Göteborg Baroque.

Ulrich Kaatz

Ulrich Kaatz, tävlingsledare och dirigent
har varit verksam i Vänersborg sedan 1985. Efter fyra år som professor i orkester- och ensembleledning vid Musikhögskolan i Stuttgart återvände han till Sverige för uppbyggnaden av Musikerutbildning Vänersborg och projekt för musicerande ungdomar som t ex Polstjärnepriset.   

Yair Kless

Yair Kless, violin
är en av världens mest ansedda violinprofessorer. Sedan 1971 har han innehaft professurer i Tel Aviv och senare även i Graz och Manchester samt hållit Masterclasses på alla kontinenter. Många av hans elever har viktiga positioner i musiklivet och på olika lärosäten. Som kammarmusiker har han varit del i flera internationellt verksamma ensembler och som solist har han en repertoar på över 30 violinkonserter.

Alf Richard Kraggerud

Alf Richard Kraggerud, violin
är en av Europas mest omtalade talangutvecklare. Han är verksam som violinpedagog och prorektor vid Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo, som utbildar unga talanger från grundskoleåldern hela vägen till solistframträdanden på världens mest etablerade konsertscener.

Mårten Larsson

Mårten Larsson, oboe
är solooboist i Sveriges Nationalorkester, Göteborgs Symfoniker. Han undervisar på Högskolan för scen och musik, Göteborg och är regelbundet solist både med Symfonikerna och en rad svenska orkestrar. Han har även spelat in ett antal CD-skivor.

 

Bild Carl Johan Nordin

Carl Johan Nordin, fagott
Efter studier i Stockholm och Köpenhamn började han sin karriär vid Kungliga hovkapellet och erhöll 1983 stämledartjänsten i orkestern. Samma år blev han utnämnd till alternerande stämledare för Kungliga Filharmonikerna, där han fortfarande verkar som fagottist. Sedan 30 år har han undervisat på alla nivåer från kulturskola till Musikhögskola. Sedan 1984 har Nordin även spelat i Stockholm Sinfonietta. Under drygt tio år ansvarade han bl.a. för Sinfoniettans programläggning.

Bild Sibylle Mahni

Sibylle Mahni, brass och valthorn
är solohornist vid operan i Frankfurt och professor vid musikhögskolan i Saarbrücken. Född i Lund, flyttade hon som 7-åring till Tyskland, där hon utvecklade även sitt piano- och trumpetspel till hög nivå innan hon fullt ut satsade på valthorn. Framgångar bl a vid ARD-tävlingen ledde till framträdanden på festivaler och med olika orkestrar. Hon är lika efterfrågad som solist, kammarmusiker och pedagog.

Svetlana Makarova

Svetlana Makarova, violin
har vunnit flera internationella utmärkelser efter att som tioåring har slagit igenom vid the Moscow International Youth Tchaikovsky Competition. Hon medverkar vid musikfestivaler runt om i världen och undervisar, ofta tillsammans med Pavel Vernikov, under ett stort antal master classes årligen.

Jan Alm

Arnulf Naur Nilsen, trumpet
har i 39 år varit Oslo Filharmoniens alternerande solotrumpetare. Tidigare var han solotrumpetare hos Bergen filharmoniske orkester. Han var eftertraktad både som solist med orkester samt ensemblemusiker, vilket alla turnéer och inspelningar vittnar om. Han har även gjort betydande insatser som pedagog vid konservatorier och högskolor i Norge och Sverige. Han har även fört studenter till ledande positioner i symfoniorkestrar och inom solistbranschen - trumpetaren Tine Thing Helseth är ett exempel.

Jonas Olsson

Jonas Olsson, pianoackompanjemang/instudering
har ackompanjerat Polstjärneprisets tävlande sedan 2010. Han tillhör den unga generationens mångsidiga pianister och är uppskattad för sina insatser som solist, kammarmusiker och ackompanjatör. 

 

Bild Willy Postma

Willy Postma, harpa
Postma är utbildad i Holland och fick sin första anställning vid Rotterdams Filharmonin 1963 och Trondheims Symfoniorkester 1964. Hon erbjöds en anställning hos Göteborgs Symfoniker 1971, men avböjde av familjära skäl.
Hon har lång erfarenhet som pedagog: i 30 år undervisade hon vid musikskolan i Trondheim, i 8 år vid Sibelius Akademien och 23 år vid Norges Musikhögskola i Oslo. Hon undervisar även vid master classes runtom i världen, ger solokonserter och har spelat in ett antal CD-skivor.

Eivind Holtsmark Ringstad

Eivind Holtsmark Ringstad, viola
Född 1994 är han redan efterfrågad, inte bara i Norden, som solist med orkester och som kammarmusiker vid stora festivaler. I Sverige framträder han på Gotlands Kammarmusikfestival. Han har varit solist in residence vid Oslo-Filharmonien samt del av Crescendo, det norska lanseringsprogrammet för unga musiker. Han har vunnit ett stort antal solistpriser och utmärkelser, bl. a. den stora TV-sända EBU-tävlingen Eurovision Young Musicians. 2016 blev han utnämnd till BBC New generation musiker för de kommande tre åren. Holtsmark har sedan barnsben varit elev vid Barratt Due Musikkinstitutt, där han nu studerar på högskoleavdelningen.

Hartmut Rohde

Hartmut Rohde, viola
Undervisar vid musikhögskolor i Berlin och London och på master classes runtom i världen. Kammarmusik spelar han med etablerade musiker som Heinrich Schiff, David Geringas, Lars Vogt, Daniel Hope, Janine Jansen, Frans Helmerson, Nobuko Imaii, Antje Weithaas och Jérémy Menuhin. Han engagerar sig för ny musik av bl. a. Aribert Reimann, Wolfgang Rihm, Krzysztof Penderecki och Brett Dean. Han är efterfrågad av många av de mest etablerade festivalerna och som solist med orkestrar i städer som Weimar, Dresden, Hannover och Baden-Baden.

Paul Roczek

Paul Roczek, violin
var redan under sina studieår medlem i Wiener Philharmoniker. Efter att ha vunnit priser vid ett antal internationella tävlingar har han som primarie i Österreichisches Streichquartett under 30 år turnerat i hela världen. Han har regelbundet framträtt på festivaler tillsammans med bl a Gitlis, Leister, Rampal och Menuhin. På Mozarteum i Salzburg leder han en violinklass, där bl a Ziyu He, vinnaren av Eurovision Young Musicians 2014 ingår. Han är president för de nationella musiktävlingarna för ungdomar i Österrike.

Ingemar Roos

Ingemar Roos, trombon 
har i nästan fyra decennier varit verksam hos Göteborgs Symfoniker och är en mycket eftertraktad trombonlärare och brassinstruktör med uppdrag på olika håll i världen, t ex vid Musikhögskolan i Berlin, Gustav Mahler Jugendorchester och vid olika universitet i Amerika. Han är professor vid Musikhögskolan i Oslo och lärare vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Staffan Scheja

Staffan Scheja, piano
startade sin konsertkarriär med debut som 14-åring tillsammans med Radiosymfonikerna. Efter att ha vunnit förstapriset i Busonitävlingen 1975 har han framträtt i
bl a München, Paris, Tokyo, New York och i de flesta större städerna i Norden. Staffan är professor och huvudlärare för piano vid Kungliga Musikhögskolan och är invald i Kungliga Musikaliska Akademien.

Bild Kristoffer Dolatko

Dora Schwarzberg, violin och viola
räknas som en av de senaste decenniernas viktigaste violinister och pedagoger. Karriären som solist och kammarmusiker har fört henne till alla musikmetropoler i världen och till samarbeten med musiker som Martha Argerich, Misha Maisky, Boris Berezovsky, Pavel Gililov, och David Geringas. Som pedagog verkade hon som professor vid Musikuniversitetet i Wien och på master classes i hela världen. Numera har hon även valt Vänersborg till en av de platserna där hon flera gånger årligen håller sina master classes, vilket nu alltså även kommer Polstjärnepriset tillgodo.

Lin Wei Sigurgeirsson

Lin Wei Sigurgeirsson, violin
Hon är verksam som pedagog på Island, som violinist i Islands Symfoniorkester och som ledare för Harpa International Music Academy, som äger rum varje sommar i Reykjavik. Hon är uppvuxen i Peking och undervisades av sin far professor Lin Yao-Ji, en av Kinas mest framgångsrika violinpedagoger. Hon grundade även Lin Yao Ji Music Foundation of China och engagerar sig för internationella utbyten mellan olika talangverksamheter.

Bild Johan Stern

Johan Stern, cello
utbildade sig vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Juilliard School of Music i New York. Stern är stämledare för Göteborgs Symfonikers cellosektion och regelbundet solist med GSO och andra orkestrar. Som cellist i Gageego ensemblen ägnar han sig också åt nutida musik. Han undervisar på Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Pavel Vernikov

Pavel Vernikov, violin
utbildades av bl a D. Oistrach och S. Snitkovsky. En världskarriär som sammanför honom med världens mest namnkunniga musiker och orkestrar tog vid efter vinsten av the Munich International Competition. Som professor vid Konservatoriet i Wien och vid master classes över hela världen utbildar han nya generationer av framgångsrika violinister.

Marco Ylonen

Marko Ylönen, cello
verkar som cello- och kammarmusiklärare vid Sibelius Akademien i Helsingfors. Ylönen är flerfaldigt prisbelönt och i hela världen eftertraktad som solist och kammarmusiker. Han har även varit konstnärlig ledare för ett antal musikfestivaler.

 

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se