Hoppa till innehåll

 

Instruktörer 2020

Alf Richard Kraggerud

Alf Richard Kraggerud, violin
Alf Richard Kraggerud är en av Europas mest omtalade talangutvecklare. Han är verksam som violinpedagog och prorektor vid Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo, som utbildar unga talanger från grundskoleåldern hela vägen till solistframträdanden på världens mest etablerade konsertscener.

Amalie Stalheim

Amalie Stalheim, cello
Amalie Stalheim utbildade sig för Torleif Thedén med flera och har stora framgångar som solist och kammarmusiker. Hon har vunnit flera priser som bland annat Kungliga Musikaliska Akademiens Solistpris, Ljunggrenska tävlingen och Verbier festivalens Firmenich-Prize samt har varit solist med många skandinaviska orkestrar: Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, Kuopio Symfoniorkester, Sveriges Radios Symfoniorkester, Bergen Filharmoniske orkester, Kringkastingsorkesteret, Wermlandoperans Symfoniorkester, Musica Vitae kammarorkester, Norrbotten Kammerorkester samt Malmö Symfoniorkester. Amalie är även Sveriges Radios “Artist in residence” under två år och aktiv som kammarmusiker vid internationella festivaler.

Andreas P Hansson

Andreas P Hansson, dirigent
Andreas Hansson är Musikerutbildning Vänersborgs och Polstjärneprisets "egen produkt”. 2012-2015 studerade han för Ulrich Kaatz i Vänersborg. Andreas har varit student vid Opptakt, Norges elitsatsning för unga dirigenttalanger, där han har dirigerat flera av Norges professionella symfoniorkestrar. Han har också dirigerat Göteborgs Symfoniker vid flera tillfällen. Efter studier vid Norges Musikkhøgskole studerar Andreas numera vid National Master of Orchestral Conducting i Amsterdam och Haag, där han kommer att jobba med flera professionella symfoniorkestrarna i Nederländerna.

Andrea Scaffardi

Andrea Scaffardi, klarinett
Andrea Scaffardi, är född i Italien och har just påbörjat sitt nya arbete i Malmös Symfoniorkester som soloklarinettist. Innan dess arbetade han som soloklarinettist i orkestern vid Teatro Massimo i Palermo. Han har gästspelat i flera orkestrar så som La Scalaoperans orkester, och haft möjlighet att spela med prestigefyllda dirigenter som Barenboim, Chailly, Gergiev, Mehta, Muti, Dudamel, Harding, Gatti, Chung, Luisi, Noseda, Eschenbach. Andrea är regelbundet inbjuden till Italien som solist och kammarmusiker.

Benjamin Sandberg

Benjamin Sandberg, slagverk
Benjamin Sandberg (f. 1997) har studerat på Det Kongelige Danske musikkonservatorium i Köpenhamn och Högskolan för scen och musik i Göteborg. Sedan ett par år tillbaka har Benjamin varit aktiv som frilansmusiker och slagverkssolist och har bland annat spelat tillsammans med Marinens Musikkår, Göteborg Wind Orchestra och Torgny Hanson Wind Orchestra. Sedan 2019 är han fast medlem i den göteborgsbaserade Ensemble Dasein.

David Friedemann Strunck

David Friedemann Strunck, oboe
David Friedemann Strunck är solo-oboist i Oslo-Filharmonien och konstnärlig ledare för Oslo Kammarakademi, som han grundade år 2009. Ensemblen är regelbundet värd för prestigefyllda festivaler och har sin egen konsertserie på Den Norske Opera och Ballett. David studerade på musikhögskolorna i Detmold och Stuttgart för Gernot Schmalfuß och Ingo Goritzki. David Friedemann Strunck är lärare vid Barratt Due musikkinstitutt i Oslo där han undervisar i oboe och kammarmusik.

Erik Groenestein-Hendriks

Erik Groenestein-Hendriks, harpa
Erik Groenestein-Hendriks är stämledare vid Göteborgs Symfoniker. Han har tidigare varit anställd vid filharmoniska orkestern i Santiago och tog sin Master vid konservatoriet i Den Haag. Erik har även spelat i orkestrar som European Youth Orchestra under bl a Bernhard Haitink och Eliot Gardener och World Youth Orchestra. Dessutom ägnar sig Erik åt såväl kammarmusik som solistuppdrag.

Fredrik Ekdahl

Fredrik Ekdahl, fagott
Fredrik Ekdahl är stämledare vid Sveriges Radios Symfoniorkester och lärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han är mycket aktiv som solist och kammarmusiker och hörs och syns ofta i radio och tv, inte minst när nya verk ska framföras för första gången. Han har studerat för bland andra Arne Nilsson, Ole Kristian Dahl och Dag Jensen i Sverige, Danmark och Tyskland. Han är pristagare i Yamaha Competition och prestigefyllda Gillet-Fox Competition i USA. Fredrik gästar regelbundet andra orkestrar som till exempel Mahler Chamber Orchestra och Münchner Philharmoniker.

Frøydis Ree Wekre

Frøydis Ree Wekre, valthorn
Frøydis Ree Wekre har i decennier verkat som solohornist i Filharmonien Oslo. Från 1991 till 2011 har hon varit professor i valthorn och kammarmusik vid Norges musikhögskola. Ett stort antal av hennes elever spelar i ledande orkestrar. Hon är alltjämnt efterfrågad på master classes över hela världen, hedersmedlem i internationella hornsällskapet och har tillägnats ett större antal kompositioner av en rad olika tonsättare.

Gitte Marcusson

Gitte Marcusson, flöjt
Gitte Marcusson är professor vid Royal College of Music, London och verksamhetsledare för Musikerutbildning Vänersborg. Efter 5 års studier vid The Royal Northern College of Music var hon lärare på Chethams School of Music i 16 år och gästade regelbundet orkestrar som The National Symphony Orchestra och BBC Wales. Hon är en mycket eftertraktad lärare. Många av hennes elever är idag verksamma som solister och stämledare i världsorkestrar som London Symphony Orchestra, BBC Philharmonic och Scottish National Symphony Orchestra.
Gitte har varit gästlärare vid högskolor i London, Manchester, Cologne, Göteborg och Oslo och är vid Wildacres Flute Retreat i North Carolina, USA.

Gustav Melander

Gustav Melander, trumpet
Gustav Melander började som 18-åring studera på Musikhögskolan i Malmö för Bo Nilsson och Håkan Hardenberger och har sedan sin examen 2014 blivit en av landets mest eftertraktade trumpetare. Redan som 22-årig vann Gustav jobbet som solotrumpetare i Malmö Symfoniorkester där han har sin fasta tjänst, dock gästspelar han regelbundet i andra skandinaviska orkestrar som till exempel Sveriges Radios Symfoniorkester Danmarks radios symfoniorkester och Göteborgs Symfoniker. Gustav spelar även ute i Europa med orkestrar som Ensemble Intercontemporain och BBC Symphony Orchestra.
Gustav undervisar på Musikhögskolan i Malmö och har vid flera tillfällen gästat skolor i bland annat Paris, London och Manchester. Sedan 2017 är han internationell Yamaha-artist.

Hans Pålsson

Hans Pålsson, piano
Hans Pålsson är professor vid Musikhögskolan i Malmö. Över 60 soloverk och pianokonserter är tillägnade honom. Han har gjort ett stort antal inspelningar för Radio och TV samt spelat in 25 CD-skivor med verk av över 60 tonsättare, varav 25 svenska. Bland hans elever finns vinnare av och pristagare i internationella tävlingar i Europa och USA. Han har jobbat tillsammans med namnkunniga dirigenter som Svetlanov, Ehrling, Salonen, Järvi m fl och gett konserter över hela Europa och på andra håll i världen. Han är ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

Helge Kjekshus

Helge Kjekshus, piano
Helge Kjekshus är en norsk klassisk pianist. Han har studerat för professor Jiri Hlinka vid Bergen Musikkonservatorium och för professor Boris Berman vid Yale University, New Haven.
Kjekshus har turnerat och varit solist i Norge och många andra europeiska länder samt USA, Ryssland och Japan. Han har också uppträtt med dirigenter som Paavo Berglund, Dimitrij Kitayenko, Alexander Dimitriev, Janos Fürst, Owain Arwel Hughes, Andras Ligeti och Kjell Seim.
Kjekshus har uppträtt på en rad internationella festivaler som Kissinger Sommer, Risør Kammermusikkfest, Festspillene i Bergen, Bath-festivalen i England, Bellereve-festivalen i Genève m.fl. Han är sedan 2009 lektor i piano vid Musikkhögskolan i Piteå.

Hermann Stefánsson

Hermann Stefánsson, klarinett
Hermann Stefánsson är soloklarinettist i Kungliga Filharmonikerna, adjungerad professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och gästprofessor vid Lodz Musik Akademi i Polen. Hermann har framträtt som solist med både svenska och utländska orkestrar. Han är en aktiv kammarmusiker, medlem av Kungliga Filharmonikernas blåsarkvintetten och Svenska Serenadensemblen. Hermann ger regelbundet masterklasser både i Sverige och utomlands.

Ingemar Roos

Ingemar Roos, trombon
Ingemar Roos har i nästan fyra decennier varit verksam hos Göteborgs Symfoniker och är en mycket eftertraktad trombonlärare och brassinstruktör. Ingemar har uppdrag på olika håll i världen, t ex vid Musikhögskolan i Berlin, Gustav Mahler Jugendorchester och vid olika universitet i Amerika. Han är professor vid Musikhögskolan i Oslo och lärare vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Jakob Koranyi

Jakob Koranyi, cello
Jakob Koranyi kommer från Stockholm och började sina musikaliska studier tidigt. Han har undervisats av bland annat Torleif Thedéen, Ralph Kirshbaum och Frans Helmersson.
Jakob har mottagit flertalet internationella priser och utmärkelser och turnerar nu som kammarmusiker och solist runtom i världen och ses som en av Europas mest intressanta unga musiker. Han har framträtt som solist i Wien, Köln, Hamburg, Paris, Bryssel, Amsterdam, Barcelona. Jakob har också spelat på flera festivaler så som Bridgehampton Chamber Music Festival.

Jan Dahlkvist

Jan Dahlkvist, kontrabas
Jan Dahlkvist har varit kontrabasist i Sveriges Radios Symfoniorkester under 42 år samt gästbasist i Paris Kammarorkester. Som kammarmusiker har han ett brett verksamhetsspektrum där han även ägnar sig åt nutida musik och barockmusik på tidstrogna instrument. Dahlkvist har vidareutbildat sig till pedagog för Francois Rabbath i London och Paris och använd sig av dennes metodik sedan år 2000 i sin pedagogiska gärning vid Lilla Akademin i Stockholm. Som gästlärare har han bland annat arbetat vid olika högskolor i Sverige och för Europeiska Stråklärarförbundet. 2013 erhöll han Kungliga Musikaliska Akademins Welinstipendium: ”Årets Pedagog”.

Jon Dahlkvist

Jon Dahlkvist, viola
Jon Dahlkvist verkar som kammarmusiker, stråkpedagog och projektledare. Han är grundare av Dahlkvistkvartetten, som år 2018 mottog en Grammis för årets bästa klassiska skiva. Stråkkvartetten har bl.a. gästat europeiska konserthus, varit vinnare av Ung&Lovande och ofta framträtt i SR och SVT. Dahlkvist är lärare i kammarmusik och viola samt kursledare för kandidatprogrammet vid Musikhögskolan Ingesund. Han har studerat vid Musikhögskolan i Stockholm och därefter fem år utomlands i bl.a. Holland och Italien och är sedan 2015 festivalledare för Glafsfjordens musikfestival i Arvika.

Jonas Olsson

Jonas Olsson, pianoackompanjemang/instudering
Jonas Olsson har ackompanjerat Polstjärneprisets tävlande sedan 2010 och är verksam som repetitör vid Norrlandsoperan i Umeå. Han tillhör den unga generationens mångsidiga pianister och är uppskattad för sina insatser som solist, kammarmusiker och ackompanjatör. Jonas, som har studerat för Hans Pålsson och Pierre-Laurent Aimard, är en av Skandinaviens erkända experter på nutida musik och har samarbetat med en lång rad av världens främsta tonsättare.

Kristoffer Dolatko

Kristoffer Dolatko, violin
Kristoffer Dolatko är en polsk violinist som, efter att ha flyttat till Danmark, blivit känd för sin omfattande och framgångsrika pedagogiska gärning som talangutvecklare av unga violinister och violaster. Han har arbetat både på musikhögskolan i Aarhus och på stadens musikskola. Kristoffer även startat en egen privat musikskola - Auerinstitutet och jobbar numera på Chethams School of Music i Manchester, en internationellt efterfrågat internatskola. Dolatko har ytterligare internationella uppdrag bl a vid Astona sommarakademin, där han är biträdande konstnärlig ledare.

Hans Pålsson

Louise Pollock
Louise Pollock är stämledare för trombon vid GöteborgsOperan sedan 2015 efter tre år i samma position vid Stuttgarter Philharmoniker. Hon studerade i Freiburg för prof. Branimir Slokar och fortsatte sina studier i Stuttgart för prof. Henning Wiegräbe. Hon har vunnit framstående priser i nationella och internationella tävlingar som exempelvis trombonkategorin vid Deutscher Musikwettbewerb i Bonn 2014, Deutscher Musikrat-priset samt första pris och publikens pris vid the International Aeolus Competition for Wind Instruments i Düsseldorf 2016. Louise Pollock har framträtt som solist i hela Europa med orkestrar som Duisburger Symphoniker, Düsseldorfer Symfoniker och Zürichs kammarorkester.

Ola Karlsson

Ola Karlsson, cello
Ola Karlsson började spela cello som 10-åring och har studerat för Erling Blöndal Bengtsson på Edsbergs Musikinstitut och senare vid Det Kunglige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Ola har även studerat för professor Gregor Piatigorsky i Los Angeles under den store cellomästarens sista levnadsår.
Ola Karlsson har en gedigen karriär. Han har bl a arbetat som solocellist i Radiosymfonikerna och är invald Kungliga Musikaliska Akademin. Förutom konserterande både i Sverige och många andra länder är Ola Karlsson professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och leder även sedan 1990 skolans stråkorkester. Han har också gett uppmärksammade mästarkurser och konserter under Umeå internationella kammarmusikfestival och Gotland Baltic Music Academy.

Paul Roczek

Paul Roczek, stråk
Paul Roczek var redan under sina studieår medlem i Wiener Philharmoniker. Efter att ha vunnit priser vid ett antal internationella tävlingar har han som primarie i Österreichisches Streichquartett under 30 år turnerat i hela världen. Han har regelbundet framträtt på festivaler tillsammans med bl a Gitlis, Leister, Rampal och Menuhin. På Mozarteum i Salzburg leder han en violinklass, där bl a Ziyu He, vinnaren av Eurovision Young Musicians 2014 ingår. Han är president för de nationella musiktävlingarna för ungdomar i Österrike.

Randi Krogvold

Randi Krogvold Lundquist, flöjt
Randi Krogvold Lundquist spelar med Det Norske Kammarorkester, Oslo Kammerakademi och Oslo salongorkester. Randi har tidigare frilansat i Oslo-filharmonien, Kringkastingsorkestern och Operaorkestern. Hon har uppträtt som kammarmusiker och orkestermusiker på många av de stora festivalerna och på det största scenerna i världen och har dessutom lång erfarnhet som pedagog. I många år var Randi lärare för blåsarna i Valdres sommarsymfoni.
Hon är studerat sin masterutbildning vid Norges Musikhögskola och har även studerat för Trevor Wye i England.
Randi arbetar på Barratt Due Musikinstitut och leder i dag blåsorkester vid Högskolan och Unga talanger och undervisar i flöjt och kammarmusik.

Samer Massaad

Samer Massaad, fagott
Samer Massaad är utbildad vid Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet och har studerat fagott för Anders Engström och kontrafagott för Christer Nyström. Samer har instruerats i kammarmusik och orkesterspel av flera musiker från både Göteborgs Symfoniker och Göteborgsoperan, deltagit i fagottmasterklass med Magnus Nilsson och kammarmusikmasterklass med Christian Zacharias.
Sedan studietiden är Samer professionell frilansande fagottist, kontrafagottist och barockfagottist i framför allt södra Sverige. Han är också medgrundare för rörtrion Trio Aquilo och barockgruppen Baroque Avenue. Han undervisar i fagott sedan hösten 2018 på Musikskolan Vänersborg och sedan hösten 2019 på Musikestetiska programmet, Birger Sjöbergsgymnasiet i Vänersborg. Samer sitter dessutom som stämledare för fagott i de Göteborgsbaserade orkestrarna Lundby Symfoniker och Gothia Concentus.

Seohee Min

Seohee Min, violin
Seohee Min har genom åren vunnit en rad tävlingar och repertoaren sträcker sig från tidig musik till nutida. Hon debuterade i Carnegie Hall i New York med Pierre Boulez Mémoriale under ledning av Daniel Barenboim. Hon har även framträtt vid en mängd festivaler, bland dem George Enescu, Britten-Pears och Aspen.
Som hängiven uttolkare av nutida musik har hon – inom ramen för den serie av ny musik som etablerats av Los Angeles Philharmonic och New York Philharmonic – framträtt i Walt Disney Hall i Los Angeles, David Geffen Hall vid Lincoln Center i New York och Whitney Museum of American Art i New York. Seohee Min har även arbetat med ensembler som Les Dissonances, New European Ensemble och Kaleidoscope Chamber Orchestra. Seohee arbetar sedan 2019 i Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.

Soon-Mi Chung Barratt-Due

Soon-Mi Chung Barratt-Due, violin och viola
Soon-Mi Chung Barratt-Due utbildade sig på konservatoriet i Paris samt vid kurser i Gstaad och San Francisco. Hon var soloviolast vid Radiosymfoniorkestern i Norge innan hon blev konsertmästare i samma orkester. Ett antal verk dedicerades till henne, bland andra Thommessens violakonsert.
CD- och TV-inspelningar, festivalframträdanden och solistverksamhet förde henne till USA, Asien och de flesta centraleuropeiska länder. Hon undervisar på Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo, där hon bland andra utbildar Eivind Holtsmark Ringstad, vinnare 2012 av Eurovision Young Musicians.

Tom Poulson

Tom Poulson, trumpet
Tom Poulson har uppträtt i Europa, Asien, Afrika och Nordamerika och är medlem i Stockholm Chamber Brass, WorldBrass och KammarensembleN. Han har varit pristagare vid flera internationella tävlingar och är passionerad ambassadör för nutida musik. Han har uruppfört tiotals verk av tonsättare som Mike Svoboda, Oliver Searle och Timothy Cooper och gästar ensembler för nutida musik så som Ensemble Modern och Red Note. Som solist har han bland annat spelat med Kungliga Filharmonikerna och symfonikerna i Düsseldorf och Nürnberg. Tom ger regelbundet master classes bland annat på Sibelius-Akademin där han är gästlärare.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se