Hoppa till innehåll

 

Jury 2021

Juryn består bland annat av internationellt verksamma pedagoger och artister samt företrädare för musiklivet. Göteborgs Symfoniker, Kungliga Filharmonikerna och Sveriges Radios Symfoniorkester bidrar till juryn med ordföranden och specialister för olika instrumentgrupper. De har ett stort intresse för musicerande ungdomar helt i Polstjärneprisets anda.

Bild på Rumon Gamba

Rumon Gamba, ordförande
Rumon Gamba från Storbritannien studerade vid Royal Academy of Music och etablerade sig som dirigent efter vinsten i BBC´s dirigenttävling 1998. Han har haft återkommande uppdrag för Münchens filharmoniker, NDR:s orkester i Hamburg, Belgiska nationalorkestern, Göteborgs symfoniker och Berlins radiosymfoniker. Rumon har även gästspelat i USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Kina och Japan. Han har en stark koppling till de nordiska länderna genom tjänster som chefsdirigent vid Islands Symfoniorkester 2002–2010, Norrlandsoperan 2008–2015 och Aalborg Symfoniorkester 2011–2015. Rumon är särskilt uppskattad för sina insatser för nyskriven musik och operor.

Bild på Camilla Lundberg

Camilla Lundberg, vice ordförande
Camilla Lundberg är en välkänd kulturprofil i press, radio och tv. Hon har en gedigen bakgrund som musikkritiker i Dagens Nyheter, Expressen och Kulturnyheterna, SVT. I radio hörs hon med den populära ”Klassiska podden” och bland musikexperterna i CD-revyn. Camilla Lundberg har lång erfarenhet av juryarbete: utöver talrika musiktävlingar även Guldbaggen, Prix Italia och Rose d’Or.

Foto: Don Titelman, SVT

Bild på Sara Trobäck Hesselink

Sara Trobäck Hesselink, stråk
är konsertmästare för Göteborgs Symfoniker sedan 2002. Efter studier bl a i Göteborg och vid Royal Academy i London vann hon ett flertal priser och framträder nu regelbundet som solist och kammarmusiker både i Sverige och utomlands. 2008 blev hon invald som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

Bild på Amalie Stalheim

Amalie Stalheim, stråk
Amalie Stalheim utbildade sig för Torleif Thedén med flera och har stora framgångar som solist och kammarmusiker. Hon har vunnit flera priser som bland annat Kungliga Musikaliska Akademiens Solistpris, Ljunggrenska tävlingen och Verbier festivalens Firmenich-Prize samt har varit solist med många skandinaviska orkestrar: Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, Kuopio Symfoniorkester, Sveriges Radios Symfoniorkester, Bergen Filharmoniske orkester, Kringkastingsorkesteret, Wermlandoperans Symfoniorkester, Musica Vitae kammarorkester, Norrbotten Kammerorkester samt Malmö Symfoniorkester. Amalie är även Sveriges Radios “Artist in residence” under två år och aktiv som kammarmusiker vid internationella festivaler.

Bild på Dominik Wagner

Dominik Wagner, stråk
Dominik Wagner föddes i Wien 1997 där han började sin musikutbildning vid 5 års ålder, först som cellist, senare som kontrabasist. År 2009 började han studera vid Universität für Musik und darstellende Kunst Wien och för närvarande studerar han vid universitetet för musik i Nürnberg för Dorin Marc.
Dominik Wagner har vunnit många internationella tävlingar med sin kontrabas, till exempel den berömda ARD Music Competition och Eurovision Young Musicians Competition. Som solist har han spelat med ett flertal stora orkestrar och i många kända konserthus runt om i Europa, nyligen hade han också stora framgångar i USA. Dominik arbetar nära med samtida kompositörer för att öka repertoaren för kontrabas och förutom sin verksamhet som solist visar Dominik också stor passion för kammarmusik. Tillsammans med klarinettisten Vera Karner har han också genomfört många konserter och tävlingar.

Bild på Staffan Scheja

Staffan Scheja, piano
Staffan Scheja började studera piano som åttaåring och startade sex år senare sin konsertkarriär tillsammans med Radiosymfonikerna och Stockholms Filharmoniker. Karriären fortsatte med studier vid Kungliga Musikhögskolan, Stockholm och Juilliard School of the Performing Arts, New York. Efter att ha erhållit högsta priset i Busonitävlingen 1975 har Scheja konserterat över hela världen med dirigenter som Sir Simon Rattle David Zinman, Esa-Pekka Salonen, Sixten Ehrling, Jukka-Pekka Saraste och Okko Kamu. Staffan Scheja verkar nu som professor och rektorsråd för externa relationer vid Kungliga Musikhögskolan.

Bild på Louise Pollock

Louise Pollock, brass
Louise Pollock är stämledare för trombon vid GöteborgsOperan sedan 2015 efter tre år i samma position vid Stuttgarter Philharmoniker. Hon studerade i Freiburg för prof. Branimir Slokar och fortsatte sina studier i Stuttgart för prof. Henning Wiegräbe. Hon har vunnit framstående priser i nationella och internationella tävlingar som exempelvis trombonkategorin vid Deutscher Musikwettbewerb i Bonn 2014, Deutscher Musikrat-priset samt första pris och publikens pris vid the International Aeolus Competition for Wind Instruments i Düsseldorf 2016. Louise Pollock har framträtt som solist i hela Europa med orkestrar som Duisburger Symphoniker, Düsseldorfer Symfoniker och Zürichs kammarorkester.

Foto: Tilo Stengel

Bild på Per Ivarsson

Per Ivarsson, brass
Per Ivarsson arbetar till vardags som solotrumpetare i Göteborgs Symfoniker och undervisar i trumpet vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Säsongen 2015–2016 arbetade han som solotrumpetare i Oslo-Filharmonien och påbörjade samtidigt sina diplomstudier för professor Håkan Hardenberger vid Musikhögskolan i Malmö. Därefter flyttade han till Karlsruhe för högre studier och åren i Tyskland var betydelsefulla på flera sätt. Per fick möjlighet att utforska många musikstilar, inklusive barockmusik på originalinstrument, samt spela i Ensemble Phoenix i Basel bland annat i flera uruppföranden av Georg Friedrich Haas. Väl tillbaka i Sverige fick Per tjänsten som alternerande solotrumpetare i Malmö Symfoniorkester och vann några år därefter provspelningen till sitt nuvarande arbete som solotrumpetare i Göteborgs Symfoniker.

Bild på Johanna Ander Ljung

Johanna Ander Ljung, harpa
Johanna Ander Ljung från Stockholm studerar harpa för Isabelle Perrin vid Norges Musikhögskola i Oslo. Johanna har tilldelats en lång rad stipendier och priser. I januari 2018 vann hon solisttävlingen Polstjärnepriset och utsågs till Sveriges representant vid Eurovision Young Musicians i Edinburgh. De senaste åren har Johanna deltagit i det norska talangprogrammet Papillon. Johanna har fått fina erkännanden som såväl solist och kammarmusiker som orkestermedlem. Hon har bl a framträtt som solist med Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker och spelat med orkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester och Aalborgs Symfoniorkester samt framträtt vid festivaler som World Harp Congress, Valdres Sommersymfoni, Lövstabruks Kammarmusikfestival och Ose Kammerspel.