Hoppa till innehåll

Jury 2019

Sten Cranner

Sten Cranner, ordförande
Sten Cranner är VD och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker, där han varit planeringschef sedan 2010. 2006-2010 var han VD för Bergenfilharmonin och 2003-2007 orkesterchef hos Göteborgs Symfoniker. Dessförinnan var han projektledare hos Osloharmonin 2000-2002 och har även arbetat med andra professionella norska ensembler.

Camilla Lundberg

Camilla Lundberg, vice ordförande
Camilla Lundberg är en välkänd kulturprofil i press, radio och tv, med en gedigen bakgrund inom Dagens Nyheter, Expressen och Kulturredaktionen, Sveriges television. Hennes essäsamling "Musikens myter" nominerades till Augustpriset. I radio hörs hon regelbundet bland musikexperterna i CD-revyn. Camilla har lång erfarenhet av juryarbete, utöver talrika musiktävlingar även Guldbaggen, Prix Italia och Rose d'Or.
Foto: Don Titelman, SVT

Bild Rumon Gamba

Rumon Gamba, dirigent
Rumon Gamba, den brittiske dirigenten med ett förflutet som cellist, etablerade sig som dirigent efter vinsten i BBC´s dirigenttävling 1998. Han har en stark koppling till de nordiska länderna genom tjänster som chefsdirigent vid Islands Symfoniorkester 2002-2010, Norrlandsoperan 2008-2015 och Aalborg Symfoniorkester 2011-2015. Rumon är särskilt uppskattad för sina insatser för nyskriven musik, operor och har varit popdirigent 2018.

Anna Riikonen

Anna Riikonen, träblås
Anna Riikonen representerar Kungliga Filharmonikerna i juryn. 2004-08 studerade hon vid Sibelius-Akademin för Ilpo Mansnerus och diplomerades 2010 med högsta betyg. Riikonen har utöver det även studerat i Hamburg för Moshe Aron Epstein vid Hochschule für Musik und Theater och i Hannover för Andrea Lieberknecht vid Hochschule für Musik und Theater. Piccolaflöjt har hon studerat för Tapio Laivaara i Helsingfors och Gudrun Hinze-Hönig i Hannover. Dessutom har Riikonen också deltagit i ett flertal mästarkurser, bland annat med Robert Dick, Michael Faust och Paul Edmund-Davies.

Lisa Ford

Arnulf Naur Nilsen, trumpet
har i 39 år varit Oslo Filharmoniens alternerande solotrumpetare. Tidigare var han solotrumpetare hos Bergen filharmoniske orkester. Han var eftertraktad både som solist med orkester samt ensemblemusiker, vilket alla turnéer och inspelningar vittnar om. Han har även gjort betydande insatser som pedagog vid konservatorier och högskolor i Norge och Sverige. Han har även fört studenter till ledande positioner i symfoniorkestrar och inom solistbranschen - trumpetaren Tine Thing Helseth är ett exempel.

Staffan Scheja

Staffan Scheja, piano
Staffan Scheja började studera piano som åttaåring och startade sex år senare sin konsertkarriär tillsammans med Radiosymfonikerna och Stockholms Filharmoniker. Karriären fortsatte med studier vid Kungliga Musikhögskolan, Stockholm och Juilliard School of the Performing Arts, New York. Efter att ha erhållit högsta priset i Busonitävlingen 1975 har Scheja konserterat över hela världen med dirigenter som Sir Simon Rattle David Zinman, Esa-Pekka Salonen, Sixten Ehrling, Jukka-Pekka Saraste och Okko Kamu. Staffan Scheja verkar nu som professor och prorektor vid Kungliga Musikhögskolan och är vice preses i Kungliga Musikaliska Akademien, Stockholm.

Paul Roczek

Mats Lidström, stråk
Mats Lidström är en av Sveriges mest internationellt verksamma artister. Han har varit solist hos framstående orkestrar med dirigenter som Ashkenazy, Previn, Litton och Kamu. Som kammarmusiker har Mats bland annat spelat med Harrel, von Otter, Kennedy och Pöntinen. Han medverkar frekvent på festivaler, i radio och TV och är professor vid Royal Academy i London. Mats är också knuten till Oxford University, är coach för London Schools Symphony Orchestra samt ger varje sommar en kurs för cellister, Expansion. Hans kompositioner, transkriptioner och skalböcker ges ut på eget musikförlag.

Paul Roczek

Paul Roczek, stråk
Paul Roczek var redan som 17-åring medlem i Wiener Philharmoniker. Efter att ha vunnit priser vid ett antal internationella tävlingar har han som primarie i Österreichisches Streichquartett under 30 år turnerat i hela världen. Han har regelbundet framträtt på festivaler tillsammans med bl a Gitlis, Leister, Rampal och Menuhin. På Mozarteum i Salzburg leder han en violinklass, där bl a Ziyu He, vinnaren av Eurovision Young Musicians 2014 ingår. Han är president för de nationella musiktävlingarna för ungdomar i Österrike.