Hoppa till innehåll

Jurymedlemmar 2015

Sten Cranner

Sten Cranner, ordförande
VD och konstnärlig ledare för Göteborgs Symfoniker där han varit planeringschef sedan 2010. 2006-2010 var han VD för Bergenfilharmonin och 2003-2007 orkesterchef hos Göteborgs Symfoniker. Dessförinnan var han projektledare hos Osloharmonin 2000-2002 och har även arbetat med andra professionella norska ensembler.

Henrik von Sydow

Henrik von Sydow, SVT, vice ordförande
har 20 års erfarenhet av TV och radio, bland annat som presentatör av musik, som berättarröst och som ansvarig för utbildning av nya hallåor. Numera är han ansvarig på SVT för inköp av dokumentärer och scenföreställningar med musiken i centrum. Allt från klassiska konserter till jazz och folkmusik. Som hängiven klarinettist på amatörnivå har han sedan barnsben spelat tillsammans med unga musiker och har stor förståelse för allt som kan hända när man kliver upp på en scen!

Neeme Järvi

Neeme Järvi, juryns hedersmedlem
har varit chefsdirigent för Göteborgs Symfoniker i över 20 år. Han har haft samma position hos flera andra orkestrar och är efterfrågad gästdirigent hos världens ledande orkestrar. Han har spelat in över 450 skivor och är därmed en av de mest inspelade dirigenterna. Maestro Neeme har vid sidan om den gängse västerländska repertoaren engagerat sig även för mindre känd östeuropeisk och nordisk musik runt om i världen.

Karin Dornbusch

Karin Dornbusch, träblås
har studerat i Berlin och Basel och vunnit Solistpriset 1996. Sedan dess är hon verksam som solist, kammarmusiker och pedagog både i Sverige och på kontinenten. Hon har gjort ett flertal skivor som blivit mycket uppmärksammade. Hon är konstnärlig ledare för Båstad Kammarmusikfestival.

Frøydis Ree Wekre

Frøydis Ree Wekre, brass
har i decennier verkat som solohornist i Filharmonien Oslo. Från 1991 till 2011 har hon varit professor i valthorn och kammarmusik vid Norges musikhögskola. Ett stort antal av hennes elever spelar i ledande orkestrar. Hon är alltjämnt efterfrågad på masterclasses över hela världen, hedersmedlem i internationella hornsällskapet och har ett större antal kompositioner tillägnats av en rad olika tonsättare.     

Staffan Scheja

Staffan Scheja, piano
startade sin konsertkarriär med debut som 14-åring tillsammans med Radiosymfonikerna. Efter att ha vunnit förstapriset i Busonitävlingen 1975 har han framträtt i bl a München, Paris, Tokyo, New York och i de flesta större städerna i Norden. Staffan är professor och huvudlärare för piano vid Kungliga Musikhögskolan och är invald i Kungliga Musikaliska Akademien.

Ola Karlsson

Ola Karlsson, stråk
är Radiosymfonikernas solocellist och professor vid Kungliga Musikhögskolan. I sin roll som musiker har han vid sidan om instrumentets centrala verk även framfört mer sällan spelad musik. Som pedagog har han präglat generationer av namnkunniga svenska cellister, som nu verkar både i vårt land och utomlands.

Arve Tellefsen

Arve Tellefsen, stråk
är en av Nordens mest eftertraktade och folkkära artister. Han var konsertmästare både i Sveriges Radios Symfoniorkester och i Wiener Philharmoniker och även den förste violinprofessorn vid Norges musikhögskola. Som solist har han spelat med många av de ledande orkestrarna och dirigenterna i världen. Hans skivinspelningar har vunnit ett stort antal utmärkelser.