Hoppa till innehåll

Jurymedlemmar 2016

Sten Cranner

Sten Cranner, ordförande
VD och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker där han varit planeringschef sedan 2010. 2006-2010 var han VD för Bergenfilharmonin och 2003-2007 orkesterchef hos Göteborgs Symfoniker. Dessförinnan var han projektledare hos Osloharmonin 2000-2002 och har även arbetat med andra professionella norska ensembler.

Camilla Lundberg

Camilla Lundberg, vice ordförande
är en välkänd kulturprofil i press, radio och tv.
Hon har en gedigen bakgrund som musikkritiker i Expressen och Kulturnyheterna, SVT. Hennes essäsamling "Musikens myter" nominerades till Augustpriset. I radio hörs hon regelbundet bland musikexperterna i CD-revyn. Camilla Lundberg har lång erfarenhet av juryarbete. Utöver talrika musiktävlingar även Guldbaggen, Prix Italia och Rose d'Or.

Foto: Don Titelman, SVT

Hermann Stefánsson

Hermann Stefánsson, träblås
är soloklarinettist i Kungliga Filharmonikerna, adjungerad professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och gästprofessor vid Lodz Musik Akademi i Polen. Hermann har framträtt som solist med både svenska och utländska orkestrar. Han är en aktiv kammarmusiker, medlem av Kungliga Filharmonikernas blåsarkvintetten och Svenska Serenadensemblen. Hermann ger regelbundet masterklasser både i Sverige och utomlands.

Ingemar Roos

Ingemar Roos, brass
är sedan 1978 verksam hos Göteborgs Symfoniker och en mycket eftertraktad brassinstruktör med uppdrag på olika håll i världen, t ex vid Musikhögskolan i Berlin, Gustav Mahler Jugendorchester och vid olika universitet i Amerika. Han är professor vid Musikhögskolan i Oslo och lärare vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. 

Staffan Scheja

Staffan Scheja, piano
startade sin konsertkarriär med debut som 14-åring tillsammans med Radiosymfonikerna. Efter att ha vunnit förstapriset i Busonitävlingen 1975 har han framträtt i bl a München, Paris, Tokyo, New York och i de flesta större städerna i Norden. Staffan är professor och huvudlärare för piano vid Kungliga Musikhögskolan och är invald i Kungliga Musikaliska Akademien.

Mats Lidström

Mats Lidström, cello
är en av Sveriges mest internationellt verksamma artister. Han har varit solist hos framstående orkestrar med dirigenter som Ashkenazy, Previn, Litton och Kamu. Som kammarmusiker har han bland annat spelat med Harrel, von Otter, Kennedy och Pöntinen. Han medverkar frekvent på festivaler, i radio och TV och är professor vid Royal Academy i London.

Sara Trobäck Hesselink

Sara Trobäck Hesselink, violin
är konsertmästare för Göteborgs Symfoniker sedan 2002. Efter studier bl a i Göteborg och vid Royal Academy i London vann hon ett flertal priser och framträder nu regelbundet som solist och kammarmusiker både i Sverige och utomlands. 2008 blev hon invald som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.