Hoppa till innehåll

 

Jury 2020

Staffan Becker

Staffan Becker, ordförande
I december 2019 tillträder Staffan Becker som chef för Berwaldhallen, Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. Han har en gedigen erfarenhet som musiker då han under 20 år arbetade som kontrabasist i Kungliga Filharmonikerna. Sedan dess har han hunnit med att vara Länsmusikchef i Dalarna, Konstnärlig ledare för Musik vid Siljan och VD och konserthuschef för Vara konserthus.

Foto: Micke Grönberg

Camilla Lundberg

Camilla Lundberg, vice ordförande
är en välkänd kulturprofil i press, radio och tv.
Hon har en gedigen bakgrund som musikkritiker i Expressen och Kulturnyheterna, SVT. Hennes essäsamling "Musikens myter" nominerades till Augustpriset. I radio hörs hon regelbundet bland musikexperterna i CD-revyn. Camilla Lundberg har lång erfarenhet av juryarbete. Utöver talrika musiktävlingar även Guldbaggen, Prix Italia och Rose d'Or.

Foto: Don Titelman, SVT

Bild Rumon Gamba

Rumon Gamba, dirigent
Rumon Gamba, den brittiske dirigenten med ett förflutet som cellist, etablerade sig som dirigent efter vinsten i BBC´s dirigenttävling 1998. Han har en stark koppling till de nordiska länderna genom tjänster som chefsdirigent vid Islands Symfoniorkester 2002-2010, Norrlandsoperan 2008-2015 och Aalborg Symfoniorkester 2011-2015. Rumon är särskilt uppskattad för sina insatser för nyskriven musik, operor och har varit popdirigent 2018.

Paul Roczek

Paul Roczek, stråk
var redan under sina studieår medlem i Wiener Philharmoniker. Efter att ha vunnit priser vid ett antal internationella tävlingar har han som primarie i Österreichisches Streichquartett under 30 år turnerat i hela världen. Han har regelbundet framträtt på festivaler tillsammans med bl a Gitlis, Leister, Rampal och Menuhin. På Mozarteum i Salzburg leder han en violinklass, där bl a Ziyu He, vinnaren av Eurovision Young Musicians 2014 ingår. Han är president för de nationella musiktävlingarna för ungdomar i Österrike.

Amalie Stalheim

Amalie Stalheim, stråk
utbildade sig för Torleif Thedén med flera och har stora framgångar som solist och kammarmusiker. Hon har vunnit flera priser som bland annat Kungliga Musikaliska Akademiens Solistpris, Ljunggrenska tävlingen och Verbier festivalens Firmenich-Prize samt har varit solist med många skandinaviska orkestrar: Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, Kuopio Symfoniorkester, Sveriges Radios Symfoniorkester, Bergen Filharmoniske orkester, Kringkastingsorkesteret, Wermlandoperans Symfoniorkester, Musica Vitae kammarorkester, Norrbotten Kammerorkester samt Malmö Symfoniorkester. Amalie är även Sveriges Radios “Artist in residence” under två år och aktiv som kammarmusiker vid internationella festivaler.

Hermann Stefánsson

Hermann Stefánsson, träblås
är soloklarinettist i Kungliga Filharmonikerna, adjungerad professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och gästprofessor vid Lodz Musik Akademi i Polen. Hermann har framträtt som solist med både svenska och utländska orkestrar. Han är en aktiv kammarmusiker, medlem av Kungliga Filharmonikernas blåsarkvintetten och Svenska Serenadensemblen. Hermann ger regelbundet masterklasser både i Sverige och utomlands.

Hans Pålsson

Hans Pålsson, piano
är professor vid Musikhögskolan i Malmö. Över 60 soloverk och pianokonserter är tillägnade honom. Han har gjort ett stort antal inspelningar för Radio och TV samt spelat in 25 CD-skivor med verk av över 60 tonsättare, varav 25 svenska. Bland hans elever finns vinnare av och pristagare i internationella tävlingar i Europa och USA. Han har jobbat tillsammans med namnkunniga dirigenter som Svetlanov, Ehrling, Salonen, Järvi m fl och gett konserter över hela Europa och på andra håll i världen. Han är ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

Louise Pollock

Louise Pollock, brass
Louise Pollock är stämledare för trombon vid GöteborgsOperan sedan 2015 efter tre år i samma position vid Stuttgarter Philharmoniker. Hon studerade i Freiburg för prof. Branimir Slokar och fortsatte sina studier i Stuttgart för prof. Henning Wiegräbe. Hon har vunnit framstående priser i nationella och internationella tävlingar som exempelvis trombonkategorin vid Deutscher Musikwettbewerb i Bonn 2014, Deutscher Musikrat-priset samt första pris och publikens pris vid the International Aeolus Competition for Wind Instruments i Düsseldorf 2016. Louise Pollock har framträtt som solist i hela Europa med orkestrar som Duisburger Symphoniker, Düsseldorfer Symfoniker och Zürichs kammarorkester.

Foto: Tilo Stengel