Hoppa till innehåll

 

Polstjärneprisets vinnare 2015

Bild på vinnare 2015, Eliot Nordqvist

Eliot Nordqvist, vinnare 2015

Även detta år blev finalen en riktig rysare med fantastiska insatser av de fyra finalisterna.

Det var också roligt att skåda ut över en välfylld salong i Göteborgs konserthus!

Den jämna och höga musikaliska kvaliteten ledde till ett svårt arbete för juryn, som tog gott om tid på sig innan de avslöjade sitt beslut. Till slut presenterades utslaget enligt nedan:

Vinnare av årets Polstjärnepris blev:
Eliot Nordqvist, 15 år
, Stockholm, piano

Han spelade två tävlingsstycken, varav det ena var en egen komposition. Sergej Rachmaninov, Moment musical nr 4 e-moll Eliot Nordqvist, The Four Elements (Raggbar), sats 1: Fire

Juryns motivering lyder:
”Vinnaren har en stark personlighet och en egen konstnärlig röst. Han visar en storartad behärskning av sitt instrument och spelar med passionerad inlevelse. Valet av repertoar i finalen är ett tydligt bevis på en stark konstnärlig integritet.”

Andra pris gick till:
Gustav Wetterbrandt 18 år, Herrljunga/Vänersborg, klarinett

Tredje pris gick till:
Theo Hillborg 18 år, Stockholm, saxofon

Fjärde pris gick till:
Johan Dalene 14 år, Norrköping, violin

Utöver själva tävlingsmomentet bjöd konserten på orkester- och kammarmusik där i princip alla som varit med i tävlingen och kursen medverkade. Totalt ca 70 ungdomar!

Som om inte det var nog framförde förra årets vinnare, Albin Uusijärvi, ett underbart solo med, Romans för viola och orkester op 85 av Max Bruch och den stjärnspäckade kammarkvintetten bestående av Ziyu He (vinnare Eurovision Young Musicians 2014), Ava Bahari (vinnare Polstjärnepriset 2012), Albin Uusijärvi (vinnare Polstjärnepriset 2014), Filip Graden (vinnare Polstjärnepriset 2013) och Staffan Scheja fick strålande ovationer för sitt framförande av Pianokvintett A-dur op 81, sats 3 av Antonin Dvořak.

Mitt på dagen genomförde några av våra ungdomar en succéartad spelning i Nordstan. Ungdomarna tyckte det var jätteroligt och vi hoppas att kunna genomföra något liknande även kommande år.

Sammanfattningsvis kan vi säga att Polstjärneprisets finaldag i Göteborg blev mycket lyckad!