Hoppa till innehåll

 

Polstjärneprisets vinnare 2017

Bild vinnare 2017

Polstjärneprisets vinnare 2017, Alva Holm. Foto: Sebastian Lamotte

Även detta år blev finalen en riktig rysare med fantastiska insatser av de fyra finalisterna, som trots stundens allvar höll nerverna i schack på ett imponerande sätt.

Med ackompanjemang av Göteborgs Symfoniker blir tävlingsmomentet en verkligt fin upplevelse får såväl de tävlande som för den stora publiken. Joachim Gustafsson dirigerade.

Som vanligt var det en mycket grannlaga uppgift för juryn att rangordna de tävlande, men efter noga övervägande presenterades utslaget enligt nedan.

Vinnaren av 2017 års Polstjärnepris blev:
Alva Holm (16) Köpenhamn, Violin
Hon framförde: C. Nielsen, Violinkonsert op 33, sats 1

Juryns motivering lyder:
”Alva Holm spelar med skärpa och skönhet. Hon har en nobel och mogen utstrålning, samt en total precision såväl musikaliskt som tekniskt.”

Andra pris gick till:
Johan Dalene (16) Norrköping, Violin

Tredje pris gick till:
Klara Borgqvist (15) Lund, Oboe

Fjärde pris gick till:
Daniel Xia (15) Stockholm, Piano

Prissumman om totalt 70 000 kr fördelas enligt följande:
1:a pris 50 000 kr
2:a pris 10 000 kr
3:e pris 5 000 kr
4:e pris 5 000 kr

Utöver själva tävlingsmomentet bjöd konserten på ett framförande av förra årets vinnare, Daniel Thorell, samt tre verk där Polstjärneprisets symfoniorkester spelade tillsammans med Göteborgs Symfoniker, vilket innebar totalt ca 130 musiker på scenen samtidigt, varav hälften ungdomar. Polstjärneprisets dirigent Andreas P Hansson fick den stora äran att dirigera denna stora dubbelorkester.

Med anledning av 10-årsjubileet överraskades tävlingsledare Ulrich Kaatz med en gåva i form av en unik ordförandeklubba i svartek som ordföranden i Polstjärneprisets jury kommer att använda framöver. Mer information om denna klubba finns längre ner.

Sammanfattningsvis kan vi säga att Polstjärneprisets finaldag i Göteborg blev väldigt lyckad!

Information om jubileumsgåvan - en ordförandeklubba till Polstjärneprisets jury

Ordförandeklubban är svarvad ur svartek. För att få den rätta djupa svärtan ska eken ha legat i vatten i minst 100 år. Just denna bit svartek kommer från bottenstocken av en Bojort som förliste i Vänersborgsviken, strax utanför Sikhall, runt 1780. Bojort, som ingår i Vänersborgs stadsvapen, är en fartygstyp som beseglade Vänern med bland annat stångjärn från Värmland under 1600- och 1700-talen.

Det etui som klubban vilar i är tillverkat av ask från Frugården på Vänersnäs. Klubban är snidad 1987 på Emil Salonens Vagnmakeri på Lilla Vassbotten av Lars Salonen. Konst- och antikhandlare Bo Knutsson, som introducerade Antikrundan till Sverige, har svingat klubban sedan dess. Dels som president i Round Table Europe-30, dels som president i Sveriges Konst- och Antikhandlares Förening samt dess europeiska organisation CINOA.

Klubbans vänersborgska originalitet och de unika material som den tillverkats av är tänkt att bringa klubban en vänersborgsprägel som vi hoppas ska influera Polstjärnepriset till att förbli en genuin vänersborgsangelägenhet.

Klubban och dess etui överlämnades till Polstjärnepriset av Lars Salonen.