Hoppa till innehåll

Tävlingsdeltagare 2019

Nicole Biegniewska

Nicole Biegniewska, violin
Jag bor i Norrköping där jag går på Hagaskolan i årskurs åtta. På Kulturskolan spelar jag fiol för Päivikki Wirkkala-Malmqvist och slagverk för Tobias Bergsten. Jag deltar ofta i Young Strings Academy här i Vänersborg.

Axel Borgqvist

Axel Borgqvist, violin
När jag var liten så gick jag på dagis och min fröken Rebecka hade sång och rytmik med oss varje dag efter vilan. Det är mig ett kärt minne! När jag blev lite äldre tog fröken Margareta vid och hon kompade på sin gitarr. Hon spelade även fiol och kanske tog hon med sig fiolen och visade någon dag. Jag minns inte det, men jag minns att hon tyckte att jag skulle börja spela fiol. Och det gjorde jag. Tack Rebecka och Margareta för att ni introducerade musiken i mitt liv! Jag älskar musik och jag älskar att spela!

Klara Borgqvist

Klara Borgqvist, oboe
Musik har alltid varit en stor del av mitt liv, men när jag vid åtta års ålder fick en oboe i min hand för första gången hade jag ingen aning om hur stor roll musiken skulle spela för mig. Mina första tutande toner tog jag på Kulturskolan i Lund för den fantastiska läraren Lisa Nyberg. Hon skulle komma att bli min guide genom många år och många oboeäventyr. Det jag gillar bäst med att spela oboe är den magi av olika känslor som bildas av musiken. Förutom att spela oboe gillar jag att dricka kaffe och träffa alla mina fina vänner.

Harald Edin

Harald Edin, kontrabas
Så länge jag kan minnas har jag velat spela kontrabas. När jag var åtta år fick jag äntligen börja. Min lärare blev Ferdinand Lipa och sedan dess är lektionerna för honom det bästa på hela veckan. Jag bor på Styrsö i Göteborgs södra skärgård och går i nionde klass på Styrsöskolan. Förutom att spela kontrabas är havet och båtar mitt stora intresse, men det jag satsar på inför framtiden är att bli basist. Mina största idoler och förebilder är Rinat Ibragimov och Bozo Paradzik.

Vidar Engström

Vidar Engström, tuba
Jag har spelat tuba i två år. Efter att jag hade hört instrumentet i orkestersammanhang kändes det som ett naturligt val att börja spela och jag finner alltid glädje i att spela. Utöver spelandet gillar jag att umgås med vänner, kolla på serier och spela lite datorspel.

Thea Fritsche

Thea Fritsche, violin
Vid fyra års ålder hade jag för första gången en pytteliten violin i mina händer och sedan dess har jag verkligen fallit för musicerandet. Min violin gör mig komplett och med musiken vill jag nå ut till människor - unga, gamla - med historier om kärlek och hat över till fascinerande natur. Förutom violinspelandet tycker jag om att dansa och gå på alla olika sorters konserter. Musik är mitt liv. Det är språket utan ord som alla förstår! Musik är bara underbart!

Ture Herrgårdh

Ture Herrgårdh, trumpet
Jag är född och uppvuxen i Mjölby i en blåsmusikfamilj. Jag har alltid älskat musiken. Om man bortser från den klassiska repertoaren så älskar jag även jazz. Mestadels har jag spelat i orkestrar och band, men gillar att spela solo lika mycket. Jag går idag på De Geergymnasiet och pendlar två timmar om dagen för att kunna göra det jag älskar.

Astrid Hillerud

Astrid Hillerud, cello
Hemma har musiken alltid funnits nära och då vi är sju systrar hemma började alla en efter en att spela cello. Så småningom blev det även min tur. Idag är cellospelet det bästa jag vet. När jag spelar vill jag förstå musiken, förmedla känslor och inkludera alla som lyssnar i mitt spel. Kommande år kommer jag att påbörja högskolestudier med cellon och musiken, men just nu studerar jag på gymnasiet där min cellolärare är Ola Karlsson.

Noah Hofvander

Noah Hofvander, saxofon
Jag valde saxofon som mitt huvudinstrument i förskoleklass. Min storebror spelade trumpet och jag tyckte han verkade cool och så blev det saxofon för att det lät så roligt. Jag har framträtt som solist med orkester och i andra konstellationer i Sverige, men också i Moskva och Köpenhamn, det senaste året. Jag spelar både alt- och sopransaxofon.

Vidar Karlsvärd

Vidar Karlsvärd, violin
När jag var tio år började jag spela fiol. Efter bara några månader kände jag att det gick snabbt framåt i mitt spelande – det var kul och jag kände att det här var min grej. De första två åren spelade jag mest folkmusik och fick sedan upp ögonen för klassisk musik. Jag vill genom den klassiska musiken sprida glädje och få andra människor att bli berörda. Musiken betyder allt för mig och min dröm är att stå på många av världens scener.

Hannes Rudenstam

Hannes Rudenstam, piano
Jag vill bli pianist, men spelar även fiol. Jag har spelat och lyssnat på fiolmusik sedan jag var nyfödd eftersom mina systrar spelade. Sedan i höstas studerar jag två-tre dagar i veckan i Aalborg och fyra dagar i veckan i Göteborg på ekonomisk linje. Jag älskar skolan och har funderat på Kungliga Danska Musikkonservatoriet i Köpenhamn, men vill göra klart gymnasiet först, och tyckte att det var en bra kompromiss att blanda studierna. Jag har tidigare gått på Brunnsbo Musikklasser och även sjungit i kör.

Viking Stjernfeldt

Viking Stjernfeldt, trombon
Jag började spela trombon när jag var sex år. Min pappa var själv något av en trombonist och jag tyckte det verkade väldigt spännande. Trombonen är ett fantastiskt instrument och jag älskar verkligen den oerhört stora och varma klangen som man kan åstadkomma med den. Jag tycker även om att spela så starkt som det bara går, helst i form av ett utdrag från en Bruckner-symfoni!

Marcin Tjernbäck

Marcin Tjernbäck, piano
Jag började spela piano som nioåring då jag hörde min syster spela och jag började med att ta ut stycken på gehör via Youtube. Därefter började jag på kulturskolan och mitt intresse för musiken ökade. Just nu studerar jag på Södra Latins Spetsutbildning och Kulturskolan i Uppsala. Jag har även gått flera sommarkurser på Edsbergs slott samt fått stipendier från bl.a. Musikaliska akademien och Uppsala kommun. Jag tycker mycket om att spela kammarmusik men spelar även mycket jazz och pop.

Josef Wijk

Josef Wijk, oboe
När jag i årskurs tre kom hem från kulturskolans prova på-dag hade jag två val: oboe eller steelpan. Det blev oboe! Då visste jag inte hur starkt den klassiska musiken skulle drabba mig. Inte heller att oboen skulle bli mitt stora intresse och att jag skulle bli kallad rör-nörd hemma. Förutom att spela oboe sjunger jag och spelar gitarr.