Hoppa till innehåll

Tävlingsdeltagare 2020

Foto: Polstjärnepriset/Olle Gustafsson

Klicka på bilden och förstora för att ladda hem en högupplöst version.

Oskar Back

Oskar Back, trumpet
Musik har haft stor betydelse i hela mitt liv. Jag blev tidigt väldigt fascinerad av klassisk musik och som fyraåring började jag spela fiol. Vid nio års ålder började jag spela trumpet vilket idag är mitt huvudinstrument. Min dröm är att kunna livnära mig på musik och som ett steg i min utveckling flyttade jag från Karlskrona till Malmö för att studera klassisk musik på Malmö Latingymnasium. Jag älskar klassisk musik då man i den kan uttrycka alla olika känslor och stämningar.

Villads Bendixen

Villads Bendixen, violin
Så länge jag kan minnas har musik varit den viktigaste delen av mitt liv. När jag var fem år gammal började jag spela fiol på musikskolan i Sävsjö och vid tio års ålder började jag studera på Carl Philipp Emanuel Bach-gymnasiet i Berlin för att kunna vidareutvecklas musikaliskt. Jag älskar både klassisk musik och många andra genrer och hoppas bli bra nog för att kunna leva av att spela konserter.

Ellinor Bengtson

Ellinor Bengtson, trumpet
Jag kommer från Tyresö och är uppvuxen där i en musikerfamilj. Min första trumpetton tog jag när jag var tre år gammal och har fortsatt spela sedan dess. Jag älskar att spela och att förmedla musik, både själv och tillsammans med andra. Jag går på musikskolan Lilla Akademien och får göra det jag älskar varje dag - att spela trumpet.

Hedvig Bengtsson

Hedvig Bengtsson, cello
När jag började spela cello som åttaåring visste jag inte hur stor betydelse cellon skulle få i mitt liv. Att musicera och förmedla känslor är det bästa jag vet. Jag satsar på högre musikstudier och vill gärna bli cellist i framtiden. Just nu går jag sista året på Lilla Akademiens musikgymnasium och studerar för Ulrika Edström. När jag inte spelar läser jag gärna en bra bok och är tillsammans med mina kompisar.

Nicole Biegniewska

Nicole Biegniewska, violin
Jag bor i Norrköping och på Kulturskolan spelar jag fiol för Päivikki Wirkkala-Malmqvist och slagverk för Johan Åhs. Musik är något jag verkligen brinner för och jag hoppas att kunna bli professionell violinist i framtiden. Min passion för musik beskrivs nog bäst i ett citat av den tyska filosofen Nietzsche: ”Utan musik vore livet ett misstag.” Jag tycker det är väldigt kul att spela och inspireras av andra som tycker likadant. Därför är jag väldigt glad över att få delta i Young Strings Academy här i Vänersborg.

Axel Borgqvist

Axel Borgqvist, violin
När jag var liten så gick jag på dagis och min fröken Rebecka hade sång och rytmik med oss varje dag efter vilan. Det är mig ett kärt minne! När jag blev lite äldre tog fröken Margareta vid och hon kompade på sin gitarr. Hon spelade även fiol och kanske tog hon med sig fiolen och visade någon dag. Jag minns inte det, men jag minns att hon tyckte att jag skulle börja spela fiol. Och det gjorde jag. Tack Rebecka och Margareta för att ni introducerade musiken i mitt liv! Jag älskar musik och jag älskar att spela!

Klara Borgqvist

Klara Borgqvist, oboe
Musik har alltid betytt oerhört mycket för mig. Jag visste inte om det då, men när jag vid åtta års ålder tog mina första tutande toner på oboen blev det starten på en fantastisk resa i musikens värld. När jag inte ägnar mig åt musiken så gillar jag att umgås med mina vänner eller vara ute i naturen.

Markus Cederholm

Markus Cederholm, klarinett
Jag började min musicerande karriär som så många andra, med att spela blockflöjt. Sedan gick jag vidare till saxofon och fastnade slutligen för klarinett. Min framtid är väl svår att förutspå men min förhoppning är att bli professionell musiker. Hur som helst älskar jag att spela musik!

Harald Edin

Harald Edin, kontrabas
Jag spelar kontrabas och jag älskar kontrabasens djupa och rika klang. Första gången jag höll i en bas kändes det helt rätt. Min lärare blev Ferdinand Lipa. Förutom kontrabasen är mina intressen bl. a. segling och kontrabasstråkar. Min främsta musikaliska upplevelse var när jag förra året fick spela solo med Göteborgs Symfoniker.

Love Herrdahl

Love Herrdahl, piano
Jag är en ung pianist med passion för att spela piano. Vid åtta års ålder började jag spela piano för Galina Ehrngren och studerar nu regelbundet även för Prof. Mats Widlund. Jag har också deltagit i master classes med Prof. Tamara Poddubnaya, Prof. Maurizio Moretti och Prof. Helge Kjekshus. Längs vägen har jag mottagit flera internationella priser såsom assoluto första pris i International Firework competition Baden Wurttemberg i Tyskland samt första pris och special pris från juryn i 1st Nordic Junior Piano Competition.

Blanka Hillerud

Blanka Hillerud, cello
Att jag började spela cello när jag var 5 år gammal var för mig en självklarhet. Eftersom mina äldre systrar också spelade cello var det därför med glädje och stolthet som jag mottog mitt första lilla instrument. Idag har musikglädjen växt och resulterat i att mitt fokus helt ligger hos musiken. Att spela cello är det bästa jag vet och är definitivt det jag vill göra i framtiden!

Noah Hofvander

Noah Hofvander, saxofon
Jag upptäckte saxofonen redan som liten sexåring. Instrumentet kan uttrycka mängder av olika humör och känslor och passar både som jazz och klassiskt instrument. Jag började med altsaxofon men idag spelar jag även sopransaxofon, vilket gör att jag får tillgång till massor av fantastisk klassisk musik som skrevs innan saxofonen var uppfunnen på 1840-talet. Jag har fått möjlighet att spela både i Ryssland och i Danmark de senaste åren och det har varit väldigt kul! På fritiden umgås jag med kompisar och går på gym.

Klara Kotarsky

Klara Kotarsky, viola
När min storebrors kompis en dag spelade på sin viola för mig blev jag fast. Det som fick mig att fastna för violan var dess fina, djupa klang. Nu har jag spelat viola i tolv år och jag älskar varje sekund av det! Jag tycker om att spela all sorts musik, men helst något med mycket temperament.

Emma Lörstad

Emma Lörstad, tvärflöjt
Jag kommer från en familj av musiker och valde tvärflöjt då mamma var flöjtist. Jag började spela när jag var fem år gammal och har älskat spelandet sedan dess. Jag går på Adolf Fredriks Musikklasser i åttonde klass och gillar även att sjunga i kör. Då alla i familjen spelar älskar vi att spela tillsammans, men förutom musik gillar vi också löpning och vandring och tränar gärna ihop!

Wilhelm Moqvist

Vilhelm Moqvist, piano
När jag var sju år hörde jag pappa spela piano. Jag blev nyfiken och började bläddra i hans noter och fastnade direkt i den klassiska musiken. Jag har spelat som solist med orkester och representerat Sverige i Steinwayfestivalen i Hamburg. I höstas började jag på Nordiska musikgymnasiet i Stockholm.

Tekla Nilsson

Tekla Nilsson, klarinett
Jag har spelat klarinett på Kulturskolan sen tredje klass. Jag tycker om att spela både kammarmusik, i orkester och som solist. Under ett års vistelse i Boston har jag fått möjlighet att träffa och spela tillsammans med andra unga musiker i nya sammanhang, bl. a. Boston Youth Philharmonic Orchestra. Att spela klarinett är stimulerande, utvecklande och otroligt roligt.

Hannes Rudenstam

Hannes Rudenstam, piano
Jag började spela piano när jag var åtta år. Från början var det mina två systrar som ville börja spela, men när de fick reda på hur mycket som krävdes ville de inte längre spela. Då ville jag börja och så blev det. På hösten 2018 började jag på MGK i Danmark och parallellt med detta läser jag ekonomiprogrammet på Göteborgs Högre Samskola.

Alexander Warvne

Alexander Warvne, klarinett
Efter att jag varit och kollat på en storbandskonsert som barn blev jag så tagen av det goa´ soundet från saxofonerna att jag bad min pappa om att få börja spela. Han, som är jazztrumpetare, sa att jag skulle spela klarinett istället och då började vi köra hem till farfar för att ta lektioner och lära mig grunderna. Sakta men säkert så blev jag även fångad av klarinetten och nu står jag här åtta år senare och spelar på för fullt!