Hoppa till innehåll

 

Tävlingsdeltagare 2021

Klicka på bilden och förstora för att ladda hem en högupplöst version.

Foto: Polstjärnepriset/Olle Gustafsson där inget annat anges.

Alexander Warvne

Alexander Warvne, klarinett
Min dröm är att i framtiden kunna leva på musiken. Jag har alltid spelat mycket orkester och något av det roligaste med musik är just att få spela med andra. Men jag tycker även att det är underbart att spela som solist, särskilt med all häftig musik som finns för klarinetten!

Axel Borgqvist

Axel Borgqvist, violin
När jag var liten så gick jag på dagis och min fröken Rebecka hade sång och rytmik med oss varje dag. Det är mig ett kärt minne! När jag blev lite äldre tog fröken Margareta vid och hon kompade på sin gitarr. Hon spelade även fiol och kanske tog hon med sig fiolen och visade någon dag. Jag minns inte det, men jag minns att hon tyckte att jag skulle börja spela fiol. Och det gjorde jag. Tack Rebecka och Margareta för att ni introducerade musiken till mitt liv! Jag älskar musik och jag älskar att spela!

Axel Petrén

Axel Petrén, trumpet
Mitt intresse för musik och trumpet började när jag var liten och fick min farfars gamla trumpet. Den var knappt spelbar ens för någon som kunde spela, men det var tillräckligt för att väcka ett intresse i mig. När jag väl fick ton i den hade jag redan bestämt mig för att spela trumpet. Efter det har jag tillbringat nio år av musikundervisning för min fantastiska trumpetlärare Stefan Johnsson på Borås kulturskola. Jag har med åren också blivit en hänförd orkesterspelare och uppskattar värdet av samspelet mellan människor och instrument.

Ärla Hillerud

Foto: Bo Söderström

Blanka Hillerud, cello
Musik har alltid funnits då jag växte upp med den omkring mig. För mig är musik det mest underbara som finns i världen, det finns så mycket man kan säga och förmedla känslomässigt med musik. Att spela cello är det bästa jag vet och det är det jag vill göra resten av mitt liv.

Christian Iourtchik

Christian Iourtchik, violin
Jag började spela för att mina föräldrar är professionella musiker och jag har hört dem spela så länge jag kan minnas. Violinen började jag med vid fem års ålder. Jag älskar klassisk musik och inspireras av andra och därför är jag väldigt glad över att även få vara med i Young Strings Academy.

Bild på valthorn

Porträttbild kommer.

David Camderman, valthorn
Jag har spelat valthorn sedan jag var nio år och har med tiden utvecklat alltmer passion för både mitt instrument och musiken. Alla mina tre äldre syskon spelade när de var yngre och det blev en självklarhet att även jag skulle börja spela. Jag går för närvarande mitt sista år på musikgymnasiet Lilla Akademien och satsar på att söka vidare till musikhögskolan. Det roligaste med musiken är för mig att spela i symfoniorkester. Något som jag gillar med valthorn är bredden av klangfärger man kan skapa.

Emma Lörstad

Emma Lörstad, tvärflöjt
Jag började spela tvärflöjt i femårsåldern och har älskat det sedan dess. Förutom att spela soloverk gillar jag att spela kammarmusik och i orkester. Jag kommer från en familj av musiker, så klassisk musik är en del av min vardag. Förutom att spela och att lyssna på klassisk musik gillar jag att springa, cykla och att åka skidor.

Harald Edin

Harald Edin, kontrabas
Jag är född och på uppvuxen i en musikerfamilj på Styrsö i Göteborgs södra skärgård. Så länge jag kan minnas har jag velat spela kontrabas och när jag var åtta år gammal fick jag äntligen börja. Ferdinand Lipa blev min lärare och jag har spelat för honom sedan dess. Jag älskar att spela bas! Det är fantastiskt att göra musik med ett instrument som har så stort tonomfång och så rik och varierad klang. Förutom musiken är havet och segling ett stort intresse.

Bild på Harry Liang

Foto: Vingaland AB

Harry Liang, violin
När jag var sex år började jag med fiolen som hobby. Jag har studerat för Alf Richard Kraggerud, som är en av Europas mest kända talangutvecklare, i fem år. Jag älskar musik ganska mycket och vill bli solist i framtiden.

Jael Caselunghe

Jael Caselunghe, harpa
Efter att ha dragit några glissandon på instrumentet var harpa det som jag ville börja spela. Det underbara med harpan är att alla dess strängar och pedaler samt musiken som kan uttryckas med hjälp av den, tar över alla tankar och känslor, och det enda som finns i kroppen är musiken.

Lukas Flink

Lukas Flink, trombon
Många andra har roliga historier om hur de började spela, men jag kan verkligen inte minnas ett liv utan musiken. Varför jag valde just trombon har alltid varit lite av ett mysterium då resten av min familj är träblåsare, men jag har aldrig ångrat att jag valde trombonen som mitt instrument. Det är ju trots allt det bästa av dem alla!

Lucas Hjortlinger

Lucas Hjortlinger, trumpet
Min musikaliska uppväxt startade redan som barn i brassbandsvärlden, då jag började spela kornett. Efter ett par år fick jag testa på att spela trumpet, vilket senare kom att bli det största intresset i mitt liv. Jag har som största dröm att kunna leva på trumpeten och klassisk musik.

Markus Paulsons Johansson

Markus Paulsons Johansson, trombon
Mitt intresse för trombon uppstod när jag i femårsåldern lyssnade på Mahlers 6:e symfoni med RSNO i Edinburgh. Varje gång trombonerna hade en stor insats ställde jag mig upp för att kunna titta ner från balkongen. Jag fascinerades av instrumentets kraftfulla klang och speciella spelsätt. När jag vid sju års ålder återvände hem till Sverige började jag spela trombon på Mölndals kulturskola. Efter några år var jag helt fast och nu är trombonen en väldigt stor del av mitt liv. Klassisk musik öppnar en annan dimension i tillvaron då man kan uttrycka mycket mer med toner än med ord.

Mattias Jin

Foto: Bo Söderström

Mattias Jin, piano
Jag spelar mest klassisk musik och tycker att det är roligt att lära mig nya stycken och att musik ger mig glädje. Mina föräldrar hade vänner vars döttrar spelade piano, så därför började jag också. Vid nio års ålder började jag på Botkyrka Kulturskola med Anders Hägerström som lärare. När jag var femton år kom jag in på Lilla Akademien med Victoria Power som lärare.

Nicole Biegniewska

Nicole Biegniewska, violin
Jag går första året på De Geergymnasiet i Norrköping. Mitt huvudinstrument är fiol men jag spelar även slagverk för Johan Åhs.

Oskar Back

Oskar Back, trumpet
Musik har haft stor betydelse i hela mitt liv. Jag blev tidigt väldigt fascinerad av klassisk musik och som fyraåring började jag spela fiol. Vid nio års ålder började jag spela trumpet, vilket idag är mitt huvudinstrument. Min dröm är att kunna livnära mig på musik och som ett steg i min utveckling flyttade jag från Karlskrona till Malmö för att studera klassisk musik på Malmö Latingymnasium. Jag älskar klassisk musik då man i den kan uttrycka alla olika känslor och stämningar.

Philip Engström

Philip Engström, cello
När jag började spela cello och syssla med musik så märkte jag att kombinationen av att utmana sig själv och samtidigt sprida musik och glädje till andra var väldigt rolig. Jag tycker om cellons klang och roll både som soloinstrument och i orkester. När jag var yngre så dansade jag och sjöng mycket i kör. De senaste åren har jag även börjat dirigera vilket får mig att ytterligare fördjupa mig i musiken.

Theodor Ahlbeck Glader

Foto: Bo Söderström

Theodor Ahlbeck Glader, piano
Inspirerad av min syster började jag spela piano som sexåring. Då ville jag bli astronaut! Nu längtar jag inte ut i rymden utan till klaviaturen och konsertscenen. Jag älskar pianots uttrycksmöjligheter och mitt mål är att bli konsertpianist. Jag studerar på Nordiska Musikgymnasiet och har varit pristagare i internationella tävlingar i Ryssland och Sverige.

Valentine Bouchaud

Valentine Bouchaud, piano
Jag började spela piano när jag var sex år. Min första lärare och inspiration är min mamma som också är pianist. I fem år var jag med i ett projekt för ”unga talanger” med pianoläraren Thomas Rydfeldt på musikhögskolan i Göteborg. Idag studerar jag på Hvitfeldtska gymnasiet med musikinriktning där Björn Månsson är pianolärare. Jag spelar stycken av olika kompositörer, men just nu är jag väldigt tagen av Rachmaninoffs verk. Musik har alltid varit min allra största passion och framöver ser jag mig själv studera vidare inom musiken.

Vidar Karlsvärd

Foto: Bo Söderström

Vidar Karlsvärd, violin
När jag var tio år började jag spela fiol. Det var så kul och jag minns känslan av att ha hittat något eget. Lockelsen att just spela fiol berodde på mitt möte med folkmusiken på Västanå teater, vilket sen utvecklade mitt intresse för att utmana mig i klassisk musik. Jag vill genom musik få människor att känna glädje och bli berörda. Musiken betyder allt för mig och min dröm är att stå på många av världens scener.

Vilhelm Moqvist

Vilhelm Moqvist, piano
Som liten hörde jag pappa spela piano och blev djupt fascinerad av musiken. Jag har spelat som solist med orkester och representerat Sverige i Steinwayfestivalen i Hamburg. 2020 blev jag uttagen att som en av fem stipendiater spela i "De unges konsert" med Bergens filharmoniker. Jag går nu på Nordiska Musikgymnasiet i Stockholm.

Blanka Hillerud

Foto: Bo Söderström

Ärla Hillerud, cello
Att jag valde att spela just cello var en självklarhet då alla mina systrar spelar cello. Jag älskar att spela som solist, men tycker även att kammarmusik och orkester är jättekul. Jag satsar på högre musikstudier senare och vill vara cellist hela livet! På fritiden gillar jag att vara utomhus eller chilla med familjen.