Hoppa till innehåll

Tävlingsdeltagare 2013

Foto: Olle Gustafsson

Josef Alin, Cello
Jag spelar cello och går på Lilla Akademiens musikgymnasium i Stockholm. Jag är uppväxt i en musikerfamilj, så musik har jag hållit på med så länge kan minnas. Än idag är det det jag brinner för och det kommer jag göra livet ut.

Jakob Ander, Violin
"Jag heter Jakob och har spelat fiol sedan jag var 5 år. Allt eftersom jag blivit äldre har jag tagit musicerandet på större allvar. Jag har börjat se musiken som ett konstnärligt uttryck och förstår nu det fina med att återskapa den."

Victor Andersson, Altsaxofon
Jag heter Victor Andersson och spelar saxofon. Först på senare år har jag förstått att det finns en värld med klassisk musik även för saxofon. Tidigare var det mest jazz och storband som fascinerade mig, vilket det fortfarande gör, men nu har jag upptäckt ytterligare en häftig dimension av mitt instrument.

Béla Beer, Cello
Min farfar var cellist. Jag träffade honom aldrig men som liten kunde jag krypa fram till hans instrument under pappas flygel. Pappa spelade piano med mig. Klassisk musik blev något mycket naturligt. När jag var sju år och fick min första cellolektion visste jag vad jag ville bli.

Jonatan Bougt, Gitarr
"Jag studerar för närvarande gitarr för gitarristen och tonsättaren Bo Hansson på Södra Latins Yrkesmusikerlinje. Den klassiska gitarren ligger närmst om hjärtat, men är mycket intresserad i andra genrer också. Sommaren 2012 var jag i Brasilien där jag spelade konserter och tog lektioner för bl.a. Fabio Zanon. Där fann jag tycke i de brasilianska rytmerna inom choron och samban."

Kitiara Braune, Violin
När jag var tre, såg jag en film där en tjej spelade fiol, då ville jag också kunna det. I den klassiska musiken kan instrumentet visa vad det kan, om bara instrumentalisten hjälper till litegrann. Samtidigt tycker jag om filmmusik och att bara njuta av meloditonerna eller ackorden på piano.

Marcus Bäckerud, Violin
Jag är en glad kille på snart 15 år som gillar musik och att spela fotboll. Som sexåring började jag med fiol och då främst folkmusik. Sedan blev det kulturskolan där jag lärde mig spela klassisk musik. På min fritid lyssnar jag gärna på Heifetz och Vengerov.

Alexander Chojecki, Violin
Klassik musik har följt mig hela mitt liv och jag och fiolen fick lära känna varandra ungefär vid 6 års åldern. Den har varit mig trogen när jag varit glad, sur, ledsen samt alla andra olika humör jag varit på samtidigt som jag hållit i den och spelat. Den är något som definitivt kommer följa mig livet ut.

Oscar Edin, Violin
Jag heter Oscar Edin och bor på Styrsö utanför Göteborg. Mina båda föräldrar är musiker, så musik har alltid varit en central del i min uppväxt. Jag började spela fiol redan som femåring men fastnade för klassisk musik på riktigt för ett par år sedan.

Sara-Rebecka Ericsson, Cello
Jag är uppväxt i en musikfamilj där båda mina föräldrar samt syskon musicerar och har själv alltid älskat musik, samt sjungit långt innan jag kunde prata. Det var självklart att jag ville börja spela cello som alltid känts som mitt instrument för dess varma och djupa klangfärg!

Daniel Eriksson, Piano
Jag är 15 år och har spelat piano i sex år. Min dröm var att lära mig Für Elise. Sedan dess har jag kompletterat den klassiska musiken med populärmusik, filmmusik och andra godbitar. Jag har även skrivit en del egen musik.

Filip Graden, Cello
När jag började på musikskolan Lilla Akademien anordnades en instrumentvisning inför vilket instrument man skulle spela på skolan. Cello var det enda instrument jag testade, och det "klickade" på en gång. Sedan dess har cello varit en del av mitt liv, och att leva utan det skulle lämna ett stort hål.

Theo Hillborg, Saxofon
Jag har spelat saxofon sen jag började förskoleklassen på Musikskolan Lilla Akademien. Anledningen till att det blev saxofon är att jag tyckte läraren verkade snäll och att jag snabbt lyckades få ton i instrumentet. Jag tycker det är jättekul och jag hoppas att jag kan kunna fortsätta med det i framtiden.

Adam Häggmyr, Valthorn
Jag är arton år och började spela valthorn vid nio års ålder. Anledningen till att jag valde just valthorn var att det fanns så många rör som blänkte fint när vi skulle testa instrument och det gillade jag. För ca två år sedan spelade jag för första gången i en symfoniorkester och det var (tyvärr) inte förrän då som jag fastnade för klassisk musik och började ta mitt musicerande mer seriöst.

Sebastian Iivonen, Piano
Jag heter Sebastian Iivonen och jag är 14 år. Jag älskar att spela piano. Mina lärare heter Natalia Kazimirovskaja och Lidida Spriagina. Förutom att spela piano tycker jag om sport och djur. Min största dröm är att bli en stor konsert pianist och få resa runt hela världen och spela konserter. Jag började spela piano när jag var 6 år för att jag såg på Tom och Jerry när de spelade Ungersk Rhapsody no 2 av Liszt.

Julia Isaksson, Piano
Jag började spela piano som 7-åring och sedan dess har mitt intresse för musik bara ökat. Musik är ett sätt för mig att koppla av och uttrycka mig. Jag älskar att förmedla känslor till publiken och att vi tillsammans skapar något i stunden. Att hela tiden upptäcka nya stycken och träffa människor med samma intresse gör mig både inspirerad och motiverad.

Linda Johansson, Klarinett
"Tack vare inspiration och uppmuntran från familjen har jag nu genom musiken utvecklats både som människa och musiker. Som klarinettist har jag bland annat spelat en hel del blåskvintett, sinfonietta, klarinettensemble, och framförallt både i blås- och symfoniorkester - både som en del i ensemblen och som solist. Förhoppningsvis är det här bara början på fler utvecklande, stimulerande, och framförallt roliga upplevelser i musikens värld."

Vasilisa Koundyk, Piano
Jag går i Brunnsboskolan i musikklass i Göteborg. På musiklektioner i skolan brukar vi sjunga i kör och ha roligt. I år började jag kompa kören på konserterna och jag tycker att det är kul. På min fritid övar jag hemma och tar lektioner hos Thomas Rydfelt på Högskolan för scen och musik. Sedan blev det många konserter och uppträdanden. Jag vill gärna träffa andra barn som tycker om och att spelar klassisk musik.

Axel Kruse, Gitarr
Att det blev gitarr har jag min pappa att tacka för, men sen har bara den egna glädjen och inspirerande lärare fått föra på musikens knaggliga väg. I höst började jag på Södra Latins musikerlinje; lite avis på jammande jazzare blir man, men inget ger mig större tillfredsställelse än en lyckad menuett. 

Oskar Larsson, Cello
Jag heter Oskar Larsson och är 18 år. Jag har växt upp i Skövde där jag både spelade mycket cello och fotboll på min fritid. Jag flyttade hemifrån till Vänersborg när jag fyllde 16 för att gå på gymnasiet och går nu mitt sista år på orkestermusikerprogrammet.

Fred Lindberg, Cello
Jag har spelat cello sen sju års ålder. Cellon är min "röst" som jag musicerar med, och på musikgymnasiet Lilla Akademien så får jag utveckla mig själv som både musiker och cellist. Med mitt musicerande vill jag uttrycka något som folk förhoppningsvis tar till sig och njuter av.

Filip Lundberg, Cello
Jag är 17 år och går andra året på Södra Latin, musiklinjen. Jag har alltid haft musik omkring mig eftersom alla i min familj är musiker. Därför var det naturligt för mig att följa det spåret. Cellon tilltalade mig mest av alla instrument redan vid 6 års ålder och gör det fortfarande och kommer med all säkerhet göra det även i fortsättningen.

Erik Mårtensson, Oboe
Vid nio års ålder ville jag börja spela ett instrument. Jag hade egentligen tänkt mig tvärflöjt, men eftersom jag inte lyckades få något ljud i den fick det i stället bli oboe. Det har jag inte ångrat en sekund, för under våra nio år tillsammans har min kära oboe tagit mig runt om i världen och bidragit till att jag knutit flera ovärderliga kontakter för livet!

Titus Oxenstierna, Gitarr
Jag heter Titus och går musiklinjen på Södra Latin i Stockholm. När jag var sju år gammal började jag spela gitarr på Guitarissimoakademin i Stockholm. Sedan dess har jag haft många goda stunder med gitarren. Mitt program består av det jag mest gillar att spela, alltså latinamerikansk och spansk gitarrmusik, men även en gnutta fingerpicking.

Jakob Sandberg, Bastrombon
Mitt musicerande började med min första trombon som jag fick när jag var fyra. När jag var 6 började jag ta lektioner på musikskolan i Nässjö och när jag var 13 gick jag över till bastrombon. Tack vare mitt musicerande har jag fått många vänner både i Sverige och utomlands.

Ebba Wallén, Flöjt
Musiken har alltid varit en stor del av mitt liv; jag är uppvuxen i en musikalisk miljö och är omgiven av musicerande föräldrar och syskon. Som 8-åring började jag spela och sen dess har mitt intresse blivit större och större. Musiken ger mig både glädje och utmaningar. Ju mer jag spelar, desto roligare blir det!

Mats Wallén, Klarinett
Jag är en musicerande dalmas från Borlänge som spelat klarinett i snart 10 år. Musik har blivit en självklarhet i mitt liv och tar upp en stor del av min fritid. När klarinetten får vila ägnar jag mig åt piano eller sång. Mamma påstår att det aldrig är tyst hemma.

Carl Vallin, Violin
Jag har spelat klassisk musik sen jag var 5 år så man kan lugnt säga att det är en stor del av mitt liv, och att det betyder väldigt mycket för mig. Målet med mitt musicerande är att de som hör musiken ska känna samma underbara känsla som jag gör.

Emil Wegberg, Cello
Musik betyder mycket för mig, den finns alltid omkring och jag älskar att leva med den. Framför allt att få spela med den och spela med andras musik. Därför så använder jag cellon som ett redskap för att ta mig närmare musiken och få vara nära den hela tiden.

Erik Wicklund, Valthorn
Jag är 18 år och går mitt tredje år på Södra Latin med inriktning klassisk musik. Det har aldrig varit glasklart för mig varför jag valde just valthorn när jag var 9 år, men instrumentet har tagit över rollen i mitt liv. Min passion för musiken har växt oerhört mycket den senaste tiden och inspiration och vilja har varit det viktigaste för min musikaliska utveckling.

John Zhang, Piano
Under min tid som jag spelat piano har jag alltid blivit inspirerad av de stora klassiska kompositörerna och deras mästerverk. Instrumentvalet spelade ingen roll eftersom jag var fascinerad av musiken i sin helhet. Intresset för musikens budskap, alla upptäckter jag gjort och utmaningarna jag stött på under musikresans gång har varit min drivkraft och motivation till att fortsätta musicera.

Ebba Åsman, Trombon
Jag är född 1998 och bor i Värmland. Jag valde att spela trombon för att jag var ganska ensam om att spela det. Min största inspirationskälla har sedan jag började spela varit Nisse Landgren. Jag har spelat mycket jazz, men har sedan en tid också spelat klassisk musik. Jag brinner för musiken och älskar verkligen det jag gör.