Hoppa till innehåll

Tävlingsdeltagare 2015

Foto: Olle Gustafsson

Vidar Andersson Meilink, viola
Lilla Akademien, Stockholm

Jag spelar viola och går på Lilla Akademiens Musikgymnasium. Jag är uppvuxen i en musikerfamilj där alla spelar instrument och älskar musik. För några år sedan bytte jag från violin till viola och sedan den dagen har jag varit fast. Jag brinner för musiken och skulle inte kunna klara mig utan den.

Vidar Andersson Meilink

Pascal Armini, viola
Hvitfeldtska Gymnasiet, Göteborg

Jag började spela fiol när jag var 4 år. När jag var 12 så sa min lärare åt mig att jag skulle prova viola. Först tyckte jag inte att det var någon höjdare men nu är jag såld! Dels är det en väldigt härlig klang i instrumentet och så är violaster väldigt härliga att hänga med!

Pascal Armini

Marcus Bäckerud, violin
Malmö Latinskola

När jag var fem år började jag spela skånsk folkmusik. Några år senare var det Rhona Duncan som fick mig intresserad av klassisk musik och jag har varit fast sedan dess. Nu går jag på Malmö Latinskola och studerar för Jörgen Svensson. På fritiden spelar jag gärna fotboll och träffar kompisar.

Marcus Bäckerud

Frida Böling, harpa
Södra Latins gymnasium, Stockholm

Musiken är för mig ett mycket fascinerande språk. Man hittar alltid nya sätt att uttrycka känslor och tankar genom den, och bara några få toner och melodier kan skapa enorm samhörighet och stark gemenskap. Jag har sjungit och spelat gitarr så länge jag kan minnas och älskar att hitta nya sätt att skapa musik på, gärna olika genrer och stilar. Kanske var det därför jag började spela harpa för fyra år sedan. Klassisk musik ligger mig varmt om hjärtat och jag vet att harpan kommer att följa mig livet ut.

Frida Böling

Alexander Chojecki, violin
Birger Sjöberggymnasiet, Vänersborg

Heter Alexander Chojecki! Går på musikspets på Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg. Musiken följer mig vart jag än går och den har alltid funnits runt omkring mig hela mitt liv. Därför känns det som ett självklart val att spela fiol.

Alexander Chojecki

Daniel Chun, piano
Kungsholmens Gymnasium, Stockholm

Jag har alltid fascinerats av klassisk musik. För mig beskriver musik allt ifrån glädje & lycka till sorg & svårigheter med en överväldigande kraft. Därför var det självklart för mig att fördjupas i det hav av klangfulla uttryck som den klassiska musiken utgör. Mitt mål som musiker är att genom varje ton få publiken att känna doften av blomstrande musik.

Daniel Chun

Britta Cortabarria Adde, fagott
San Lorenzo de El Escorial, Madrid

Jag heter Britta Cortabarria Adde (1998) och spelar fagott sedan 9 år tillbaks. Jag studerar utanför Madrid. Jag har spelat med Svenska Blåslandslaget i tre år. 2013 tävlade vi i Kerkrade i Holland och 2014 spelade jag som solist i Nidarosdomen i Trondheim.

Britta Cortabarria Adde

William Dahl, piano
Hvitfeldtska Gymnasiet, Göteborg

Jag är 17 år och går på Hvitfeldtska gymnasiet estet musikspets. Båda mina systrar spelade violin så det var naturligt för mig att spela ett instrument, men jag var trött på att höra violin så det fick bli piano eftersom min pappa spelade piano. Jag spelar klassisk musik för jag tycker alla känslor finns med i den klassiska musiken medan jag tycker annan musik är för enformig.

William Dahl

Johan Dalene, violin
Hagaskolan, Norrköping

Jag heter Johan och är 14 år. När jag var liten ville jag lära mig spela cello som pappa men i stället blev det fiol på kulturskolan i Norrköping. Det har jag inte ångrat! Jag tycker det är kul att spela fiol men jag gillar också att spela fotboll och drömmer om att bli fiolsolist eller fotbollsproffs.

Johan Dalene

Vida de Léon, cello
Lilla Akademien, Stockholm

Musik är någonting som alltid funnits i mitt liv. Med två äldre syskon som spelade varsitt instrument var det självklart att jag också skulle börja spela. Jag valde cello och har stått fast vid det sen dess då jag känner att cellon uttrycker min egna röst. Musik är det jag älskar att hålla på med och vill därför fortsätta med det livet ut.

Vida de Léon

Erik Elvkull, cello
Karolinska skolan, Örebro

Jag började spela cello när jag var 6 år. Jag hade varit på en konsert med Svenska kammarorkestern och blev så fascinerad när jag såg cellostämman. Cellospelet är så kroppsligt, och när jag spelar vill jag känna musiken i hela kroppen. Det är därför jag spelar cello.

Erik Elvkull

Sara-Rebecka Ericsson, cello
Lilla Akademien, Stockholm

Utan musik skulle jag inte vara jag. Det är så mycket mer för mig än bara en hobby. Att beskriva med ord vad musik uttrycker är helt omöjligt. Cellon är min bästa vän. Vi har våra fantastiska stunder tillsammans men vi stöter också på utmaningar som gör oss starkare.

Sara-Rebecka Ericsson

Elsa-Marie Fåglefelt, trombon
Birger Sjöberggymnasiet, Vänersborg

Jag började spela fiol när jag var åtta år, men vid fjorton års ålder bytte jag till trombon. Jag går andra året på Musikerutbildningen i Vänersborg och studerar för Ingemar Roos.

Elsa-Marie Fåglefelt

August Gyldfeldt Magnusson, violin
Carl Philipp Emanuel Bach Gymnasium, Berlin

Jag studerar violin vid Carl Ph E Bach Musik-Gymnasium i Berlin. Jag är uppväxt i en musikerfamilj i Oslo och blev tidigt förtjust i de stora kompositörerna genom konserter och operor mina föräldrar tog med mig på. Jag började mina fiollektioner vid 4 års ålder och de senaste 4 åren har jag studerat på Barratt Dues Musikinstitut. Jag älskar min violin och violin- och stråkkvartett-repertoaren.

August Gyldfeldt Magnusson

Milla Gyldfeldt Magnusson, cello
Birger Sjöberggymnasiet, Vänersborg

Jag heter Milla Magnusson, kommer från Oslo och studerar nu vid Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg efter att ha studerat 4 år vid Barratt-Due Musikinstitut. Jag är uppväxt i en musikerfamilj, så musik har varit något jag har hållit på med så länge jag kan minnas. Än idag är det något jag brinner för och vill göra livet ut.

Milla Gyldfeldt Magnusson

Richard He, piano
Malmö Latinskola

Jag började ta min första pianolektion när jag var tio år. En helt ny värld öppnades för mig då. Nu har musik blivit en stor del av mitt liv. Med musik kan man beröra människor utan att säga ett enda ord. Det vill jag fortsätta göra livet ut.

Richard He

Theo Hillborg, saxofon
Lilla Akademien, Stockholm

Det har alltid funnits mycket musik i familjen och så länge jag kan minnas har jag regelbundet funnit mig själv sittandes (ibland mot min vilja) på konserter på Konserthuset och på Berwaldhallen. Jag kom först i kontakt med ett eget instrument när jag skulle börja förskolan på Musikskolan Lilla Akademien. Man fick då gå och prova alla instrument och saxofonen glänste och skimrade så vackert så jag kunde ju inte säga nej.

Theo Hillborg

Julia Isaksson, piano
Katedralskolan, Lund

Musiken har alltid varit en stor del av mitt liv och ända sedan jag började spela piano när jag var 7 år har jag fascinerats av klangfärgerna och hur man kan skapa stämningar. För mig är musiken ett sätt att förmedla känslor som är svåra att sätta ord på. Min stora dröm är att bli musiker även om jag går naturvetenskapliga linjen.

Julia Isaksson

Jonathan Jennesjö, trumpet
Birger Sjöberggymnasiet, Vänersborg

Började spela kornett för min pappa när jag var 5 år gammal. Har sedan drygt 2 år tillbaka börjat att studera endast trumpet för Bo Nilsson med hjälp av Musikerutbildningen i Vänersborg. Musik är den ultimata formen för att dela de djupaste passionerna och sorgerna. Sen är det otroligt kul också!

Jonathan Jennesjö

Eliot Nordqvist, piano
Lilla Akademien, Stockholm

Jag är en mångsysslare, kompositör, pianist och gitarrist, men det hindrar inte att jag ägnar mig åt idrott, konst, dans, skriva noveller och dikter. Som musiker publicerar jag mina verk genom att uppträda på olika konserter och genom sociala medier. Jag har vunnit flera priser i gitarr, piano och fått utmärkelse i komposition.

Eliot Nordqvist

Hugo Olsson, klarinett
Birger Sjöberggymnasiet, Vänersborg

Jag heter Hugo Olsson, är 16 år och kommer från Bygdeå i Västerbotten. Mitt instrument blev klarinett eftersom man endast fick börja med blåsinstrument i musikskolan där jag bodde. Jag har fastnat för klassisk musik eftersom det är den musikstil som är mest varierad. Numera satsar jag helt på musiken och går på musikerutbildningen i Vänersborg.

Hugo Olsson

Filip Patriksson, cello
Birger Sjöberggymnasiet, Vänersborg

Jag fastnade för cello när jag som liten var på en konsert och har sedan dess hållit på med klassisk musik. Tycker om cello som instrument eftersom den har ett stort register och funkar bra ihop med många olika klanger, vilket gör att det passar bra för många olika verk, sättningar och stilar.

Filip Patriksson

Elena Reznikova, piano
Lilla Akademien, Stockholm

Båda mina föräldrar är pianister och sedan jag i 4-årsåldern började spela piano har musiken alltid tagit en stor plats i mitt liv. Jag har gått på Musikskolan Lilla Akademien sedan förskolan och går nu på deras Musikgymnasium. Min största förebild är Martha Argerich.

Elena Reznikova

Gustav Schantz, piano
Lilla Akademien, Stockholm

Jag har alltid spelat piano hemma sedan jag var ett litet barn. Jag härmade mina föräldrar. När jag fyllde fem år så bestämde jag mig för att spela piano för en pedagog: det verkade så enkelt att spela, det var bara att trycka ner tangenterna så var allt klart! Jag tycker att det är mycket roligt att spela fotboll också men med åren har pianot tagit över och nu är min största önskan att bli konsertpianist!

Gustav Schantz

Karl-Edvin Strand, piano
Lilla Akademien, Stockholm

Jag hade aldrig några höga ambitioner för piano när jag började spela. Men med tiden började mitt intresse och ambition öka tills det vart en uppenbar del av mitt liv.

Karl-Edvin Strand

Oskar Valeberg, cello
Hvitfeldtska Gymnasiet, Göteborg

Jag går på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg och spelar cello. Det var när jag i sexårsåldern hängde över ett piano och såg mina yngre kusiner spela en celloduett som jag föll för detta vackra instrument.  Jag var fast från och med det ögonblicket och kommer vara resten av mitt liv.

Oskar Valeberg

Gustav Wetterbrandt, klarinett
Birger Sjöberggymnasiet, Vänersborg

Mitt namn är Gustav Wetterbrandt. Jag är 18 år och studerar klarinett i Vänersborg. Jag började spela saxofon vid 9 års ålder. När jag fyllt 13 valde jag att gå över till klarinett och fann därigenom den klassiska musiken. Jag har under 4 år varit stämledare för klarinettsektionen i Vägus. Jag blev uttagen som finalist i Öresundssolist 2014. Musiken är mitt allt!

Gustav Wetterbrandt