Hoppa till innehåll

Tävlingsdeltagare 2017

 

Lovisa Bartov, tvärflöjt
Lilla Akademien, Stockholm
Jag har spelat tvärflöjt sedan jag var sex år. På instrumentprovardagen på Lilla Akademien fick jag prova på många instrument, men flöjt var det som tilltalade mig mest. Jag valde den för att jag fick ton i den vid första försöket. Det har alltid funnits musik i familjen och vi brukar musicera tillsammans. Flöjtspelet och att spela med andra har varit och är väldigt roligt och givande.

Lovisa Bartov

Valdemar Littauer Bendixen, violin
Bach Gymnasium, Berlin
Jag har alltid älskat musik. På lågstadiet fick jag möjlighet att börja spela fiol och sedan dess har mitt musikintresse bara ökat. Jag intresserar mig för olika musikstilar, bland annat klassisk musik, pop, jazz, hip hop och komposition inom filmmusik. Mina favoritkompositörer är Grieg, Sibelius och Beethoven, men jag lyssnar också på musik av moderna musiker som Avicii, Skrillex och Eminem. På min fritid komponerar jag och spelar bordtennis. Jag drömmer om att bli violinist och kompositör.

Valdermar Littauer Bendixen

Klara Borgqvist, oboe
Lerbäckskolan, Lund
Musik har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag älskar att lyssna och spela. När jag började spela oboe vid sju-åtta års ålder, tyckte jag att det var jättekul trots att det lät förfärligt i början. Det roligaste med musik är att få spela tillsammans med andra och att beröra en publik. Förutom musik, gillar jag att springa och att umgås med mina vänner.

Lovisa Bartov

Kristian Chojecki, cello
Birger Sjöberggymnasiet, Vänersborg
Jag är 16 år gammal och har nu spelat i åtta år. Anledningen till att jag valde cellon som instrument var nog att det är ett instrument med makalöst vacker klang. Jag älskar att framträda inför publik och mitt huvudmål med det är att beröra så många som möjligt.

Kristian Chojecki

Johan Dalene, violin
Nordiska musikgymnasiet, Stockholm
Jag drog mina första stråk som fyraåring på kulturskolan i Norrköping och nu studerar jag sedan sex
år tillbaka för Per Enoksson. Båda mina föräldrar är musiker, så det har alltid funnits musik i hemmet. I början ville jag spela cello som pappa, men efter att ha provat på fiol i några månader blev jag fast! Jag älskar att spela konserter och drömmen är att kunna bli solist i framtiden. Förutom fiolen så gillar jag även att vara med kompisar, se någon rolig film eller att spela fotboll.

Johan Dalene

Svante Daneklev Wold, trumpet
Lilla Akademien, Stockholm
För nio år sedan fastnade jag för trumpeten på en instrumentprovning och sedan utvecklades det snabbt till att bli det jag brinner för. Nu studerar jag på gymnasiet på Lilla Akademien och satsar allt för att bli så bra som jag kan på att spela trumpet och uttrycka mina känslor i klassisk musik.

Svante Daneklev

Gabriela Dogaru, oboe
Lilla Akademien, Stockholm
När jag var liten fick mina föräldrar övertala mig att öva varje gång jag skulle göra det. Vem skulle egentligen vilja spela ett instrument som lät värre än en anka i början?! Jag lydde deras råd och övade. Med alla tävlingar och konserter kom kärleken för oboe och klassisk musik. Med denna kärlek har mina egna ambitioner växt och överträffat mina föräldrars!

Gabriela Dogaru

Milla Gyldfeldt Magnusson, cello
Birger Sjöberggymnasiet, Vänersborg
Jag går mitt sista år på Birger Sjöberg-gymnasiet och förbereder mig nu för provspelningar till musikhögskolor. Jag ser fram emot att delta en sista gång i Polstjärnepriset. Det har varit en fin upplevelse för mig att få delta i mästarklasser med fantastiska cellister, spela kammarmusik och träffa musikstudenter från hela Sverige, och inte minst att få spela med Göteborgs Symfoniorkester.

Milla Gyldfeldt Magnusson

Nils Hansson, piano
Lilla Akademien, Stockholm
Musik har alltid varit en stor del av mitt liv, eftersom hela min familj är musiker. Jag har alltid gillat att spela piano, men det var inte förrän jag blev 15 år som jag tog det seriöst. Att jag började spela piano var nästan en ren slump. Min mamma försökte lära mig spela violin, men jag tyckte inte om det och vi hade ett piano hemma. Det såg roligt ut tyckte jag, så jag började spela. Sedan dess har jag varit fast vid instrumentet.

Nils Hansson

Teo Hillberg, saxofon
Lilla Akademien, Stockholm
Jag kommer uppriktigt sagt inte ihåg varför jag valde saxofon och nu står jag här, tio år senare och spelar så ofta jag kan. Jag komponerar, arrangerar, spelar i storband, blås-orkester, ensembler och såklart solo. Mycket är gränslöst och musik står på prispallen. Det finns ingen gräns, oavsett genre, och det vill jag verkligen utnyttja.

Theo Hillberg

Alva Holm, violin
Sankt Annae Gymnasium, Köpenhamn
Jag är 16 år och har spelat fiol sedan jag var fyra år. Jag älskar att spela och min största inspiration är min lärare, Alexandre Zapolski. Utan honom hade jag inte haft de möjligheter jag har nu. Jag vill gärna syssla med musik på heltid och kan inte föreställa mig att hålla på med någonting annat.

Alva Holm

Astrid Lagg, tvärflöjt
Birger Sjöberggymnasiet, Vänersborg
Jag började spela flöjt när jag var åtta år eftersom mina föräldrar och äldre syskon spelade olika instrument. Jag lyssnade på olika sorters musik, men fastnade mer för klassisk musik när jag blev äldre och valde därför klassisk musikinriktning på gymnasiet. Min dröm är att få spela i symfoni-orkester eller på någon opera.

Astrid Lagg

Sarah Lindblom, valthorn
Malmö Latinskola, Malmö

Den klassiska musiken är med mig vart jag än går och utan den skulle jag definitivt inte vara den jag är idag. Just nu pluggar jag på Malmö Latinskola och jag fortsätter att inspireras av den klassiska musiken varje dag. Enligt mig är valthornet dessutom det bästa sättet för mig att uttrycka mina känslor på.

Sarah Lindblom

Hjalmar Ljungberg, trombon
Hvitfeldtska gymnasiet, Göteborg
Jag går på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. Jag föll för trombonen när jag såg min körledare spela jullåtar i sitt jazzband. Tack vare honom och en fantastisk lärare på kulturskolan började jag spela trombon. Det ena ledde till det andra och nu är jag här. Jag spelar gärna både klassiskt och jazz!

Hjalmar Ljungberg

Marcus Michelin, cello
Lilla Akademien, Stockholm
När jag var fyra år började jag spela cello vid kulturskolan i Norrköping. Uppväxt i en musikerfamilj där alla spelar klassisk musik tedde det sig naturligt och musiken har alltid fått ta stor plats i mitt liv. Nu är jag 17 år och går på Lilla Akademiens Musik-gymnasium och jag omges av musik under nästan alla vakna timmar. Det är underbart och cellon är för mig viktigare än någonsin! För varje dag som går blir jag säkrare på att det är musiken jag vill arbeta med i framtiden.

Marcus Michelin

Elisabeth Nilsson, cello
Hvitfeldtska gymnasiet, Göteborg
När jag var fem år började jag spela cello, vilket kommit att bli mitt största intresse. Det spännande med att spela klassisk musik är att det ständigt finns nytt att upptäcka. Efter att ha spelat så många år har musiken blivit en naturlig del av vardagen. Därför har jag svårt att föreställa mig ett liv utan cellon och planerar såklart en framtid som musiker.

Elisabeth Nilsson

Jakob Nilsson, trombon
Lilla Akademien, Stockholm
Jag började spela trombon när jag var nio år. Innan det hade jag spelat cello i två år. Efter ett år med trombon fick cellon läggas på hyllan. Jag är uppvuxen i en musikerfamilj, men det var först i senare delen av högstadiet som jag bestämde mig för att satsa på musiken. Nu går jag på Lilla Akademiens Musikgymnasium där jag trivs väldigt bra.

Jacob Nilsson

Gustav Schantz, piano
Lilla Akademien, Stockholm
Jag har spelat piano sedan jag var barn. Jag härmade mina föräldrar. När jag fyllde fem år började jag spela piano för en pedagog: det verkade så enkelt – det var bara att trycka ner tangenterna så var allt klart! Jag tycker dessutom att det är roligt med fotboll, men med åren har pianot tagit över och nu är min största önskan att bli konsertpianist!

Gustav Schantz

Paula Sjöberg, cello
Engelbrektsskolan, Stockholm
Jag spelar cello och går i mattespets på Engelbrektsskolan. Jag började spela cello när jag var sex år och mitt intresse för klassisk musik har bara vuxit sedan dess. När jag blir äldre vill jag inspirera ungdomar till att upp-täcka den fantastiska värld man kan leva i när man spelar ett instrument. På fritiden gillar jag att umgås med kompisar och att plugga.

Paula Sjöberg

Siri Sperling, violin
Lilla Akademien, Stockholm
Jag började spela fiol när jag var sex år. Sedan dess är musiken självklar och fiolen min kompanjon. I mot-gångar har jag återfått kraften via musiken. Jag älskar att öva – i disciplinen skapas musikens rum i mig. Att möta tonsättarna i min vardag och dela det med mina kompisar är en extrem lyx. Som musiker vill jag uttrycka mina känslor och förmedla dem till andra.

Siri Sperling

Josef Wijk, oboe
Karolinska gymnasiet, Örebro
När jag i årskurs tre kom hem från kulturskolans prova-på-dag, hade jag två val: oboe eller steelpan. Det blev oboe! Då visste jag inte hur starkt den klassiska musiken skulle drabba mig. Inte heller att oboen skulle bli mitt stora intresse och att jag skulle bli kallad rör-nörd hemma. Förutom oboe sjunger jag och spelar gitarr.

Josef Wijk

Daniel Xia, piano
Lilla Akademien, Stockholm
Det jag tycker är unikt med pianot är dess fantastiska klangmöjligheter. Man har en enorm frihet att använda sig av de vackra klangerna på ett personligt sätt. Det är också därför jag spelar den klassiska piano-repertoaren, eftersom jag med pianots klangmöjligheter kan uttrycka mig själv som person.

Daniel Xia

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se