Hoppa till innehåll

Tävlingsdeltagare 2018

Fotograf: Olle Gustafsson

Johanna Ander Ljung

Johanna Ander Ljung Harpa
Som fyraåring såg jag ett tv-inslag där barn spelade på små harpor och när jag till slut, i sjuårsåldern, fick börja spela var jag väldigt lycklig. Att spela tillsammans med och för andra är det som inspirerar mig och det jag gärna vill fortsätta med i mitt yrkesliv. Harpa är ett tekniskt avancerat instrument och det är härligt att efter många timmars övning behärska musiken och uttrycka dess variationsrikedom. Där har jag stor hjälp av mina studier för Lisa Viguier och Isabelle Perrin.

Jonathan Bauer

Jonathan Bauer Fagott
Jag blev introducerad till klassisk musik vid väldigt tidig ålder då mina föräldrar båda är klassiska musiker. Jag spelar fagott och valde det för att jag gillade ljudet av ett ganska basigt blåsinstrument, så fagott var ju perfekt! Mina favoritstilar är barock och nyklassicism.

Hedvig Bengtsson

Hedvig Bengtsson Cello
Jag ville jag börja spela trumpet efter att jag sett filmen Aristocats med den coola katt-trumpetaren. Den drömmen krossades när jag sju år gammal fick tandställning. Istället började jag spela cello efter att ha hört en konsert med mammas kompis döttrar när de spelade duett. Efter den konserten ville jag inget hellre än att spela cello själv. Jag började spela för Judit Ullén i Stockholm som privatelev och sedan årskurs fyra går jag på Lilla Akademien. Jag brinner för klassisk musik, men jag gillar även filmmusik och annan typ av musik.

Simon Bertilson

Simon Bertilson Saxofon
Att börja spela saxofon var inte självklart för mig i början, utan jag hade tänkt spela något brassinstrument istället. Men en dag dök en saxlärare upp på min lilla skola utanför Åmål och han visade upp saxofonen. Efter det var jag fast. Jag är honom evigt tacksam, för utan honom hade jag inte stått här idag.

Nicole B

Nicole Biegniewska Violin
I år erhöll jag Welinstipendiet efter att ha spelat upp inför juryn i Stockholm. Jag var även med i "Stockholm International Music Competition" och vann första pris.

Foto: Justyna Krzyzanowska

Kristian Chojecki

Kristian Chojecki Cello
Jag är 17 år och har spelat cello sedan jag var åtta. Musiken kom naturligt för mig då båda mina föräldrar är musiker och det är något jag funnit glädje i sen första början. Utöver musiken tycker jag det är kul att läsa en bra bok, se på serier och såklart äta god mat med kompisar.

Harald Edin

Harald Edin Kontrabas
Så länge jag kan minnas har jag velat spela kontrabas. När jag var åtta år fick jag äntligen börja. Min lärare blev Ferdinand Lipa och sedan dess är lektionerna för honom det bästa på hela veckan. Förutom att spela kontrabas är havet och båtar mitt stora intresse, men det jag satsar på inför framtiden är att bli basist. Min största idol och förebild på kontrabas är Rinat Ibragimov.

Thea Fritsche

Thea Fritsche Violin
Vid fyra års ålder hade jag för första gången en pytteliten violin i mina händer och sedan dess har jag verkligen fallit för musicerandet. Min violin gör mig komplett och med musiken vill jag nå ut till människor - unga, gamla - med historier om kärlek och hat över till fascinerande natur. Förutom violinspelandet tycker jag om att dansa och gå på alla olika sorters konserter. Musik är mitt liv. Det är språket utan ord som alla förstår! Musik är bara underbart!

Angelo Lundström

Angelo Lundström Violin
Vi flyttade till Vänersborg bara tack vare Ulrich Kaatz och hans fantastiska Young Strings Academy-kurser och den fina musikaliska gemenskap som råder där. Förutom violin spelar jag bl.a. piano. På fritiden tycker jag om att lira pingis, vara med kompisar och greja med musikprogram som t.ex. Finale.

Tekla NIlsson

Tekla Nilsson Klarinett
När jag var yngre spelade en kompis till mig klarinett. En dag fick jag pröva hennes klarinett. Sedan den dagen är jag fast. Det bästa med musiken, förutom att alla vaknar så bra när jag spelar skalor på morgonen, är att spela tillsammans med andra. Just nu tycker jag om modern klarinettmusik från 1900-talet eftersom klangerna är så fräcka. Förutom klarinetten tycker jag om att rita, måla och sjunga i kör.

Alice Power

Alice Power Piano
Jag är 16 år gammal och började spela piano när jag var fyra och ett halvt år för min mamma och mormor, Victoria och Elena Power, som fortfarande är mina pianolärare. Jag älskar att spela piano och tycker att musik är något helt fantastiskt. Min dröm är att bli konsertpianist och kunna beröra med min musik.

Hannes Rudenstam

Hannes Rudenstam Piano
Det första jag gjorde när jag vaknade som sexåring var att spela fiol. Jag har lyssnat på klassisk musik sen jag föddes. När jag var sju år träffade jag min pianolärare, som egentligen skulle undervisa mina systrar. När han berättade att han krävde träning varje dag så ville de inte längre spela, men det ville jag! Sedan dess har piano varit en stor del av mitt liv. Jag spelar fortfarande fiol, men piano är mitt huvudinstrument. Jag sjunger också i kör och går i Brunnsbo musikklasser. Jag har tävlat i piano i Ryssland, Holland, Italien och Sverige samt deltagit i tv-programmet ”Talang” 2014 där jag gick till semifinal.

Josef Wijk

Josef Wijk Oboe
Alltsedan kulturskolans prova på-dag har oboen varit mitt stora intresse. Då visste jag inte hur starkt den klassiska musiken skulle drabba mig eller att jag skulle bli kallad rör-nörd hemma. Jag älskar att spela både solo och orkester. Jag spelar också gitarr och sjunger, både klassiskt och modernt.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se