Hoppa till innehåll

Vinnare genom åren

Jan Alm

Daniel Thorell, cello 2016

Anders Engström

Eliot Nordqvist, piano 2015

Michael Endres

Albin Uusijärvi, viola 2014

Peter Donohoe

Filip Graden, cello 2013

Ava Bahari

Ava Bahari, violin 2012

Daina Mateikaite

Daina Mateikaite, violin 2010

Linn Persson

Linn Persson, saxofon 2009

Mattias Hanskov Palm

Mattias Hanskov Palm, kontrabas 2008

Tatiana Gachkova

Tatiana Gachkova, violin 2007

Så här tycker några av vinnarna om tävlingen

 

Ava Bahari, 2012
Musikhögskolan Hanns Eisler i Berlin.

”Under höstlovet träffades vi alla i Vänersborg och musicerade tillsammans, hade master classes, spelade i orkester och fick umgås och lära känna varandra. Det var bland det bästa med hela tävlingen! ”

Filip Graden, 2013
Kungliga Musikhögskolan Edsbergs Musikinstitut i Stockholm.

”Efter vinsten fick jag naturligtvis en positiv boost i mitt självförtroende. Jag kände att jag hade någonting jag kunde förmedla till andra. Och just eftersom att tävlingen är så vänskaplig och stämningen bra bland tävlingsdeltagarna, blev konkurrensen och tävlingsmomentet aldrig jobbigt eller negativt. Snarare tvärtom. Det blev något som sporrade.”

Albin Uusijärvi, 2014
Musikhögskolan Hanns Eisler i Berlin.

”Polstjärnepriset var en jätterolig upplevelse. Att tävla på allvar och samtidigt få umgås med de andra tävlande i en avslappnad miljö gjorde upplevelsen unik! Att få första pris och få representera Sverige i Eurovision Young Musicians var en enorm ära. Det gav mig möjligheten att utvecklas vidare och det gav mig självförtroendet att göra saker jag annars bara hade drömt om!”

Eliot Nordqvist, 2015
Lilla Akademien i Stockholm.

”Den största vinsten för min del var att jag, som kompositör kunde förmedla mina känslor genom att framföra mina egna verk. Att vinna Polstjärnepriset 2015. Och att dessutom bli vald året därpå till att få representera Sverige i Eurovision Young Musicians, har varit en stor ära, glädje och framförallt en bekräftelse för mig som
kompositör och pianist.”

Daniel Thorell, 2016
Kungliga Musikhögskolan Edsbergs Musikinstitut i Stockholm.

”Det största minnet jag har av tävlingen var nog att få spela med Göteborgs Symfoniker i Göteborgs Konserthus.
Det var en otroligt mäktig upplevelse och jag önskar att alla kan få uppleva det någon gång. Annars kommer jag mest ihåg hur bra stämning det var mellan deltagarna i tävlingen och kursen. Mycket peppande och välvilja.”