Hoppa till innehåll
Ung i Vänersborg

Naturkollo: höst på Hunneberg

Tillbringa en heldag med Naturskolan på Hunneberg under höstlovet. Du får lära dig mer om naturen och djuren, skapa med hjälp av naturen och upptäcka bergets gåtor. Varje dag är det nya grupper och nya aktiviteter. Måltider samt resa tur och retur från centrala Vänersborg ingår.

 • Datum:29 oktober-2 november
 • För vem: 6-15 år (boende i Vänersborgs kommun)
 • Tid: 09.00-15.15
 • Var: Bergagården (Minibuss hämtar upp i Vänersborg från klockan 09.00 och lämnar åter från klockan 15.15)
 • Föranmälan: anmäl dig till Naturkollot
 • Antal platser: 8 platser per dag (först till kvarn!)
 • Kläder: välj kläder efter väder och den aktivitet som gäller för dagen.
  - Utforska skogen: grövre, hellånga och oömma byxor samt bra skor eller stövlar.
  - Kallare dagar: en varm jacka, varm tröja, mössa, vantar och varma strumpor.
  - Regn i sikte: tag med regnkläder.
 • Hemsida: Hunnebergs naturskolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Program dag för dag

Måndag 29 oktober Bergsexpedition

Häng med på roadtrip på Hunneberg i jakt på bergets gåtor. Hitta ditt eget fossil och besök gyllene spiken, platsen som världens geologer vallfärdar till.

Tisdag 30 oktober Fågeläventyr

Låna en av våra kikare och häng med och skåda fågel på Hunneberg. Vi hittar på allehanda lekar och upptåg för att lära känna våra befjädrade vänner.

Onsdag 31 oktober Friluftsliv

Vi lär oss packa en ryggsäck för en kortare vandring i naturen. Vi åker och promenerar till en fin plats på berget där vi slår läger och bygger ett vindskydd. Vi samlar material för att kunna tända en friluftseld, som vi tränar på att tända med eldstål.

Torsdag 1 november Pinnkonst

Följ med på en åktur och en promenad i den riktigt gamla skogen på Hunneberg. Vi plockar pinnar som av tidens påverkan antagit intressanta former. En fågel, ett djur eller en blomma. Med snurrande maskiner, borrar, kniv och lim får fantasin bestämma vad det blir.

Fredag 2 november Naturpromenad

Följ med på en promenad och åktur på berget. Till platser där det finns spännande saker att fotografera eller måla av. Vi tar med oss kamera, ritpapper, penslar och färg.

En dag på naturkollot

Vi börjar dagen med att köra en hämttur med minibuss för dig som vill åka med till Bergagården. Minibussen hämtar i Vänersborg på förslagsvis två förbestämda platser, med start klockan 9.00.

På Bergaården i naturskolans hus eller ett fint ställe i naturen börjar vi med att äta en gemensam förmiddagsmacka, samtidigt som vi berättar om dagens upplägg och aktivitet. Därefter packar vi ihop det material som vi behöver för dagen och åker en tur i eller omkring Ekopark Halle- och Hunneberg.

När tiden närmar sig lunch stannar vi på ett lämpligt ställe och tillagar tillsammans en lätt vegetarisk lunch utomhus. Därefter fortsätter vi med dagens aktivitet, äter en mellanmålsfrukt för att lite senare återvända till Bergagården. 15.00 avgår hemresan med minibuss till Vänersborg.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM