Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

 

Stödgruppen Kaktusen

Är en stödgrupp för barn och ungdomar som växer/växt upp i en familj med känslomässiga sjukdomar.

Med känslomässig sjukdom menar vi beroendeproblematik, psykisk ohälsa och våld. Det är vanligt att barn som lever med dessa problem tar på sig skuld för vad som händer i familjen och tror att de är ensamma om sina upplevelser. I gruppen lär sig barn och unga genom lek och övningar att hantera känslor, behov och motgångar samt stärka sin självkänsla.

Stödgruppen riktar sig till dig som är från 7 år och uppåt och vi delar in er i grupper utifrån deras ålder på ett lämpligt sätt. Vi träffas en gång i veckan under 16 veckor.

Vad kan vi erbjuda dig?

Du får träffa andra barn och ungdomar som är i liknande situation som du. Du får höra och förstå att just du är en värdefull och viktig person.

Du får lära dig mer om vad känslomässigasjukdomar innebär. Du får prata om vad det innebär för dig att leva med någon som har en känslomässigsjukdom.

Du får sätta ord på dina känslor och stärka ditt självförtroende. Dela dina upplevelser med andra och se att du inte är ensam.

Du får ha roligt, leka, pyssla, fika och fantisera. Vi träffas i grupp, cirka 6 barn/ungdomar och två gruppledare.

Hur ofta träffas vi?

Vi träffas 1 gång i veckan under skolterminen, cirka 16 gånger, ungefär 2 timmar varje gång. Vi ses i våra lokaler på Belfragegatan 2 i Vänersborg.

Första träffen vi har med dig och en vårdnadshavare enskilt för att tillsammans prata om vad vi gör på våra träffar och lite om det stödmaterial vi använder.

Vad gör vi när vi träffas?

Vi pratar om olika ämnen som, beroende, psykisk ohälsa, känslor, våld, relationer och gränser, men också saker som är bra i ditt liv. Utöver detta så skriver och ritar vi, ser på film, fikar, pysslar och myser.

Det är viktigt för dig att veta att vi som jobbar med Kaktusen har tystnadsplikt och alla deltagare i gruppen lovar varandra att det vi ser och pratar om där stannar där.

Kontakta oss

Vill du och din vårdnadshavare kontakta oss för att anmäla intresse? Vill du testa?

  • Telefon till råd och stödenheten 1:e behandlingssekreterare 0521 72 10 26 alternativt 0521-72 14 83.

Du hittar bilder och annat om oss på Kaktusens Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kaktusen är en verksamhet som sker i samarbete mellan Rädda Barnen, Svenska Kyrkan, Erikshjälpen och Socialtjänsten i Vänersborgs Kommun.

Kontakt

1:a behandlingssekreterare

Postadress
Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress
Belfragegatan 2

Telefon
0521-72 10 26
0521-72 14 83

E-post
social@vanersborg.se