Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

 

Sömnproblem

Vad är sömnproblem?

Att ha sömnproblem är fullkomligt normalt och något som de flesta har haft någon gång i livet. Om sömnproblem däremot uppstår regelbundet och påverkar ditt dagliga liv finns det en risk för att du lider av sömnstörningar.

För att ta itu med problemet finns det en del lätta saker du kan göra själv, men självklart finns även möjlighet att få hjälp.

Vem kan jag prata med?

Du som fortfarande går i skolan kan vända dig till:

Du som har slutat gymnasiet kan vända dig till

Om det känns mer akut kan du vända till

Tips på saker du kan göra själv

Om du upplever att du har svårt för att sova finns det ett antal saker som du kan göra.

  • Försök att begränsa din tid framför tv:n, datorn eller surfplattan en timme före läggdags om du brukar ha svårt att somna. Det blå ljuset från bildskärmar gör att vi människor inte känner av kroppens naturliga trötthet lika lätt. Därför luras vi att vara vakna längre än vad som är hälsosamt.
  • Genom att vara ute i dagsljus på dagen och ha det mörkt på kvällen och natten hjälper vi kroppen att skilja på dag och natt. Det hjälper oss att vara pigga på dagen och trötta på kvällen och natten. Dämpa därför belysningen någon timme före läggdags.
  • Planera någon typ av fysisk aktivitet (helst utomhus) varje dag. Du får både mer ork och sover bättre om kroppen varit aktiv på dagen. Träna dock inte alltför nära tiden du ska sova. Det triggar igång stresshormoner som håller dig vaken.
  • Sov i en sval miljö. 17-19 grader brukar vara optimalt.

Om du känner dig stressad på kvällen kan du försöka göra avslappningsövningar. Se exempel på övningar Länk till annan webbplats. .

Vill du veta mer om sömnproblem?

Läs mer på umo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se