Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

 

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Tips inför stora köp

Vad ska du tänka på när du köper moped?

Har du tänkt att köpa en moped men är osäker på val av moped eller vad som är bra? Här kommer några viktiga saker att tänka på när du ska köpa moped.

Läs även tips inför att ta mopedkort

Budget

Innan du börjar kolla efter moped kan det va bra att veta hur mycket pengar du vill lägga på en, speciellt då du kanske bara ska ha den i ett par år. Mopeder finns i många prisklasser och varierar mycket i pris beroende på om du köper den ny eller begagnad.

En fungerande moped kan ligga i prisklass mellan 4 000 och 35 000 kronor. En ny moped från de populäraste märkena brukar ligga uppåt 35 000 kronor och äldre begagnade mopeder kan du hitta från 4 000 kronor.

Om du köper en begagnad är det inte säkert att den kommer klara sig tills du till exempel skaffar en bil eller liknande.

Köpa

Det två mest populära modellerna av mopeder som finns är crossmopeder och vespor.

Beroende på din budget kan du nu börja kolla runt efter en moped. Viktiga saker att tänka på vid köp av moped är att kolla vad det är för modell hur ofta den behöver servas. När en moped servas byts olja, kylarvätska och liknande. Eftersom vissa nya mopeder kräver att du servar ofta kan priset bli dyrare än det du hade tänkt att lägga.

När du köper begagnat är det alltid bra att testköra den. Om det är inte är möjligt bör du åtminstone kolla hur många mil den har gått och fråga om den är trimmad. Om en annons är otydligt är det viktigt att ställa många frågor till ägaren. Fråga när den senast servades, om ägarna har bytt delar och i så fall vilka, om den är trimmad och i så fall om de har kvar originaldelarna.

Märken

Vissa märken har bättre rykten än andra. Ett tips är att kolla upp vilka märken som har bättre betyg. Detta är extra viktigt om du ska köpa begagnat eftersom märken med bättre rykten oftast håller högre kvalité.

Trimning

Att köra en trimmad moped är olagligt. Du kan få böter, körkortet indraget och moppen beslagtagen. Du bör därför inte köpa en trimmad moped. Om du vet att mopeden är trimmad kan du fråga ägarna om de har kvar originaldelarna. Om de inte har kvar originaldelarna kan du kolla upp priser för original- eller andra lagliga delar.

Avslutningvis är det bra att tänka på att inte köpa en moped bara för att de låter bra och ser bra ut. Tänk igenom ditt köp en extra gång och ha dessa tips i bakhuvudet.

Text: Frej

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se