Hoppa till innehåll
Ung i Vänersborg

Publicerad 2017-08-16

Tips inför skolstarten

Ungivbg tipsar om hur du kan skapa en avslappnad skolstart.

Känner du dig nervös eller stressad inför skolstarten? Oavsett om du ska tillbaka till samma klass, samma skola eller om du ska byta helt och hållet får du här några tips för att göra det bästa av första skoldagen.

6 tips för en avslappnad skolstart

Förvandla nervositeten till något bra!

Tänk inte för mycket på att du är nervös, utan tänk att känslan betyder att du är pirrig i stället! Pirrig inför att träffa alla kompisarna igen eller förväntansfull över att träffa många nya vänner!

Se till att ha koll!

Ofta lugnar det nerverna om man känner att man har bra koll på läget. Hur ser skolan ut och vart ska du ta vägen? Vilka går i din klass? I dag finns det mesta, och de flesta, att hitta på nätet och i sociala medier. Kanske kan du till och med säga hej till några blivande klassisar redan innan du börjar?

Förbered dig!

Lägg fram kläder du ska ha på dig kvällen innan du börjar. Packa även din väska med bra grejer att ha med dig, såsom pennor och block med mera. Lägg dig tidigt, och njut av att bara ligga och fantisera om du inte kan sova. Det finns inget värre än att vara trött och behöva stressa på morgonen när man redan är nervig och stressad inombords.

Du är inte ensam!

Om du ska byta skola eller klass, kanske det är extra nervöst med helt nya klasskompisar, nya lärare och nya rutiner. Om hela klassen är ny kan du ju slappna av med tanken på att ni alla säkert är lika nervösa, pirriga och förväntansfulla. Är du däremot ensam ny i klassen kan du räkna med att de nya klasskompisarna kommer vara nyfikna på dig. Våga ta kontakt, fråga om hjälp och du kommer garanterat få nya vänner på nolltid!

Fly inte in i mobilen!

Låt mobilen ligga kvar i väskan, jackfickan eller skåpet! När man är nervös är det lätt att ta till sådant som gör dig trygg, exempelvis mobilen. Hur många gånger har du inte plockat upp mobilen bara för att du känt dig obekväm? Sätt mobilen på flygplansläge och lägg fokus på att lära känna dina nya klasskamrater för att inte hamna i en sits där du fryser ut dig själv.

Du har gjort det förut!

Du har bytt klass förut, eller hur? Kanske till och med skola, visst? Många har bytt både skola och klass när man slutade förskolan och började lågstadiet. Klarade du det då, ja då klarar du det igen!

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM