Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2017-11-03

Vad är ett sexuellt övergrepp?

Lär dig var gränsen går i ungivbg:s serie om brott.

Den senaste tiden har flera kända och okända tjejer och kvinnor vittnat om sexuella övergrepp under #metoo på sociala medier. Men du koll på vad som händer runt dig och dina vänner i skolan och på fritiden? Vet du var gränsen går för att det kan vara fråga om sexuella övergrepp?

Att göra något sexuellt med någon som inte vill det är ett sexuellt övergrepp. På UMO:s webbsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster listas vad sexuella övergrepp kan innebära:

  • Att ta på någons kropp med händerna, munnen eller könet, på ett sätt som personen tycker är skrämmande eller obehagligt.
  • Att prata med någon på ett sexuellt sätt som personen upplever som obehagligt.
  • Att pressa någon till sex fast den inte vill, till exempel att tvinga någon att ha samlag eller att onanera åt en.
  • Att pressa någon att ställa upp på något sexuellt, till exempel genom att hota att sprida bilder eller rykten om den personen.
  • Att pressa någon att se på när någon gör något sexuellt, till exempel visar sitt kön eller onanerar, på nätet eller utanför nätet.
  • Att göra något sexuellt mot någon som inte kan uttrycka sin vilja eller skydda sig. Till exempel för att personen sover eller är full, drogpåverkad, sjuk eller har någon funktionsnedsättning.
  • Att utnyttja sitt överläge och få någon att känna att den måste ställa upp på sex.
  • Att fota eller filma någon i ett sexuellt syfte, om det är mot personens vilja eller om personen är under 15 år.
  • Att försöka köpa eller byta till sig sex eller bilder med hjälp av till exempel pengar, alkohol, presenter eller tjänster.

Så fort någon gör något sexuellt med någon annan som inte vill det, är det ett sexuellt övergrepp! Det spelar ingen roll om personen som blir utsatt för brottet känner, eller inte känner, är tillsammans med eller kär i gärningsmannen.

Hur går jag till väga när jag blivit utsatt för sexuella övergrepp?

Att så tidigt som möjligt vända sig till närmaste polisstation eller ringa polisen på telefon 114 14 är viktigt om du vill göra en anmälan. En anmälan bidrar till möjligheten att stoppa gärningspersonen från att upprepa denna typ av brott, men även till att personen kan dömas.

Om du blivit sexuellt utnyttjad kan du ansöka om brottsskadeersättning genom Brottsoffermyndigheten. Därifrån kan du beställa hem en blankett som du fyller i med din ansökan, du kan även ringa till dem och be om blanketten eller få hjälp av en kvinno- eller brottsofferjour med ansökningen.

Kvinnojouren Duvan i Trollhättanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Brottsofferjourer i Västra Götalandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om du fått fysiska skador i samband med sexuella övergrepp är det viktigt att tänka på att du bör få dina skador dokumenterade, helst fotograferade av en läkare. Tänk på att minsta blåmärke eller skråma är viktigt att dokumentera. Detta används sedan som bevis i rättsprocessen.

Läs mer om sexuella övergrepp

På ungdomsmottagningen finns det mer information om sexuella övergrepp, hur de kan gå till och hur du som blivit utsatt eller hur du som vet någon som blivit utsatt kan gå till väga. Läs mer på UMO:s webbsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Polisen redogör för vad lagen säger kring sexualbrott på deras hemsida. Läs mer om sexualbrott på polisen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Text: Tilda

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM