Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2017-11-17

Vad är näthat?

Lär dig var gränsen går i ungivbg:s serie om brott.

Hat, kränkningar, förolämpningar, mobbing och trakasserier på nätet är olika former av vad som i dag kallas för näthat. Gränsen mellan vad som är lagligt och olagligt är ibland otydlig. Grundregeln är att om något är förbjudet i verkligheten så är det olagligt på nätet också. Webben är inget laglöst land, och näthat kan leda till skadestånd, eller fängelsestraff om det är grovt.

Var går gränsen?

 • Om man skriver något hotfullt till någon som uppfattar det som allvarligt menat, blir rädd och polisanmäler kan det vara ett olaga hot. Om man skriver något hotfullt till någon som inte alls tar det på allvar anses det förmodligen inte vara ett olaga hot. Samma sak skulle gälla om man sagt samma saker direkt till personen, ansikte mot ansikte.
 • Om man skriver på nätet att någon är en hora kan det vara förtal, eftersom det är något man skriver för att få andra att tycka illa om någon.
 • Om man skriver att någon från skolan är tjock och ful är det inte alltid brott, eftersom lagstiftaren har bestämt att det är viktigt att folk får säga vad de tycker. Det kallas yttrandefrihet. Men om man gör det flera gånger eller om man skriver att han är äcklig för att han är bög kan det vara förolämpning. Det gäller särskilt om man skriver något dumt om någons hudfärg, kön eller sexuella läggning. Om det inte är riktat mot en enskild person kan det även vara frågan om hets mot folkgrupp.
 • Om man fotar någon i duschen kan det vara kränkande fotografering. Då behöver man inte ens lägga ut bilden på nätet för att det ska vara brottsligt. Men om man dessutom sprider bilden kan det också vara ett brott. Om man lägger ut en bild på någon som har tyckt att det var okej att man tog bilden men inte vill ha den ute på nätet kan det vara ett brott mot personuppgiftslagen.
 • Om man bombarderar någon med sms när personen har sagt att de inte vill ha någon kontakt kan trakasseriet vara ett ofredande. Det gäller oavsett vad man skriver i sms:en, de behöver inte ens vara otrevliga.
 • Vad många inte vet är att det inte bara är den som lägger ut informationen som begår en brottslig handling, utan även den som sprider innehållet vidare. Genom att dela eller retweeta ett hot, ofredande eller förtal kan den som sprider inlägget alltså också begå en brottslig handling.

Se bland andra Felicia Bergström, Hampus Hedström och Thomas Sekelius berätta om sina upplevelser av elaka kommentarer och näthat. Filmen är producerad för Statens medieråd.

 

Tips om du blir utsatt för näthat

Spara bevis och ta skärmdumpar

Ta skärmdumpar, så har du bilder, kommentarer eller inlägg sparade även om de skulle raderas. Du kan också be någon titta på originalet. Om ärendet skulle gå till rättegång kan den personen vittna om att din skärmdump inte är manipulerad.

Checklista

Om du känner dig kränkt och vill få bort något från nätet:

 • Ta kontakt med den person eller blogg som publicerat uppgifterna (om du vet vem det är).
 • Ta kontakt med den som ansvarar för sidan (till exempel en moderator, en bloggportal, en ansvarig utgivare).
 • Ta kontakt med företaget som står bakom webbplatsen, bloggen, forumet eller det sociala mediet. Ofta finns användarregler att hänvisa till.
 • Ta kontakt med det webbhotell där sidan ligger.
 • Anmäl till polisen genom att gå till närmaste polisstation eller ringa 114 14.

Thomas Sekelius, Felicia Bergström, Evelin (iTalkWho?) och Hampus Hedström delar med sig av tankar och tips om hur man kan göra om man drabbas. Filmen är producerad för Statens medieråd.

 

Källor och mer info

Kortfilmer med unga som berättar om kränkningar och näthatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ungdomsmottagningen om kränkningar på nätetlänk till annan webbplats

Polisen om brott kopplade till nätetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Statens medieråds elevmaterial om näthatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM