Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2017-11-22

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Lär dig mer om HBTQ+

Vad innebär det att vara HBTQ+? Hur är det att komma ut?

Att inse att man är HBTQ+person är olika för alla. Många inser det i tonåren, andra kan ha vetat eller funderat sedan de var barn och vissa förstår det kanske först när de är vuxna. Oavsett är det lättare nu än vad det var för 20 år sedan. Samhällsklimatet har förändrats och fler TV-serier, böcker och populärkultur har med med HBTQ+ karaktärer.

Den här texten tar upp vad HBTQ+ är. Hur kommer man ut som HBTQ+ person. Var hittar man andra som en själv och var kan man få hjälp.

Vad är HBTQ+

HBTQ+ står för Homosexuell, Bisexuell, Trans, Queer och pluset (+) står helt enkelt för övriga sexualiteter och könsidentiteter. HBTQ+ personer har funnits i alla tider och är inget modernt påhitt. Flera författare vars böcker vi nu anser vara klassiker, konstnärer och forskare var HBTQ+ personer, så som till exempel Oscar Wilde, Lili Elbe, Romaine Brooks och Alan Turing.

Här följer en lista på några olika sexuella läggningar och könsidentiteter:

Homosexualitet

Att vara attraherad av samma kön. Män kan kalla sig för "bögar" och kvinnor "lesbiska", men mest vanligt är att både män och kvinnor kallar sig "gay".

Bisexualitet

Att vara attraherad av två kön. En bisexuell person kan vara attraherad av vilka två kön som helst. Exempel till både män och kvinnor, men även till exempelvis kvinnor och könsneutrala.

Trans

Transpersoner är personer som inte alls eller delvis inte identifierar sig som det kön de fått tilldelat vid födseln. "Trans" har att göra med könsidentitet och har inget att göra med vilken sexuell läggning man har.

MTF - "Male to Female" = "Man till Kvinna".

FTM - "Female to Male" = "Kvinna till Man".

Queer

Queer kan betyda olika saker för olika personer. Det kan ha att göra med att man exempelvis tycker att det ska finnas plats för andra normer ("norm" = oskrivna regler) i samhället än heterosexualitet, det kan handla om politik eller forskning. Men det kan också vara en identitet du väljer att använda när du inte är säker på vilken sexuell läggning eller könsidentitet du tillhör, eller det du alltid identifierar dig som eftersom du kanske inte känner att något annat ord passar dig.

Längst ner på sidan finns förklaring av olika typer av sexualitet och identifikation.

Att komma ut

Att komma ut ur den så kallade garderoben, innebär att man berättar för andra vilken sexuell läggning och könsidentitet man har. Detta är något som HBTQ+ personer kommer att behöva göra flera gånger under sitt liv, men varje gång så blir det också lättare.

De flesta vittnar om att det kännas skönt att ha kommit ut, även om det första gången är att erkänna för sig själv. Men man bör aldrig komma ut om man inte känner sig säker. Även om inte alla kanske reagerar positivt så finns det alltid folk som kommer att göra det och är beredda att hjälpa till.

Första gången man kommer ut till någon, så kan det vara bra att göra det för någon som man känner sig säker med eller vet inte kommer att reagera negativt. Om man är osäker med vad för reaktion man kommer att få så kan det vara bra att i förväg prata om HBTQ+ för att se deras reaktion. Kanske nämna ett kändispar eller en favoritkaraktär?

Och till dig som kanske känner en HBTQ+ person, kom ihåg att aldrig "komma ut åt dem". Det är inte din sak att berätta och de har alltid anledningar till att inte komma ut. Däremot så skulle du alltid kunna fråga dem varför de inte vill komma ut och om det finns något du kan göra för att hjälpa dem eller göra det enklare.

Få råd och stöd och hitta andra som dig själv

Är du nyfiken och vill veta mer eller behöver råd, stöd eller hjälp så kan du gå in på:

www.rfsl.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter).

rfslungdom.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (ungdomsförbund för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. Här finns information på flera olika språk).

www.umo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (ungdomsmottagning på nätet)

www.bris.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (chatta, mejla, forum, eller ring på 116 111)

Eller så kan du helt enkelt gå till Vänersborgs Ungdomsmottagning på Belfragegatan 2, 462 36, Vänersborg. Även Kulturhuset Timjan har någon bok om hur det är att vara HBTQ+ person.

Var hittar du andra som dig själv?

Du kan såklart gå till någon Pride-parad eller liknande. Men om det inte är känns aktuellt så finns det flera sidor på nätet där du kan vara anonym och prata med andra HBTQ+ personer.

På exempelvis Instagram finns det flera konton av HBTQ+ ungdomar som mest lägger upp inlägg och nyheter relaterade till HBTQ+, och flera av dem är öppna till att man skickar in frågor eller ber om hjälp. Dessa konton brukar dock vara på engelska och de drivs inte av någon utbildad person, utan ungdomar som hjälper varandra och går ofta igenom samma sak som du själv.

HBTQ+ i bokvärlden

Här följer även ett par boktitlar för ungdomar med HBTQ+ karaktärer:

The Mortal Instruments-serien av Cassandra Clare (finns på både svenska och engelska)

Golden Boy av Abigail Tarttelin (svenska)

Bara tre ord av Becky Albertalli

Livet Outgrundliga Mysterier av Benjamin Alire Saenz

Väntar Tills Natten Kommer av Christoffer Holst

Jag ger dig solen av Jandy Nelson

Gå Viderare av Rainbow Rowell

Nästan alla av David Levithans böcker passar även in här och också Åsa Asptjärns trilogi om Emanuel Kent.

Tycker man inte om att läsa böcker utan föredrar serietidningar så finns till exempel The Walking Dead eller karaktärerna Deadpool, Loki, Northstar, Destiny/Irene Adler, Mystique och Wiccan från Marvels serietidningar. Samt Midnighter, Apollo, Renee Montoya, Wonder Woman och Obsidian från DCs serietidningar.

Olika typer av sexualiteter och identifikation

Pansexualitet

Att man attraheras av alla kön, men kan ha preferenser eller kön man attraheras mer av. Pansexuella kallar sig oftast "pan".

Omnisexualitet

Att attraheras lika mycket av alla kön. Skillnaden mellan pansexualitet och omnisexualitet är alltså att pansexuella kan attraheras mer av något kön medan omnisexuella attraheras lika mycket av alla.

Polysexualitet

Att attraheras av flera kön. Skillnad mellan pansexualitet och omnisexualitet är att de attraheras av alla kön.

Heterosexualitet

Att vara attraherad av motsvarande kön. Män som attraheras av kvinnor och kvinnor som attraheras av män.

Asexualitet

Att inte känna någon sexuell attraktion. En asexuell person kan fortfarande vilja ha barn och känna romantisk attraktion, alltså kan man fortfarande vara heterosexuell, bisexuell, homosexuell eller någon annan sexuell läggning bara att man inte vill ha sex.

"Questioning"

En identitet man kan ha innan man vet vilken könsidentitet eller sexuell läggning man identifierar sig som om man inte vill identifiera sig som Queer.

Cisperson

En person som identifierar sig som det kön de fått tilldelat vid födseln.

Intersex

RFSL definierar det som "... en person med ett medfött tillstånd i vilket könskromosomerna, könskörtlarna (testiklar och äggstockar) eller könsorganens utveckling är atypisk." Detta innebär förenklat en person med ett medfött tillstånd där könsorganets utseende och/eller funktion inte stämmer överens med det vanliga.

Ickebinär/Intergender/Genderqueer/Könsneutral

En person som på något sett identifierar sig som mellan, bortom eller som både man och kvinna. Personer som identifierar sig som det här kan föredrar pronomen "hen" eller "de".

Text: Alma

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se