Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2018-01-18

Nyfiken på språkresor?

Språkresa kan sammanfattas som en resa bestående av självständighet, språkinvestering och nya upplevelser.

Är du sugen på att på att resa utomlands, förbättra dina språkkunskaper, uppleva nya kulturer och lära känna nya människor? Då är språkresor någonting för dig. Språkresor har under de senaste åren blivit allt mer populärt och idag finns det mängder av språkresearrangörer och destinationer att välja mellan.

Genom att åka på en språkresa förbättrar du inte enbart dina språkkunskaper, utan du får även nya erfarenheter om utlandet, möjlighet att uppleva en rad olika aktiviteter och chansen att träffa nya vänner. Idag finns det en mängd olika destinationer att välja mellan, varför inte åka till England med dess sevärdheter och historia eller Malta som bjuder på sol och kristallklart vatten? Det finns språkresor som passar alla, oavsett ålder, bakgrund eller behov. Språkresan anpassas efter din språknivå, nybörjare till avancerad och du väljer själv vilket språk du vill utforska.

Språkresor sträcker sig till de allra flesta åldrar beroende på vilken researrangör du väljer att åka med. EF Education är en av de största researrangörerna och erbjuder språkresor till åldersgrupperna 10-16, 16-18, 18-25 och de som är över 25 år.

Erfarenheter från språkresa

Jag har pratat med vår egna webbredaktör Alma som åkte på språkresa till Oxford i England när hon var 16 år gammal. Resan gjorde hon under sommarlovet mellan 9:an och 1:an på gymnasiet.

Idén om att åka på språkresa fick Alma under höstterminen i åttan när hon fick information i skolan och ur en katalog.Hon berättar:
- Jag tjatade på mamma om att hon skulle låta mig åka om jag fick höga betyg i åttan på våren. Hon hade ju liksom tidigare pratat om att jag skulle kunna åka som utbytesstudent i framtiden.

Under höstterminen i nian fortsatte Alma försöka övertala sin mamma om hopp om få att åka, en önskan som senare skulle slå in.
- Jag började tro att det var försent att beställa en resa, men utan att jag visste om det så hade mina föräldrar redan beställt den, vilket jag fick veta på julafton.

Alma har alltid älskat engelska och andra kulturer och tanken på att åka någonstans helt själv och ta ansvar verkade väldigt spännande. Väl i England bodde Alma på ett studenthem bestående av egna rum i små lägenheter och lektionerna hölls på en skola vid namn John Henry Brookes College.

När jag frågar henne hur en vanlig dag såg ut svarar hon:
- En vanlig dag var fylld med mycket gående! Det var aktiviteter hela tiden så man hade inte riktigt tid till att känna hemlängtan”. Vidare fortsätter hon ”Dagen började med att man vaknade, gick till skolan där vi åt frukost innan vi antingen hade lektion eller aktivitet. Sedan var det lunch och aktivitet eller lektion följt av middag och en kvällsaktivitet. Om man inte åt lunch på skolan på grund av någon aktivitet så fick man med sig en traditionell brittisk lunch, vilket innebär en smörgås, vatten, frukt och någon form av choklad samt chips, inte pommes, utan chips som i Sverige!.

Alma läste en internationell kurs vilket innebar att hon hade en brittisk lärare och klasskamrater från flera olika länder. Lektionerna minns hon som väldigt roliga och idag följer hon nästan alla gamla klasskamrater på Instagram och hon har dagligen kontakt med en tjej från Italien.

Hon var också med på en mängd olika aktiviteter som leddes av två internationella ledare. Det fanns även en svensk huvudledare på plats. Under språkresan ingick det en mängd olika aktiviteter för alla, men det fanns även möjlighet att välja till aktiviteter för en extra kostnad.

- De aktiviteter jag var på var bland annat att gå och kolla på Christchurch College, sightseeing i London och Bath, punting, filmvisning, dementorjakt där flera ledare hade klätt ut sig och som vi fick leta efter och zombieapokalyps där några ledare var zombier som vi skulle undvika för att inte själva bli zombier samtidigt som vi skulle hitta läkare som hade delar av botemedlet. Allt var väldigt roligt! Vi hade också tid över till att gå runt i Oxford och titta och handla. Det var även disco två gånger i veckan.

När jag frågar henne vad det roligaste var med hela resan svarar hon:
- Det allra roligaste måste ha varit att jag träffade min bästa vän där, en tjej från Stockholm. Sedan älskade jag Oxford och den brittiska engelskan och de hade flera affärer med Harry Potter tema och alla byggnaderna var så vackra! Det var underbart att uppleva en ny kultur och träffa så många personer från olika platser i världen! Samtidigt var det även skönt att få prova att stå på egna ben lite grann, trots att jag ringde hem varje kväll så var jag ju ändå i ett land jag aldrig varit i tidigare!

Slutligen frågar jag henne om hon har några tips att dela med sig av till alla rese- och språksugna människor där ute.
- Jag skulle väl säga att var inte rädd, nervös eller orolig, allt kommer att ordna sig och du kommer att ha en väldigt spännande och rolig tid! Du kommer att få uppleva en ny kultur, stå på egna ben och få många nya vänner! Och en sak till, om du åker till samma ställe som jag, glöm inte att ta med dig en handtvål eftersom det inte finns på rummen och om min mamma inte hade insisterat så hade jag inte tagit med mig någon! Det kan även vara bra att installera What's App om man inte har det, då det är så vi alla konverserade med varandra i England. Den är gratis och man kan både skicka meddelande, bilder och ringa!

Alma var nöjd med EF Education som arrangerade språkresan.
- De har en app/hemsida där man kan prata med andra som ska åka till samma destination som en själv långt innan själva resan. Sedan organiserar de ett Reunion Party för alla svenskar som åkte under hösten, det är lätt att lägga till saker om man kommer på under resan att man vill göra någon extra utflykt och de har många alternativ och sorter av språkresor!

Text: Ellinore 

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM