Hoppa till innehåll
Ung i Vänersborg

Publicerad 2018-08-08

Ungdomshusets fritidsgård ändrar skepnad

Fritidsgården på Ungdomshuset går numera under namnet Centrumgården och firar med nyrenoverade lokaler.

Mitt i centrala Vänersborg ligger Ungdomshuset som är öppet för alla Vänerborgs ungdomar. I huset finns fritidsgården Centrumgården och precis tidigare kan du som ungdom gå dit och exempelvis träffa andra ungdomar, spela bordtennis, fika på deras café och skapa musik. Men visste du att fritidsgården nyligen förändrat och fixat i ordning nya lokaler i huset?

Jag befinner mig i Centrumsgårdens nya hjärta, en färgglad lokal bestående av bland annat ett café, en E-sport hörna, pingisbord och biljardbord. Emil Bohjort som jobbar som fritidsledare på Centrumgården berättar att fritidsgården numera utgår från den renoverade gympasalen. Förutom den nyrenoverade lokalen har verksamheten kvar danssalen, musikrummet, gymmet och någon trappa upp ska det tidigare konferensrum förvandlas till en datasal.

Besökare spelar Tv-spel

Emil berättar vidare att renoveringen tog fart i slutet av april och att de äntligen kunde öppna portarna till nya Centrumgården efter Schools Out i juni. Namnet på fritidsgården bestämdes i en omröstning bland de hundratals ungdomar som besökte just Schools Out.

De mesta av grejerna inne i den nya lokalen är mobila, något som gör det enkelt att anordna aktiviteter som kräver större yta. I lokalen finns allt samlat, allt från ett café till tre spelhörnor. Emil berättar att e-sport är något som de valt att satsa på och här går det att välja mellan Playstation 4, Xbox eller Nintendo switch, utbudet är stort! Med deras nya satsning vill de öppna upp spel för alla, både för tjejer och killar.

Centrumgården erbjuder även aktiviteter utomhus och utanför Ungdomshuset finns det en stor skateramp och basketkorg.

Pingisspel på Centrumgården

I fritidsgårdens gamla lokal kommer Timjan att flytta in, en mötesplats för ung kultur i Vänersborg. Timjan arrangerar exempelvis workshops, föreläsningar, utställningar och konserter. I samma hus finns även en fritidsgård för unga som har en funktionsnedsättning, och repolokaler för band som är anslutna till Studiefrämjandet . Ett stenkast bort ligger TVSK, Trollhättan och Vänersborgs spelklubb som snart är klara med renoveringen av sin nya lokal. Allt samlat på ett och samma ställe!

Emil vill slutligen tipsa om deras kommande konvent ”Camp con” som kommer att äga rum ute på Scoutgården vid Dalbobergen. Det är ett öppet evenemang som pågår 15–17 augusti, 24 timmar om dygnet. Emil berättar att det kommer att bjudas på mat och roliga aktiviteter, något som alla borde gå på. Schemat kommer att vara späckat av allt från shower, quiz och brädspelsturnering. Läs mer om Camp con

Välkommen till nya Centrumgården, på samma ställe fast i en annan form.

Text och foto: Ellinore

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM