Hoppa till innehåll
Ung i Vänersborg

Publicerad 2018-08-15

Skepp o'hoj på seglarskolan

Aktiv Sommar erbjöd gratis seglarskola för unga i Vänersborg.

Det är en varm morgon i augusti och nere vid Sanden möter jag ett gäng förväntansfulla barn som är redo inför en fullspäckad dag bestående av segling, sol och bad. Det är deras tredje dag på seglarskolan och om bara några få minuter är det dags att segla ut till Normansgrund, en fyr som ligger utanför Ursand.

Under vecka 32 och 33 arrangerar Vänersborgs segelsällskap sommarseglarskola för åldrarna mellan 8 och 14 år. Seglarskolan utgår varje morgon från klubbhuset vid Sanden för att sedan segla ut och uppleva Vänern i en segelbåt och jolle. På lägret får barnen lära sig grunderna inom segling, både teoretiskt och praktiskt. Barnen får inte enbart innehållsrik utbildning inom segling, utan även minnesvärda dagar bestående av lek och bad. Olga, som är en av ledarna, berättar att en typisk dag på seglarskolan kan bestå av segling, bad, genomgång av knopar och ännu mera bad.

Det börjar närma sig avgång men innan de seglar ut på Vänern hinner jag ställa några frågor till barnen som är redo för ett morgondopp vid Normansgrund. När jag frågar vad som är roligast med seglarskolan svarar ett av barnen ”att hänga i båten och känna att man ramlar i” och lämnar ifrån sig ett skratt. Kompisen bredvid nickar och instämmer och det visar sig att de är långt ifrån ensamma att tycka så. Ett annat barn berättar att han tycker det bästa med seglarskolan är ”känslan av att segla och…”. Han ber mig att vänta och det dröjer inte länge tills han gått ombord en av båtarna och demonstrerar det som barnen innan berättat så glatt om, nämligen känslan av att nästan ramla ur.

Seglarskolan är en del av Kultur och fritidsförvaltningens satsning på en aktiv sommar för barn och ungdomar i Vänersborgs kommun.

Text och foto: Ellinore

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM