Hoppa till innehåll
Ung i Vänersborg

Publicerad 2019-06-20

Alla har rätt till ett tryggt sommarlov

Behöver du någon att prata med under sommarlovet, eller stöd på annat sätt?

Sommaren ska vara en tid för återhämtning och glädje och detta ska var möjligt för alla. Du behöver inte hantera oro, otrygghet och bekymmer själv. Här finns tips på vart du kan vända dig om du behöver prata med någon eller få hjälp under sommaren.

Fritidsgårdar i sommar

På kommunens fritidsgårdar finns fritidsledare som gärna hjälper, stöttar och finns där för dig om vill prata av dig. Inga ämnen är för små eller stora. Fritidsgårdarna Centrumgården och Torpagården har öppet hela sommaren, förutom vecka 31.

Centrumgården

Fritidsgården ligger mitt i centrala Vänersborg och har öppet för ungdomar som går i årskurs fem och som är yngre än 20 år. Där kan du delta i olika aktiviteter som till exempel dans. Du kan även spela musik, biljard, pingis, låna en dator och fika i deras café. För dig som är minst 15 år finns det möjlighet att träna på deras eget gym. Här finns även personal som kan hjälpa dig om du behöver prata.

Centrumgården ligger på Belfragegatan 5 och deras telefonnummer är 0521–72 10 39.

Centrumgårdens öppettider i sommar:

  • Måndag – lördag: 15.00 – 18.00
  • Söndagar: Stängt

Torpagården

Torpagården är en fritidsgård som är öppen för ungdomar mellan 13–20 år. På Torpagården kan du till exempel spela in egna låtar, sjunga, spela Fifa, kortspel och fotboll. Om du är fikasugen kan du även fika för en billig peng.

Torpagården ligger på Idrottsgatan 1 i Vänersborg och deras telefonnummer är 0521–72 26 07.

Torpagårdens öppettider i sommar:

  • Måndag - torsdag: 19.00-22.00
  • Fredag - lördag: 19.00-23.00
  • Söndag: Stängt

Ungdomsmottagningen i Vänersborg

Ifall du har funderingar kring sex, relationer och hälsa kan du alltid vända dig till ungdomsmottagningen. Här har du även tillgång till olika preventivmedel. Detta gäller för ungdomar upp till 25 år och de flesta besöken är gratis. Personalen har tystnadsplikt.

Ungdomsmottagningens lokaler finns på Hantverkargatan 8 i Vänersborgs centrum. Du kan kontakta Ungdomsmottagningen via telefon och deras telefonnummer är 010-441 69 25.

Mottagningens öppettider

  • Måndag: 07.00-16.00
  • Tisdag: 08.00-19.00
  • Onsdag: Stängt
  • Torsdag 07.00 – 17.00
  • Fredag: 07. 00-14.00

Undantag: torsdag 20/6 då mottagningen är stängd

Drop in

Varje tisdag är det drop-in mellan klockan 13.30 – 16.00, förutom vecka 29 då drop-in är torsdag 18 juli mellan 13.30 – 16.30.

Läs mer på Ungdomsmottagningens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ungdomsmottagningen som app

Ladda ner appen Närhälsan Ungdomsmottagning och genomför ett videobesök med personal på ungdomsmottagningarna. Besöket är som vanligt gratis för alla under 25 år.

Besök online fungerar precis som ett vanligt besök, med skillnaden att du inte behöver åka till mottagningen för att träffa oss utan kan göra det via ett videosamtal på din mobil eller surfplatta.

Läs mer om Ungdomsmottagningen onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bris stödchatt och telefon

Bris står för Barnens rätt i samhället och är en stödverksamhet för ungdomar upp till 18 år. Hit kan du som ungdom vända dig för att prata om vad som helst.

Bris hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du chatta med kuratorer. Chattenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är öppen varje dag mellan 14.00 – 21.00. Du kan även ringa Bris på deras telefonnummer 116 111 eller mejla. De har tystnadsplikt och du är helt anonym.

På deras hemsida kan du även prata med andra ungdomar i olika forum. Du kan dessutom lyssna på podcasts, titta på filmer och läsa om viktiga ämnen.

Bris öppettider

Du kan ringa och chatta med bris varje dag i veckan mellan 14.00 – 21.00.

Det går att mejla till Bris vilken tid på dygnet som helst men räkna med att det kan ta några dagar innan de svarar.

Läs mer om Bris och vilket stöd de erbjuder på hemsidanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tjejjour

En tjejjour har stöd för alla som identifierar sig som tjej. Det finns tjejjourer över hela landet. En jour i närheten av Vänersborg som du kan höra av dig till är exempelvis Tjejjouren Väst.

Med Tjejjouren Väst kan du chatta på tisdagar, torsdagar och söndagar mellan 20.00-22.00 hela sommaren.

Du kan även mejla till dem på hej@tjejjourenvast.se. Om du vill vara anonym använder du en mailadress som inte innehåller ditt namn.

Läs mer om Tjejjouren Västlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Andra tjej-, trans- och ungdomsjourer

tjejjouren.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du vilka tjejjourer i hela Sverige som har öppet just idag. Där finns även massa bra information, tips och hjälp.

Brott eller tips till polisen

Kontakta alltid SOS 112 vid fara för någons liv eller hälsa. Ring hellre en gång i onödan än att dröja för länge med ditt samtal.

Är du utsatt för brott kan du kontakta polisen på telefon 112. Om ditt ärende inte är akut ring 114 14. Hit kan du också ringa om du vill tipsa polisen.

Läs mer på polisen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Övriga tips för stöd

Kolla in sidorna med Råd och Stöd på ungivbg.se där kan du få tips på många fler ställen att vända dig till.

Sammanställt av Edis, Frida och Nadiah

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM