Hoppa till innehåll
Ung i Vänersborg

Publicerad 2019-06-27

Billiga sommarlovstips

Ta del av 25 sommarlovsaktiviteter som kostar under 25 kronor.

Har du slut på ideér av vad du kan göra under sommaren? Är det ganska tunnt i plånboken? Här kommer tips på roliga saker att göra som kostar under 25 kronor styck.

1. Picknick på Skräcklan

På Skräcklan kan du ha en härlig picknick med dina kompisar och njuta av vyn över vattnet. Passa på att ta ett svalkande dopp och ha en heldag i Skräcklan, med massa roliga aktiviteter. Skräcklan är också en utmärkt plats för en date med mysig solnedgång.

Det finns även riktigt bra picknickställen vid exempelvis Nordkroken och Sikhall.

2. Njut av en glass

I Vänersborg finns det mängder av ställen där du köpa en god glass. Glassen kan du avnjuta i stan, medan du kollar på folk. Eller varför inte sätta dig vid vattnet, eller på någon innergård du aldrig besökt tidigare?

3. Spela volleyboll

På Sanden i Vänersborg finns det volleybollplaner som är tillgängliga för alla. Varför inte utmana din familj eller dina vänner i en volleybollmatch? Bollar finns att låna gratis på Fritidsbanken.

4. Besök museum

Vänersborgs museumlänk till annan webbplats kan du ta del av stadens underbara historia. Du kan även delta i olika aktiviteter och titta på de olika utställningarna. Att besöka Vänersborgs Museum är gratis och passar utmärkt en regnig dag.

5. Gå till biblioteket

På biblioteken i Vänersborgs kommun kan du berika dig själv på kunskap, eller försvinna i fantasins värld. Här kan du bland annat läsa romaner, biografier och serietidningar. Om vädret är fint och du vill vara utomhus  kan du passa på att besöka sommarbiblioteket. Sommarbibliotekets flakcyklar hittar du vid olika stränder, torg, parker och andra mötesplatser i Vänersborg.

6. Ta dig till Ursand

På Ursand finns det ett stort utbud av roliga aktiviteter. En del är gratis och den del kostar pengar. Men där finns alltid något att göra. Grilla och ha en trevlig dag med familj och vänner. Att bada på stranden och hoppa studsmatta är gratis.

7. Besök Fritidsgårdar

I Vänersborg finns det flera fritidsgårdar som du kan besöka, till exempel Centrumgården och Torpagården. På fritidsgårdarna kan du delta i ett flertal aktiviteter som är gratis. Du kan till exempel spela pingis, brädspel, tv-spel, skapa ny musik och fika för en billig peng. Bor du i Vargön eller i Brålanda kan du kolla om Lyktan eller Sörgården har öppet.

8. Besök konsthallen

Du som är konstintresserad har möjlighet att titta på utställningen med Vänersborgskonstnärer på Konsthallen hela sommaren. På konsthallen, som ligger i Folkets Hus finns det även sommaraktiviteter för alla åldrar. Det kommer till exempel skapas konstverk som sedan kommer att ställas ut på Konsthallens sommarsalong.

9. Baka något gott

Är du lite sötsugen? Rota i skafferiet hemma och ta chansen att baka något gott! Du kan till exempel hitta goda recept på internet eller varför inte ta hjälp av fantasin? Utmana dig själv att testa ett recept du aldrig gjort förut.

10. Ta dig ut i naturen

Runt om i Vänersborgs kommun finns det ett stort utbud av härliga naturområden. Passa på att gå ut i naturen och njut av sommaren! Du kan till exempel besöka Halleberg, Hunneberg, Holmängen, Skidstugan och Nygårdsängens naturreservat.

Att komma ut i naturen är dessutom bra medicin om du känner dig trött och hängig eller är lite nedstämd.

11. Skapa ett eget musikquiz

Samla ihop dina kompisar och skapa ett eget musikquiz. Om ni är ett gäng kan ni turas om att skapa quizet och fixa ett vandringspris. Kanske skapar ni en ny sommartradition?

12. Djupdyk i något du finner intressant

För dig som inte har tid under skolåret kan du under sommaren fördjupa dig i ett ämne som du verkligen tycker om. Kanske vill du lära dig allt om hunddressyr eller bli bäst av dina kompisar på Fortnite.

13. Delta i kommunens sommaraktiviteter

I Vänersborg finns det mängder av gratis aktiviteter som du kan besöka i sommar. Mängder av aktiviteter finns i programmet för Aktiv Sommar. Och om du tycker om musik kan du välja och vraka bland gratis konserter på Sommarscen. Du kan dessutom titta på sommardansarna och sommarteatern gratis.

14. Besök ungdomsförbund

Är du intresserad av politik eller vill veta mer om vad de olika partierna står för? Du vet väl att du alltid är välkommen att besöka de olika ungdomsförbunden i Vänersborg. Ett bra tillfälle för dig som är intresserad av samhällsfrågor, eller bara gillar att diskutera och lära dig nya saker.

15. Njut av sommarsolen

På en varm sommardag kan du gå ut och sola vid till exempel Skräcklan, Ursand, Gaddesanna och Nordkroken. Du kan även unna dig själv med att lyssna på en podcast, läsa en bok eller kolla på en serie medan du solar.

16. Ta en cykeltur

Ta cykeln och ge dig ut nu när det är sommar. Du kan till exempel cykla på grusvägen vid kanalen som tar dig till slussen, Linnéleden vid Vänerns kant och i stan.

Upptäck en del av Vänersborg du aldrig varit på förut. Vem vet, kanske hittar du ett okänt smultronställe.

17. Bygga/snickra

Är du händig? Då kan du alltid snickra eller bygga ihop något. Låt din kreativitet flöda och inspirera! Du kan också tjäna lite extra fickpengar på att exempelvis bygga en kaninbur och sälja. Återvinn virke för att spara in på kostnaden och samtidigt göra en insats för miljön.

18. Träna på utegym

Vill du vara aktiv under sommaren kan du träna på ett av Vänersborgs utegym.

Du kan gymma på utegymmet vid Skräcklan eller Restad Gård. Båda gymmen ligger vid vattnet och medan du tränar kan du njuta av fantastiska vyer!

19. Starta en studiecirkel

Delar du och dina kompisar liknande intressen? Då kan ni starta en studiecirkel. Kanske vill ni kolla på film och sedan diskutera innehållet, eller fördjupa er i en historisk händelse. Ni kan även skapa en cirkel och göra något praktiskt ihop.

Ansluter ni er till ett studieförbund får ni även ekonomiskt stöd att exempelvis hyra filmer eller köpa in material.

20. Kolla på film

Ibland kan det vara skönt att slappna av. Varför inte slappna av till din favoritfilm eller en serie? Du kan dessutom hyra filmer helt gratis på Vänersborgs bibliotek.

Kör ett filmmaraton med dina kompisar eller familj. Bestäm ett tema eller låt alla välja sin favoritfilm.

21. Ha en spelkväll

Fixa en mysig spelkväll med nära och kära. Underskatta inte hur roligt det oftast är att spela gamla sällskapsspel.

22. Upptäck Vänersborg

Upptäck nya sidor av Vänersborg som du inte har sett tidigare. Du kan till exempel besöka Hunnebergs jaktmuseum, Ekoparken vid Halle- och Hunneberg eller ta en promenad längs Vänerkusten.

Packa en matsäck och be dina föräldrar skjuta dig och en kompis till en del av Vänersborg du aldrig varit på. Kolla google maps i mobilen och gör en dagsutflykt av det. Att semestra på hemmaplan kan vara rätt skönt!

23. Fixa ett lan

Djupdyk i den fantastiska spelvärlden med dina vänner och fixa ett lan. Vill ni ha en utmaning kan ni skapa en egen turnering och lägga ihop till ett eftertraktat pris.

24. Tälta på hemmaplan

Sätt upp ett tält hemma på tomten eller nära där du bor. Dra ihop några vänner och utmana varandra på vem som kan berätta den läskigaste spökhistorien. Vågar ni övernatta i tältet?

25. Skapa något estetiskt

Låt din kreativitet blomstra genom att skapa musik, fotografera, sy, måla eller gör en egen kortfilm. Testa dig fram och våga släppa loss din fantasi.

På fritidsgårdarna och Timjan kan du både få tips och hjälp med material om du vill skapa något.

Sammanställt av Nadiah, Frida och Edis.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM