Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2019-07-22

Skaparkul och utställning i konsthallen

I konsthallens sommarateljé kan du både skapa egna konsverk och se utställningen med temat födelsedag.

Vänersborg firar 375 år, och i konsthallens sommarateljé hålls en utställning på temat födelsedag. Verken är många och konstnärerna själva är vänersborgare i alla åldrar. På utställningen finns allt ifrån detaljerade oljemålningar över vackra landskap till abstrakta ansikten och glaserade skulpturer i lera, och kanske framförallt - en väldig massa tårtor och paket. Mitt i ett av rummen finns en stor skulptur föreställande en tårta med ljus som barnen från Vänersborgs olika fritidsgårdar skapat tillsammans.

Det är tydligt att verken skapats av olika konstnärer och kanske är det därför utställningen blivit så populär. Varje dag kommer minst ett 20-tal nya besökare i olika åldrar till konsthallen och eftersom konstnärerna tolkat temat födelsedag på så många olika sätt finns det någonting för alla att uppskatta.

I ateljén sommarjobbar bland andra 17-åriga Olivia. Egentligen är de två stycken, men eftersom att de arbetar lördagar kan de ta ledigt en vardag i veckan och idag är det bara Olivia som är på plats. Hon berättar att sommarjobbarna fått hjälpa till och ta emot tavlor och ställa i ordning innan utställningen börjat. De har också varit ute på bibliotek och ungdomsgårdar och haft workshops på tema skulpturer och lera.

- Hela grejen var väl att väcka ett intresse och få folk att komma hit, säger Olivia. Nu har en del av konsthallen blivit skaparverkstad istället, och där kan utställningens besökare själva prova på olika målartekniker och testa att arbeta i papier-maché.

- Det bästa med att sommarjobba på konsthallen är att få en inblick i konstvärlden, och att få testa olika tekniker i skaparverkstaden säger Olivia, som menar att jobbet är perfekt för den som själv är intresserad av konst.

Det kostar ingenting att se utställningen eller att själv vara med och skapa i verkstaden. Utställningen är öppen mellan klockan 12.00-16.00 alla vardagar fram till 10:e augusti.

Alla är välkomna till sommarateljén och för dig som vill måla och skapa tillsammans med andra, se lokal konst eller fira Vänersborgs födelsedag är ett besök på sommarateljén ett måste.

Text och foto: Moa

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM