Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2019-08-09

Interkulturell mötesplats

Interkulturellt centrum är en ny mötesplats för människor med olika bakgrund.

Interkulturellt centrum invigdes i maj 2019 och allt är fortfarande väldigt nytt. Tanken är att skapa en mötesplats där människor från olika kulturer kan mötas och umgås.

Här finns det inget vi och dem. Hela verksamheten genomsyras av en tillsammans-känsla och en strävan efter att alla ska känna sig välkomna och delaktiga. Interkulturellt centrum ligger på Drottninggatan 12 precis intill torget i Vänersborg, och redan nu finns en mängd olika aktiviteter i lokalen.

På plats träffar vi 14-åriga Mohammed och 13-åriga Naya. De jobbar som ledare och hjälper till med barnverksamheten. De berättar att många barn med olika bakgrund kommer hit för att delta. Under sommaren blir det mycket aktiviteter där barnen pysslar eller leker. Idag har de till exempel skapat ett vattenfall med blommor och ett med vatten gjort av lim.

Vi pratar även med Zena och Ghina som är 11 och 9 år. De berättar - Vi gör roliga saker som att pyssla och dansa. När vi träffar dem skapar de blommor av papper som de ska ge till ledarna för att visa uppskattning.

Alla som jobbar på Interkulturellt centrum jobbar ideellt och får inte betalt. De är här för att de tycker att det är kul och viktigt. Anneh Sadkah håller i aktiviteterna för barn. Hon berättar att hon delar upp barnen i olika åldersgrupper och håller i olika aktiviteter varje gång. Nu under sommaren ses de på torsdagar och pysslar, leker, fikar och pluggar matte.

Ledare på Interkulturellt centrum

Under hösten kommer det finnas olika aktiviteter för tjejer och kvinnor där de bland annat får lära sig självförsvar och Teakwondo. Aktiviteterna ingår i ett projekt som syftar till att stärka kvinnor. Ghufran Abu Idris är den som har kommit på idén och som kommer att hålla i aktiviteterna. - När jag jobbar med de här tjejerna tänker jag på mina syskon i mitt hemland, säger Ghufran. Aktiviteterna är inte i gång än utan startas först i höst.

Eftersom Interkulturellt centrum är nyöppnat är det många aktiviteter som inte dragit igång ännu. På facebooksidan Interkulturellt centrum kommer det att läggas upp mer information och datum allt eftersom. Planerade aktiviteter hittills är till exempel barngrupper, öppet kultur café, matlagning för män, tjejträffar och starka kvinnors nätverk.

Text: Moa och Samiyo

Foto: Samiyo

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM