Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2019-11-05

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Tips inför mopedkortet

Har du funderat på mopedkörkort till våren? Läs våra tips för att lyckas.

Mopedklass 1 eller 2

Innan du tar ditt mopedkort måste du först fundera på vilken sorts moped du vill ha. Det är stor skillnad på att ta mopedkörkort i klass 1 och 2.

Gemensamt för klass 1 och 2 är att du måste göra ett teoriprov som består av regler, skyltar, olycksberedskap och liknande. Mängden teori beror på vilken klass du väljer. För klass 1 krävs mer teori.

Klass 1

En moped i klass 1 går i 45 kilometer i timmen. Du måste även övningsköra med en körskola i 4 timmar. Du behöver inte göra något körprov men du måste få godkänt på teoriprovet för mopedklass 1.

Krav för mopedkörkort:

  1. Du har ett körkortstillstånd
  2. Du är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här minst sex månader
  3. Du har fyllt 15 år
  4. Du har gått en utbildning hos en godkänd utbildare
  5. Du har gjort ett godkänt kunskapsprov

Klass 2

En moped i klass 2 går i 25 kilometer i timmen. Här krävs det att du går en utbildning på körskolan. Du behöver inte göra något körprov men du måste få godkänt på teoriprovet för mopedklass 2.

Krav för förarbevis för moped klass 2:

  1. Du är permanent bosatt i Sverige
  2. Du har fyllt 15 år
  3. Du har gått en utbildning hos en godkänd utbildare
  4. Du har gjort ett godkänt kunskapsprov (du behöver inte göra något körprov)

Skriv upp dig på en körskola

När du bestämt dig för vilken klass av moped behöver du skriva upp dig på en körskola. Där får du tillgång till teoriböcker och teori via en hemsida. Vilken hemsidan beror på vilken körskola du väljer och det är bra att fråga körskolan innan du skriver upp dig. Utbildning på körskolan är olika baserat på vilken klass du valt.

Plugga smart

Det är bra att du börjar plugga i god tid innan du ska ditt mopedkörkort. Använd tiden väl. Du behöver plugga olika mycket beroende på vilken klass du valt. Provet för klass 1 pågår i 50 minuter och består av 65 frågor där du behöver ha minst 52 rätt för att få godkänt. Provet för klass 2 pågår i 40 minuter och består av 25-35 frågor där du behöver ha 80 procent rätt för att klara provet.

Ett bra tips är att läsa igenom teoriböckerna ordentligt för att förstå helheten. Efter det kan du gå in på den hemsida du fått tillgång till och göra olika förberedelseprov. Förberedelseproven är anpassat till det du behöver kunna på det slutgiltliga provet och ute i trafiken. Det är viktigt att veta att dessa prov inte är formulerade på samma sätt som det slutgiltliga teoriprovet. Du tjänar därför inget på att memorera svaren på hemsidans test.

Boka inte in ett teoriprov om du inte känner dig helt redo eftersom det kan skapa mycket stress och påverka hur du tänker under provet. Boka teoriprovet när du upplever att du förstår helheten och har klarat förberedelseproven på hemsidan.

Under provet

Eftersom de olika förberedelseproven inte är formulerade på samma sätt kan det därför upplevas lite förvirrande när du gör ditt slutgiltliga teoriprov. Ett bra tips är att inte stressa igenom provet utan läs en fråga i taget. Om du inte känner att du kan svaret, markera frågan och gå vidare. Om du hinner när du har gått igenom alla frågor kan du gå tillbaka till dem du hoppade över. Ta vara på hela provtiden och tänk igenom frågorna en extra gång.

Lycka till inför ditt mopedkort!

Text: Frej

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se