Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2020-05-19

Distansstudier ur gymnasieelevers ögon

Läs om hur gymnasieelever i Vänersborg upplever sina distansstudier i coronatider.

Idag är det många gymnasieelever som studerar på distans på grund av coronaviruset. Ungivbg har varit i kontakt med fyra gymnasieelever i Vänersborg som delat med sig av sina upplevelser av att studera på distans.

Hur har det fungerat?

Det har gått några veckor sedan gymnasieskolorna i Vänersborg övergick till distansstudier. Det har varit blandade känslor kring det nya sättet att studera. Elever från Fridagymnasiet och Birger Sjöberggymnasiet berättar att det har fungerat bra hittills. Nyfikenhet, spänning, anpassning och förväntan är en bra beskrivning på gymnasieelevers upplevelser från de första veckorna.

Birger, som går på Fridagymnasiet i Vänersborg, är en av dem som var förväntansfylld inför sina distansstudier. Han berättar

- Jag tyckte det var spännande i början, och lite intressant, så man var nyfiken på hur man skulle lösa det här, säger Birger.

Den första tiden var tuff

Martin som går på Birger Sjöberggymnasiet berättar att vissa ämnen har varit lättare att arbeta med på distans till skillnad från andra. Han upplevde också att det var lite tufft i början, men att det med tiden blivit lättare.

Julia, som går på Fridagymnasiet i Vänersborg, håller med Martin och berättar

- Första veckan tycker jag var jobbigast, men det var väl för att det är en så stor omställning.

Vardagen har förändrats

En viktig och stor del av vardagen i skolan är för många kompisar och den sociala kontakten. Många upplever därför att det är jobbigt med distansstudier, men att videosamtal och sociala medier fungerar som ett bra alternativ.

Lärarna har också en stor och betydande roll i hur distansstudierna fungerar. Julia upplever att lärarna har hanterat omställningen på ett bra sätt. Hon menar att lektionerna i stora delar ser ut som det gjort tidigare och att vissa lärare har blivit mer personliga genom distansstudierna.

- Man saknar alla mer och mer, men man har kommit in lite mer i strukturen i vardagen. Det flyter på lite bättre än vad det gjorde första veckan, säger Julia.

Distansstudierna har för många också medfört mer tid till fritidsaktiviteter. Birger berättar det bästa med att studera på distans är att han fått mer tid att ägna åt sin fritid. Han menar att bussresan till och från skolan har försvunnit, vilket har sparat mycket tid. Ett plus i kanten är också att kunna gå upp senare på morgonen.

Distansstudier i framtiden

Gymnasieelever upplever alltså både för- och nackdelar med att studera på distans. Nackdelarna är främst att inte kunna träffa kompisar på samma sätt, men också att det kan vara svårare att få hjälp i sitt skolarbete. Fördelarna med distansstudier är möjligheten till mer fritid vid sidan av studierna. Men vad tycker då eleverna om fortsatta distansstudier i framtiden?

Shyma som går på Fridagymnasiet menar att distansstudier skulle kunna vara ett alternativ i framtiden, men att det är viktigt att ta hänsyn till olika perspektiv. Hon säger

- distansstudier fungerar för vissa men det funkar inte alls för andra.

Du som studerar på distans, håller du med? Kommentera gärna på Instagramlänk till annan webbplats eller vår Facebook-sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text och foto: Frida

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM