Hoppa till innehåll
Bilden innehåller texten Ung i Vänersborg.

Publicerad 2020-07-01

25 sommarlovstips under 25 kronor

Tips på 25 saker att göra under sommaren som inte kostar mer än 25 kronor.

Har du slut på ideér av vad du kan göra under sommaren? Är det ganska tunt i plånboken? Nedan kan du läsa tips på roliga saker att göra som kostar under 25 kronor styck.

1. Besök badstränder

Nu under sommaren när det är varmt är det skönt att sola och svalka sig i vattnet. I Vänersborg finns det mängder av fina badstränder att besöka, exempelvis Gaddesanna, Nordkroken och Ursand. Det är inte tillåtet att bada i hamnkanalen i Vänersborgs centrum.

Läs mer om olika badplatser i Vänersborgöppnas i nytt fönster

Läs om badförbud i Hamnkanalenöppnas i nytt fönster

2. Besök Torpagården

Torpagården är en fritidsgård som ligger vid Sportcentrum i Vänersborg. Torpagården anordnar mängder av aktiviteter för ungdomar mellan 13 till 20 år. Här kan du till exempel fika för en billig peng, träffa andra ungdomar, spela pingis, tv-spel och biljard.

Läs mer om Torpagården och deras öppettider öppnas i nytt fönster

3. Ta en promenad

Är du trött på att vara inomhus? Varför inte ta en promenad i det vackra sommarvädret eller under ett paraply en regnig sommardag. Det finns fina promenadsträckor och vandringsleder runt om i staden.

Gå längs vattnet vid Skräcklan, vandra i skogen runt Eldmörjan på Hunneberg eller promenera runt naturreservatet Dalboberg och njut av naturen. Välj promenadsträckan som passar just dig!

Läs mer om vandringsleder i närheten på Visit Trollhättan Vänersborg.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

4. Lyssna på poddar

Varför inte lyssna på en podcast medan du tar en promenad eller ligger ute och solar? På Sveriges radio kan du till exempel lyssna på sommarprat där influencers, politiker, författare och artister pratar om olika ämnen. I år är bland annat en av Sveriges största youtubers Therese Lindgren, och stadsepidemilogen Anders Tegnell sommarpratare.

Läs mer om sommarpratare på Sveriges Radios hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

5. Besök Vänersborgs konsthall

Är du intresserad av konst? Då kan du besöka Vänersborgs konsthall och titta på den pågående utställningen Öppen sommarsalong 2020. Årets tema är miljö, och konsthallen är fylld av vackra och kreativa konstverk som du kan spana in.

Läs mer om Öppen Sommarsalong

6. Låna böcker på biblioteket

Gillar du att läsa böcker? På Vänersborgs bibliotek finns ett stort utbud av böcker, ljudböcker, tidskrifter och filmer som du kan låna. Du kan också låna böcker av Sommarbiblioteket som befinner sig runt om i staden. Sommarbiblioteket drivs av feriepraktikanter i Vänersborgs kommun.

Läs mer om Vänersborgs bibliotek

Läs mer om Sommarbiblioteketöppnas i nytt fönster

7. Träffa kompisar

Just nu kan det vara svårare att träffa vänner i coronatider. Men det du kan göra är att träffa dina vänner i en mindre grupp utomhus. Ta en fika, spela något spel eller slappna av. Glöm inte bort att hålla avstånd, men glöm heller inte bort att njuta av ditt sällskap.

Läs mer om att hålla avstånd i coronatideröppnas i nytt fönster

8. Titta på film

Om det är dåligt väder ute kan du alltid titta på en film, dokumentär eller serie. Idag finns det ett stort utbud av streamingtjänster och just nu kan du prova Cmorelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, HBO nordiclänk till annan webbplats och Viaplaylänk till annan webbplats gratis i två veckor.

9. Spela volleyboll

Utmana familjen eller dina vänner i en volleybollturnering. Vid Sanden i Vänerbsorg finns det två stycken volleybollnät. Om du inte har en egen volleyboll kan du låna en gratis från Fritidsbanken.

Läs mer om Fritidsbanken

10. Ta fina sommarbilder

Sommaren är en årstid som många vill minnas. Därför kan det vara bra att föreviga dina minnen med härliga sommarbilder. Dela dina fina bilder på sociala medier och låt inspirationen flöda!

11. Ordna en picknik

Ha en mysig picknick i parken! Baka något gott utifrån de ingredienser du hittar hemma och ordna en picknik med dina vänner i solskenet. Ni kan till exempel sätta dig nere i Skräcklan vid vattnet och njuta av den vackra vyn!

12. Besök ett virtuellt museum

Ta chansen och besök ett museum gratis hemifrån! Nu erbjuder flera museum i världen att se deras utställningar online. Via sociala medier kan du gå på visningar på till exempel Moderna museétlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Nordiska museet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Google Arts & Culturelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du titta på olika typer av konstverk. Du kan besöka deras hemsida eller ladda ner deras app. Du behöver inget konto för att titta på konstverken.

13. Träna på ett utegym

Nu i coronatider är det perfekt att prova på att träna på ett utegym. Du får frisk luft samtidigt som du inte vistas nära andra människor. I Vänersborg finns det ett utegym vid Skräcklan och Restad Gård.

14. Frisbeegolf i Skräcklan

För dig som är intresserad av att spela frisbeegolf finns det en bana vid Skräcklan. Banan består av nio hål och ett tips är att ta med en egen frisbee. Här kan du utmana dig själv eller en kompis, samtidigt som du får röra på benen!

15. Hundvakt

Gillar du hundar? I sådana fall kan du fråga en granne, kompis eller annan närstående om de behöver hundvakt i sommar. Kanske kan du passa på att lära hunden lite tricks under tiden?

16. Rensa garderoben

Nu under sommaren brukar det vara skönt att ha på sig lite tunnare kläder i värmen. Därför är det en bra idé att passa på att rensa bland lite höst- och vinterkläder. De klädesplagg som du längre inte vill behålla kan du ge bort till en kompis eller närstående, lämna in till Second hand eller sälja.

17. Handla på Second Hand

På Second Hand kan du hitta fynd för under 25 kronor, men också fika för en billig peng. Det är både miljövänligt och bra för din plånbok.

Du kan också lämna in kläder till Second hand, istället för att kasta dem. Kläderna som inte blir köpta skänks till barn i nöd.

18. Umgås med familjen

Just nu är det en perfekt tid att spendera kvalitetstid med familjen. Varför inte plocka fram brädspelet eller kortspelet och utmana familjen i en match?

19. Gå ut och fiska

För dig som gillar att fiska kan det vara en rolig grej att göra i sommar. Om du inte har ett fiskespö kan du enkelt göra ett själv. Allt du behöver är en träpinne, fiskelina och en krok. I Vänersborg finns det mängder av fina fiskeställen att spana in, och förhoppningsvis får du napp!

Läs om att fiska i Vänern på Visit Trollhättan Vänersborglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

20. Yoga

Vill du slappna av i kroppen? Då är yoga en perfekt aktivitet! Ta med dig ett bra underlag, som en yogamatta eller filt, och sätt dig ute i solskenet och njut. På internet finns det mängder av färdiga yogapass du kan yoga till.

På Youtube-kanalen Yoga med Anna finns flera yogapass du kan slappna av till.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

21. Lär dig något nytt

Vill du utmana dig själv genom att lära dig något nytt? Du kan till exempel lära dig ett nytt språk om du vill åka utomlands. Eller varför inte lära dig grunderna i fotografering, ett instrument eller en sport?

22. Spela in en film

Gör en film eller videoblogg i det härliga sommarvädret. Om du inte har en filmkamera duger mobilkameran gott och väl. Det finns mängder av gratis videoredigeringsprogram i App Store eller i Google Play butiken. När du har redigerat klart din film kan du ha en filmvisning för dina vänner och släkt.

23. Måla

Utforska din kreativitet! Måla är något som du kan göra när som helst, och du behöver inte vara ett proffs. Många upplever att det både är kul och avslappnande att måla. Ett tips är att gå ut i den vackra naturen och måla av landskapet, eller varför inte be en kompis ställa upp som motiv?

24. Laga mat med hjälp av appen Supercook

Har du ont om ingredienser hemma? Lugn, appen Supercook hjälper dig! I appen skriver du in vilka ingredienser du har hemma. När du väl fyllt i dessa, får du upp ett recept som appen rekommenderar. Appen hjälper dig både spara pengar, men kan också ge dig inspiration till att testa nya recept i din vardag.

Läs mer om appen på deras hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

25. Unna dig en spadag hemma

Ibland kan det vara skönt att slappna av med lite spa hemma. Stäng av mobilen, plocka fram lite mjuka handdukar och tänd lite ljus. Kanske har du någon ansiktsmask eller hårinpackning som du kan använda? Om du inte har det är det lätt att göra en själv. Om du har nagellack hemma och känner att du vill fixa i ordning dig lite extra kan du göra en manikyr och pedikyr.

Sammanställt av: Calista, Frida, Osman och Smilla.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM